Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu  
Nesmyslné obvinění malé biotechnologické společnosti Oxitec ze šíření ziky předvádí, jak to mají dnes biotechnologové těžké. A také ukazuje, jak hnusně ironické mohou hoaxy být – tenhle totiž ve skutečnosti sám šíření ziky podporuje.

 

nechucená komáří samička Aegypta. Kredit: Oxitec.
Znechucená komáří samička Aegypta. Kredit: Oxitec.

Viru Zika je teď těžké uniknout. Jak odborníci předpokládali, potvrzuje se šíření ziky pohlavním stykem a teď nově i transfúzí krve, i když to se vlastně odehrálo už loni. A potvrdila se i souvislost ziky s mikrocefalií. Upřímně, čekalo se to. Přesto není žádný důvod k panice. Lidé nakažení zikou nevybuchují na ulici, ani tam nepochodují s nataženými pařáty a neprojevují hluboký zájem o cizí maso. Zika je druhořadá, vlastně docela bezzubá flavivirová horečka, která vybočuje z řady bizarním poškozováním mozku plodu těhotných žen. Zákeřné, ale nic co bychom nezvládli.

Christie Wilcox. Kredit: C. Wilcox.
Christie Wilcox. Kredit: C. Wilcox.


Jak se dalo čekat, kolem ziky se vyrojily roztodivné konspirace. Znáte to, ziku rozšiřují ilumináti, CIA, židé, muslimové, výrobci vakcín. Nešíří ziku náhodou Fantomas, aby se stal nejkrásnějším na celém světě? Velkou pozornost si teď ale získal jeden hoax se zikou, a to svojí nebetyčnou ironií. Způsobuje totiž přesně to, před čím varuje, tj. šíření ziky.

 

Jak napsal Mark Lynas před pár hodinami v Guardianu, konspirační teorie jsou jako viry. Je jich všude plno. Objevují se, kolují mezi lidmi, a zase mizí. Většinou se na nic moc nezmohou, někdy ale zmutují a explodují jako bláznivá nákaza. Tohle sedí na hoax se zikou a GM komáry a zároveň na ziku samotnou. Shodou okolností je tenhle hoax zcela čerstvý, takže jsme očitými svědky jeho evoluce.

V boji proti virů, dnešní doby pomáhají kapesní čtečky DNA MinIONy. Kredit: Tommy Trenchard / EMLabs.
V boji proti virů, dnešní doby pomáhají kapesní čtečky DNA MinIONy. Kredit: Tommy Trenchard / EMLabs.

Pokud je známo, výmysl o tom, že ziku šíří GM komáři biotech společnosti Oxitec se zrodil na otevřené internetové sociální síti Reddit. Ta je založena na vkládání obsahu ve formě textu nebo odkazu a na jeho následném hodnocení hlasováním, z něhož se odvozuje karma uživatele. Na Redditu existují zájmové komunity, takzvané subreddity. Dotyčný hoax se objevil 25. ledna 2016 v subredditu „Conspiracy“ a jeho autorem byl kdosi pod výmluvným pseudonymem „redditsucksatbanning“. Stránka tohoto redditsucksatbanninga momentálně neexistuje, ale subreddit samozřejmě funguje na plné obrátky. Mezi nejnovějšími příspěvky tam lze nalézt hoax o tom, že mikrocefalii v Brazílii vyvolala vakcína nebo jiný o tom, jak ziku vytvořila Rockefellerova nadace, aby zabila miliony nevinných lidí.

Komáři se líhnou. Kredit: Oxitec.
Komáři se líhnou. Kredit: Oxitec.


Podle hoaxu, o němž je řeč, vyvolali šíření ziky GM komáři britské společnosti Oxitec. Britové je vypustili v roce 2011, u brazilského města Juazeiro. Zmíněný text na Redditu tvrdí, že je to tam, kde se v Brazílii objevila zika. 28. ledna zveřejnil web s poměrně očekávatelným názvem Antimedia poměrně rozsáhlý článek, který celé téma detailně rozpracoval. Mimo jiné se tam lze dočíst, že se GM komáři, kteří by se měli vyvíjet jen v přítomnosti antibiotika tetracyklinu, v Brazílii mohou šířit kvůli množství tetracyklinu v krajině. 30. ledna převzal ziku a GM komáry další zaručený zdroj konspirací a drsné genetické fóbie – ruská státní zpravodajská televize RT „GMO mosquitoes could be cause of Zika outbreak, critics say“, a 31. ledna Daily Mail, takový britský Blesk „Are scientists to blame for Zika virus?“. I když, Daily Mail dal vcelku dost prostoru i Oxitecu.

Experiment v Piracicabě. Kredit: Oxitec.
Experiment v Piracicabě. Kredit: Oxitec.

Pak hoax prosákl do sociálních médií a tam se začal šířit, úplně jako zika. 1. února hoax zmutoval na webu Ecologist, kde se objevilo, že GM komáři nejen šíří ziku, ale vlastně přímo způsobili mikrocefalii. DNA použitá Oxitecem ke genetické manipulaci komárů, tedy transpozon piggyBac, prý mohla přeskočit do viru zika a zmutovat ho do více patogenní formy. Anebo že transpozon piggyBac hupsnul ze ziky přímo do buněk nešťastných mikrocefalických dětí. Příběh hodný Hollywoodu. Hoax se během své bleskové evoluce stává propracovanějším a působí stále více odborným dojmem. A samozřejmě, už první text na Redditu volá po co nejtvrdším zákazu podobných genetických technologií, což je zásadní sdělení celého hoaxu.

 

Co si o tom myslet? Všechno je pochopitelně jinak. Je to na delší povídání, pěkně to zpracovala bořička vědeckých mýtů Christie Wilcox pro blog na Discoveru „No, GM Mosquitoes Didn’t Start The Zika Outbreak.“ Přehledná vivisekce hoaxu je k vidění i na oblíbeném bořičském webu Snopes pod názvem „Mosquito Blight“. Pro tenhle komentář jen stručně:

Krásně geneticky manipulované komáří larvy. Kredit: Oxitec.
Krásně geneticky manipulované komáří larvy. Kredit: Oxitec.

Odpovídá místo vypuštění GM komárů v roce 2011 oblastem s nejvyšším výskytem ziky v Brazílii? Ne. Je od nich vzdáleno stovky kilometrů. A ano, je to stejný kout velké Brazílie, protože právě v těchto končinách je hodně případů jiných virových horeček, kvůli nimž se sem GM komáři vypouštěli. GM komáři ovšem nejsou problém, ale řešení.

Je v Brazílii všude plno tetracyklinu? Stále méně. Brazílie zakázala používání tetracyklinu v zemědělství v roce 2009. Ale není to relevantní.

Má Oxitec problém s tetracyklinem? Ne. Vše mnohokrát vysvětlili v tiskových zprávách, podpořili testy a vědeckými studiemi. Je to stará historie. V krajině není dost tetracyklinu, aby to stačilo GM komárům k masovému rozmnožení. Nestačí, ani když se GM komár nasaje z člověka nadopovaného tetracyklinem. Ale i když si příroda najde cestu, a tu si občas najde, a GM komáři vždy mají nějaké to procento potomků, nevadí to. Stále mají gen závislosti na tetracyklinu a ten vyřadí jejich potomky v další generaci.

Může transpozon piggyBac přeskočit do viru zika? Ne. PiggyBac je DNA sekvence, virus zika je RNA sekvence. Přes to nejede vlak. A hlavně, sekvence Oxitecu s transpozonem piggyBac má cca 8400 bází DNA. Sekvence ziky má cca 10600 bází RNA. Jsou skoro stejně velké. To by fakt nešlo. Ke cti webu Ecologist nutno přiznat, že se to autor článku dozvěděl a připojil v poznámce pod čarou. I když to rozvrací smysl celého jeho textu v Ecologistu. 

Může piggyBac přeskočit do lidské DNA? V zásadě asi ano, máme v genomu spoustu podobných bizarních skokanů. Příroda geneticky manipuluje o sto šest. Ale děje se to zřídka. Podobných transpozonů jsou plné rostliny i živočichové. Veškeré čerstvé jídlo, veškerá zvěř co nás kdy vysaje. Kdyby se běžně rozvíjela fatální poškození plodů těhotných žen po každém štípnutí komárem nebo muchničkou, všimli bychom si toho. Takové drama se kolem nás neodehrává.

Zachráníme lidstvo, když okamžitě zakážeme veškeré GM komáry a Oxitec vsadíme do vězení? Rozhodně ne. Naopak. Tenhle výmysl může napáchat škody. Může i zabíjet. Tak jako zabíjejí nesmysly o očkování nebo nesmysly o HIV, obojí zná historie velmi dobře. GM komáři od Oxitecu už teď chrání a v budoucnu jistě ochrání spoustu Brazilců. Také návštěvníků letošní olympiády. V dubnu roce 2015 začal terénní experiment s GM komáry v oblasti brazilského města Piracicaba. V sezóně 2014/2015 tam měli 133 případů horečky dengue, v sezóně 2015/2016 zatím jeden jediný. Bez ohledu na tetracyklin nebo antiGMO aktivisty, GM komáři fungují. Experimentální i terénní testy ukazují, že GM komáři zlikvidují přes 90 procent populace komárů Aedes aegypti. Chemické postřiky zvládnou tak 50 procent a není to pěkný pohled. Je to vážně ironie. Tenhle hoax podporuje šíření ziky, horečky dengue, i dalších viróz. Jako by ho šířili právníci zoufalých komárů. Nebo snad výrobci insekticidů? Moskytiér? Nezbývá, než držet Oxitecu palce a doufat, že nezvítězí zika, ale GM komáři.

Video:  Dengue fever and the Aedes aegypti mosquito

Video:  Oxitec CEO Hadyn Parry to use GMO mosquitoes to fight Zika virus


Literatura
Guardian 4. 2. 2016, IFL Science 2. 2. 2016, Wikipedia (Zika, Reddit).

Datum: 05.02.2016
Tisk článku

Související články:

Stane se zmutovaná zika globálním ohrožením?     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2016)
Co můžeme čekat od ziky?     Autor: Stanislav Mihulka (01.02.2016)



Diskuze:

Vážený Pán MIhulka

Tomas Juhas,2016-02-08 15:49:33

Rád by som poznal odpoveď na dve otázky:

1. Na základe čoho tvrdíte, že vírus Zika, Bizarným spôsobom poškodzuje mozog plodu
2. prečo sa nárast výskytu mikrocefálie u plodov nezaznamenal v Kolumbii, kde sa už epidémia nazdržateľne šíri.

Zároveň sa Vás chcem opýtať, či viete o tom, že podávanie akejkoľvek vakcíny tehotnej žene v prvom trimestri je mimoriadne nebezpečné a preto sa neodporúča pokiaľ nie je indikované. Uvádzajú to aj výrobcovia ( vplyv vakcína vývoj plodu v prvom trimestri nebol nikdy testovaný, lebo to nie je možné, o ich bezpečnosti preto v tomto prípade nemožno robiť jasné závery a je to dostatočný dôvod na opatrnosť)

Je podľa Vás možné, urobiť jednoduché opatrenie: s okamžitou platnosťou zastaviť plošné očkovanie tehotných žien v Brazílii vakcínou proti tetanu, diftérii a pertussis,počkať rok a odsledovať či dôjde k nejakej pozitívnej dynamike v prevalencii mikrocefalie? Súčasne môžu pokračovať kľudne práce na vývoji vakcíny proti Zike.

Rozdiel medzi Kolumbiou ( a ostatnými krajinami Latinskej Ameriky ) a Brazíliou totižto je práve v pozadí záležitosti - vakcinácii tehotných žien.

Ďakujem, za Váš ctený názor.

PS: Áno, som lekár.

Odpovědět


Re: Vážený Pán MIhulka

Marek Slivanský,2016-02-08 16:30:25

Také nejsem pan Mihulka, ale rád bych reagoval na podávání vakcín v prvním trimestu - také jsem to četl na různých konspiračních webech, že to očkovali ženám do 22 týdne těhotenství. Pak jsem ale dohledal a pomocí google translatoru přeložil relevantní dostupné dokumenty vydané brazilskými úřady a podle všeho respektovali doporučení výrobců vakcíny, tedy očkovat ve 27. až 36. týdnu těhotenství.

Co je ale zajímavé, že přímo v příbalovém letáku od vakcíny BOOSTRIX, která se podle všeho používala v Brazílii, je uvedeno, že produkt nebyl testován na těhotných ženách, jen na těhotných krysách, a že těhotné ženy se mají registrovat na jejich oddělení těhotenství, aby bylo možné sledovat případné negativní důsledky.
Za takové situace nařídit plošné očkování těhotných žen touto vakcínou mi přijde přinejmenším poněkud nešťastné.

Kromě toho toto zjištění i vyvrací konspirační teorii, že je to způsobeno TDaP vakcínami. Plošné očkování v Brazílii probíhalo na přelomu března a dubna 2015 a skokové zvýšení výskytu mikrocefalie přišlo až někdy v říjnu/listopadu. Pakliže skutečně očkovali až ve třetím trimestru, tak by skok přišel již daleko dřív, na přelomu června a července.

Odpovědět

přemýšlejme

Jakub Beneš,2016-02-08 00:58:27

chcete snad říct pane Mihulko, že se GM komáři z místa svého vypuštění před 5 lety nikam nerozšířili? 100 kilometrů je přece strašně malá vzdálenost. a dále, virus zika přenášejí hlavně komáři. to je snad taky potvrzeno. takže ho přenášejí i GM komáři, protože ti byli upravení pouze tak, aby nepřenášeli horečku dengue. proti zice upravení nebyli, takže ji přenášejí. tak nás nemaťte. jiná věc je, jestli ji přenášejí záměrně. což už je konspirační teorie. ale tvrdit, že ji nepřenášejí vůbec, je promiňte, hloupost, nebo neznalost.

Odpovědět


Re: přemýšlejme

Jiří Novák,2016-02-08 09:51:12

Nejsem pan Mihulka, ale pokusím se odpovědět. Smysl GM komárů spočívá v tom, že jsou sice pro samičku atraktivnější než přírodní samci, ale jejich potomstvo mimo laboratorní podmínky nepřežívá. Larvy, kterým není dodávána určitá v přírodě se nevyskytující chemická látka záhy hynou. Tím se docílí razamtního snížení komáří populace na daném místě, protože přežívá pouze potomstvo přírodních samic, které se spářily s přírodními samci. Dospělý komár se dožívá necelé 2 měsíce.

Otázka, zda se komáři za 5 let nikam nerozšířili, postrádá smysl. GM komáři před 4 lety a 10 měsíci vyhynuli a v přírodě už dnes neexistují. To je doufám dostatečná odpověď i pro pana Kosca.

Odpovědět


Re: Re: přemýšlejme

Mojmir Kosco,2016-02-09 07:03:57

V laboratornich podminkach funguje tolik veci treba a auto s minimem plodin ujede na 2 l 300 km .pozadavek na prekontrolavani by mel nyt automaticky a prirozeni.

Odpovědět


Re: Re: Re: přemýšlejme

Jiří Novák,2016-02-09 09:25:49

V tom případě by mě zajímalo, jak přesně hodláte zkontrolovat komáry, kteří už víc jak 4 roky nežijí a potomstvo nezanechali. Prohrabáváním lesního humusu a hledáním tělíček? A co přesně chcete na takovém komárovi zkoumat?

To se na mě nezlobte, ale obviňivat gmo komáry z šíření viru zika mi připadá jako obviňovat napoleonská vojska z šíření HIV. (napoleonské války r. 1803-1815, HIV r. 1959)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: přemýšlejme

Mojmir Kosco,2016-02-09 12:45:07

Ani jednou jsem neobvinil GMO komáry se šíření virusu Zika . Naopak ti kteří pokus provedli tvrdili ,že jejich sterilní komáři napomohou zabránit šeření virusu Zika a to v době kdy v Brazílii tento virus nebyl problematický .Zkontrolovat je potřeba zda manipulace nezmutovala a není v běžné populaci a to přesně tak jak jste nahoře uvedl s jiným než očekávaným výsledkem.

Odpovědět

stejně jako

Mojmir Kosco,2016-02-06 07:59:17

niž u článku. Působnost GMo komáru - nezávisle zkontrolovat. Zejména modifikace kontra mutace.

Odpovědět


Re: stejně jako

Pavel S,2016-02-06 16:52:12

Co takhle nezávisle zkontrolovat počet úmrtí na malárii a zelenými psychopaty prosazený zákaz DDT.

Odpovědět


Zkontrolováno

Mojmir Kosco,2016-02-09 07:44:39

Pořád platí to co v roce 2014 .Nejrozšířenější počet úmrtí na malárii je v subsaharské Africe pro děti do 5 let . V těchto zemích je použití DDT běžné a není zakázáno.Stejně to k ničemu kromě poškození ekosystému nevede. Rovněž pravidelné přemnožení kobylek a preventivní používaní neselektivních insekticidů k ničemu nevede. Naopak země které DDT zakázalo např. Brazílie si s malárii vede dobře .

Odpovědět

komare ?

Štefan Bognár,2016-02-05 09:52:20

Asi nie je dymu bez ohňa... Pokiaľ viem tak komáre - ako hlavní šíritelia víru ZYKA - boli označené práve v mainstreamových médiách. Na "konšpiračných" weboch, kolovala teória o schválne nakazených vakcínach. A práve tam na "konšpiračných" weboch sa argumentovalo tým, že komáre sú vzdialené stovky kilometrov, tak nemôžu byť roznášačom Zyky.

Odpovědět


jedni o koze, druzí o voze

Jiří Novák,2016-02-05 15:01:57

Jestli čtu dobře, tak GM komáři jsou stovky kilometrů od ohniska nákazy.
Normální nemodifikovaní komáři jsou dneska už skoro všude v tropech.

Odpovědět

Reference

Martin Plec,2016-02-05 08:26:47

"A potvrdila se i souvislost ziky s mikrocefalií. Upřímně, čekalo se to."
Prosil bych referenci.

Odpovědět


Re: Reference

Martin Čepa,2016-02-05 13:35:26

Pridavam se k prosbe; asi jsem nehledal dostatecne dukladne, ale statisticky vyznamnou spojitost se mi najit nepodarilo.

Odpovědět


Re: Re: Reference

Jakub Matouš1,2016-02-05 22:16:36

Pokud vím tak zatím existuje jen jediný případ kdy byla nalezena Zika placentě, což ale ještě nutně nemusí znamenat že způsobuje mikrocefalii. Protože je Zika v tomto regionu běžnou nemocí nemusí být spojení s epidemii mikrocefalii.

Odpovědět


Re: Reference

Marek Slivanský,2016-02-08 16:15:25

Já bych také poprosil o zdroj. Hledám informace od 15.1. na různých místech od mainstream světových médií po konspirační weby a z toho co jsem našel vyplývá, že zatím bylo na Ziku testováno v Brazílii cca 45 novorozenců s mikrocefalií a pozitivní výsledek byl jen u 4 z nich.
Většina mainstream médii již reporuje o Zice tak, jako by byla jistota že mikrocefalii způsobuje, ale důkazy pro to nejsou. Výskyt Ziky u 10% z testovaných novorozenců s mikrocefalií mi opravdu nepřijde průkazné.

Zajímavé bude sledovat další vývoj - v Kolumbii je aktuálně cca 25000 nakažených Zikou, z toho cca 2100 těhotných žen, takže za 6-9 měsíců se ukáže.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz