Stane se Karel Gott nábožensky uctívaným světcem?  
Psychologové usilovně řeší Problém Mickeyho Mouse, podle něhož je velmi obtížné předpovědět, zda se nějaká postava s nadpřirozenými schopnosti stane terčem náboženské víry a najde si duchovní stoupence, anebo zda zůstane fiktivní postavou, která sice může těšit generace fanoušků, ale náboženskou sektu kolem sebe nevytvoří. Nedávný skon Zlatého slavíka v tomto směru nabídl zajímavý modelový případ.
Thomas Swan s jednou náboženskou postavou a jedním superhrdinou. Kredit: University of Otago.
Thomas Swan s jednou náboženskou postavou a jedním superhrdinou. Kredit: University of Otago.

Naše realita je sama o sobě velmi zajímavá. To ale očividně nebrání lidem, aby si už od pradávna zaplňovali realitu postavami s nadpřirozenými schopnosti, které mají tu moc, získat si srdce diváků. Psychologové se už dlouhou dobu snaží zjistit, jak a proč se postavy s nadpřirozenými schopnostmi dočkají náboženského uctívání. V psychologii náboženství tomu říkají Problém Mickeyho Mouse. Tahle postava z animáků je bezesporu legendární a svého času ji miloval celé svět. Proč tedy nevzniklo náboženství Mickeyho Mouse?

 

Psychologové Thomas Swan a Jamin Halberstadt z novozélandské University of Otago nedávno Problém Mickeyho Mouse podrobili experimentu, v němž požádali více než 300 dobrovolníků, aby vymysleli „světce“ nebo „fiktivní postavu“, vždy s pěti nadpřirozenými schopnostmi. Následně porovnali nadpřirozené schopnosti, které lidé přiřazují světcům a fiktivním postavám.

 

Myšák Miki se navzdory ohromující popularitě nestal světcem nového kultu. Kredit: desktopnexus / Wikimedia Commons.
Myšák Miki se navzdory ohromující popularitě nestal světcem nového kultu. Kredit: desktopnexus / Wikimedia Commons.

Ukázalo se, že lidé přiřazují náboženským postavám větší podíl nadpřirozených schopností, které souvisejí s myslí, jako je například čtení myšlenek nebo vševědoucnost. Jsou to vlastnosti, které se vymykají tomu, co obvykle od lidské mysli očekáváme. Naproti tomu fiktivní postavy jsou vybavené rozmanitým nadpřirozenými vlastnostmi spíše fyzického rázu, jako je schopnost procházet zdmi, létání nebo schopnost žít věčně.

 

Další podstatný rozdíl mezi náboženskými a fiktivními postavami spočívá v tom, že světci bývají hodnoceni jako potenciálně více užiteční, a zároveň také méně jednoznační. Vlastnosti náboženských postav mají sklon být méně přesně definované a více neurčité. Podle Swana je právě neurčitost světců jejich významným atributem. Dává totiž jejich uctívačům prostor pro vlastní interpretaci dotyčné postavy, která je pak díky tomu více oslovuje a jeví se jim jako blízká a spřízněná.

 

Jamin Halberstadt. Kredit: University of Otago.
Jamin Halberstadt. Kredit: University of Otago.

Fiktivní postavy bývají vyhraněné. Buď jde o kladného hrdinu anebo záporáka, u nichž je vše víceméně jasné. Světci jsou vyhranění méně a mohou být spojováni jak s přínosy, tak i s nebezpečím. Náboženské postavy tím pádem mohou vyvolávat jak nábožnou lásku, tak i strach. Podle Swana vše ukazuje na to, že náboženské postavy přitahují víru kvůli tomu, že jejich stoupenci jsou motivováni, aby v tyto postavy věřili. Své uctívače doslova přitahují a jsou pro ně psychologicky užiteční.

 

Jak v těchto dnech napsal religionista Radek Chlup z FF UK v Praze, nejdůležitějším mýtickým hrdinou české současnosti je nedávno zesnulý Karel Gott. Proto se vyloženě nabízí, abychom dnes odhadli, jaký má Zlatý slavík potenciál stát se přímo náboženskou postavou, která si získá své vyznavače. Vzhledem k tomu, co se teď odehrávalo v médiích i mezi lidmi, a rovněž vzhledem k tomu, že Gott nepochybně je nejednoznačnou postavou, do které si lidé nejrůznějšího ražení promítají všechno možné, tak šance na zrození nové náboženské postavy nejsou úplně malé. Uvidíme, co se bude dít.

 

Literatura
University of Otago 30. 9. 2019, PLoS ONE 8. 8. 2019, Naše Přítomnost 10. 10. 2019

Datum: 13.10.2019
Tisk článku

Související články:

Smrti se více bojí věřící, nebo ateisté?     Autor: Josef Pazdera (26.03.2017)
Jak změnit konzervativce v liberála? Psychologové to dokázali v experimentu     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2017)
Bez předsudků: Sekulární země mohou čekat ekonomický růst     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2018)



Diskuze:

Jak to tedy je

Kristina Pečlová,2019-11-04 20:15:37

Už od staré Atlantidy existovaly vyspělé vůdčí osobnosti, které vedly mladé lidstvo běžnými úkony praktického života i k uctívání vyšších duchovních mocností, které byly běžně vnímány přirozenou jasnovidností a požívaly nesmírné úcty a dobrovolné podřízenosti. Bylo to oprávněné, protože atlantské lidské společenství se vyznačovalo kolektivním vědomím, skupinovou duší, tzn., že nebylo schopno samostatného myšlení v jednotlivci. Od 15. stol. nastává vývoj duše vědomé, člověk se individualizuje směrem ke svobodnému myšlení. Možným pozůstatkům předchozí duše cítivé, může podvědomě chybět vedení moudrých vyšších osobností a protože ty již nepůsobí zevně, jsou nahrazováni viditelnými osobnostmi kulturního, sportovního nebo politického života.

Odpovědět


Re: Jak to tedy je

Roman Mamtiez,2019-11-05 17:06:55

Hahaha ak ste to mysleli ako vtip na odlahcenie potom sa Vam to podarilo. Inak mi povedzte ako ste na to prisla??? Ako to viete? Ako ste sa o tom presvedcila? To je nejaka Vasa sukromna viera? Alebo chcete nejaku novu zalozit?

Odpovědět


Re: Re: Jak to tedy je

Kristina Pečlová,2019-11-06 13:30:08

To mě těší, že jste se od srdce zasmál, smích je zdravý. To jsou poznatky z duchovní vědy filosofa Rudolfa Steinera, mj. zakladatele waldorfského školství. Nebylo by od věci, kdyby OSLOVÉ četli i jiné věci, než vědecké publikace.

Odpovědět

... jiný text k tématu

Martin Hanslian,2019-10-14 09:35:08

https://tisickrate.cz/oltarni-ucta-pro-slavika-cirkev-pripravuje-gottovo-svatoreceni/

Odpovědět

Michal Niecha,2019-10-13 21:24:18

Komu čest, tomu čest. ALe když umřel Matuška, stejně obdařený talent, který navíc nepodepsal antichartu,... tak církev, ani politici, takové tanečky nedělali... nejspíš jim došlo, že se mohou zviditelnit a nic to nestojí...Matuška tušil, že by to tak mohlo dopadnout a tak prozíravě dal pokyny... aby z toho nebyla šou...

Odpovědět

Jsem zcela spokojen s Bokononismem

Jiří Pospíšil,2019-10-13 15:45:27

A jiné nepožaduji.

Odpovědět

..

Jan Balaban,2019-10-13 09:55:58

Prečo sa nespýtate nejakého vedca? Veď náboženstvo sa študuje na vysokej škole.

Odpovědět


Re: ..

Marcel Koníček,2019-10-14 09:08:11

A obsah tohoto článku je třeba výsledkem výzkumu religionistů očividně...

Odpovědět

problém vzniku

George Czmadia,2019-10-13 09:50:35

Se vší úctou k Thomasu Swanovi je zde především základní neznalost vzniku těch dosavadních "náboženství", čemukoliv oddaných sekt a jinak do sebe např.i potají uzavřených souvěrců apod. Nelze bez vlivu třetí strany, disponující možností "oslovit budoucí věřící", za pomoci vyspělé technologie zajišťující přenos důkazných a podpůrných vjemů, aby zde vzniklo tzv. pevné náboženství působící napříč mnoha generacemi. Vznikne jen skupina fanoušků, která je sice ochotna vytrvale a neochvějně nakupovat kde co a obětovat čas z hlediska odivu a fascinace, ale to je vše. Podobně jako všeho schopní a oddaní příslušníci politických stran a hnutí konajících na základě naplnění jejich kladných či záporných tužeb ve smyslu k ostatním lidem - nesouvěrcům či odpůrcům. To vše ano, ale základní princip na kterém stojí jakékoliv náboženství či směr bez podpory tzv. "se shora" či odjinud z nám zatím nedostupného prostředí, není možné trvale dostat do pohybu a funkčnosti. Lze hovořit o míře, čeho jsou souvěrci schopni viz. spáchat atentát či se se brutálně sebeobětovat, což nelze dát do souvislosti s obyčejným obdivem a třeba láskou ke vzhlížené praktice či osobě.

Odpovědět


Re: problém vzniku

Pavel Ondrejovic,2019-10-13 10:40:23

obycajny preflaknuty "cargo kult" ocividne nevyzaduje podporu "tretej strany" na svoju existenciu.

Odpovědět


Re: Re: problém vzniku

George Czmadia,2019-10-13 11:00:51

To sice nikoliv, ale nutně potřebuje naprogramovávání další a dalších generací, má-li přežívat a tím pádem působit napříč časem a společností, a o to se musí někdo postarat po technické stránce a také to něco i samozřejmě stojí viz. platy a potřebné objekty či nákladné aktivity.
Je-li objektem tzv. budoucí víry viz. "ono nové náboženství" jen postava aktuálně nesmírně zajímavá a třeba i fascinující Micky Mouse Lenin Stalin atd. atd. , je dalšími generacemi postupně překonána a postupně tím pádem zapomenuta. Ano a pak nastupují sice oni volně interpretovatelní různorodí světci a svědci, ovšem jak píši, bez podpory nemají šanci být aktivními spolutvůrci pevně naprogramovatelné - dlouhodobě udržitelnější ideologie, kterou se společnost národ atd. bude řídit.

Odpovědět

Meno

Martin X,2019-10-13 09:06:40

Neexistuje vhodnejsie meno na to aby niekoho nabozensky uctievali, ako Gott (Boh) :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz