Zachrání nosorožce sofistikované falešné rohy z koňských žíní?  
Nosorožce kriticky ohrožuje astronomická cena jejich rohů. Je tak extrémní, že je s podivem, že zoologické zahrady a muzea ještě mají nějaké nosorožce v celku. Rituální spalování zabavených rohů očividně nefunguje. Nosorožce by teď mohli zachránit ochranáři padělatelé, pokud zaplaví černý trh zdařilými padělky nosorožčích rohů.
Nosorožec v Namibii. Kredit: Ikiwaner / Wikimedia Commons.
Nosorožec v Namibii. Kredit: Ikiwaner / Wikimedia Commons.

Nosorožci jsou velmi pádným příkladem toho, že pověry mohou zabíjet nebo spíše masakrovat ve velkém. Uživatelé čínské medicíny věří, že roh nosorožce je zázračná léčivá substance, a také protijed, přímo všelék zhruba tak na úrovni kamene mudrců. Tenhle roh by měl léčit snad všechno, včetně rakoviny a podobných osudových onemocnění. Asi největší poptávku po nosorožčím rohu, alespoň u starších mužů, vyvolává víra, že jde o velmi účinné afrodisiakum.

 

Fritz Vollrath. Kredit: Oxford University.
Fritz Vollrath. Kredit: Oxford University.

Prodejci samozřejmě dobře vědí, že nosorožčí roh je léčivý a afrodiziakální asi tak jako hromada nehtů a vlasů, které odpovídá svým složením. Aby si udrželi své zákazníky, tak velmi lstivě řezají nosorožčí roh drcenou viagrou. Vyplatí se jim to, protože cena rohu nosorožce je naprosto astronomická. A to je právě ten problém.

 

Extrémní cena tohoto nešťastného rohu dovádí lidi k šílenství. Pytláci ztrácejí zábrany a mnohdy jsou ochotni kvůli tak vysokým ziskům zabíjet i ničit vše, co se jim připlete do cesty. Zbývající nosorožci ve volné přírodě jsou pod neuvěřitelným tlakem a jejich ochrana je velmi náročná a nákladná. Cena za rohy je až tak vysoká, že dochází k loupežím v muzeích a zoologických zahradách.


Nicméně pokud chceme nosorožce zachránit, tak bychom měli vnímat jejich situaci jako ekonomický problém. Prostě a jednoduše, cena téhle komodity je příliš vysoká. Nejlepší by tedy bylo udělat všechno pro to, aby cena za nosorožčí rohy co nejvíce poklesla. Spektakulární spalování zabavených rohů, které bývá k vidění v médiích, má bohužel přesně opačný účinek. Možná vybouří emoce, ale cena rohů po takové bizarní show zřejmě ještě vzrůstá, protože jsou pak hůře dostupné. Ekonomika je nelítostná. Ve skutečnosti je tedy nutné dělat něco přesně opačného.

 

Oběť pytláků na počátku 20. století. Kredit: Herbert Lang (1920).
Oběť pytláků na počátku 20. století. Kredit: Herbert Lang (1920).

Zjevně si toho je vědom i Fritz Vollrath z britské University of Oxford, který se svými kolegy vyvinul metodu výroby laciných a zároveň věrohodných falzifikátů nosorožčích rohů. Zní to neuvěřitelně, ale nosorožce by mohlo zachránit falšování. Pokud by totiž černý trh zaplavily tyto laciné padělky, které není tak snadné rozeznat, tak by mělo vést k pádu ceny nosorožčích rohů.

 

Nosorožčí roh je výjimečný tím, že nemá kostěné jádro. Z valné většiny ho tvoří keratin a jeho složení je velmi podobné našim nehtům a vlasům. Vzniká z pevně srostlých chlupů, které jsou spojené výměšky z mazových žláz na nose nosorožce. Vollrath a spol. vyrobili falešný roh tak, že použili žíně z koně, který je nosorožci blízce příbuzný. Tyto žíně natlačili k sobě a pak je spojili regenerovaným hedvábím. Vytvořený biokompozitní materiál je až překvapivě podobný nosorožčímu rohu, jak vzhledem, tak i konzistencí a vlastnostmi. Výzkum ještě bude nutné dotáhnout, ale podle všeho je na dobré cestě.


Výzkum Vollrathova týmu ukazuje, že nosorožčí roh je ve skutečnosti snadné poměrně věrohodně zfalšovat. A vzhledem k tomu, že se s touto komoditou nesmí obchodovat, tak ji ani nelze právně chránit před falšováním. Jak se zdá, ochránci a příznivci nosorožců se teď mohou stát padělateli, aby rozvrátili vražedný trh s rohy. Nosorožcům svitla naděje.

Video:  Rhino horn made from horse hair could boost conservation efforts

 

Literatura

University of Oxford 8. 11. 2019, Scientific Reports 9: 16233.

Datum: 19.11.2019
Tisk článku

Související články:

Madagaskarské lesy vrací zpět lepší management a soukromé vlastnictví     Autor: Stanislav Mihulka (04.05.2007)
Lze chránit nosorožce dvourohé jejich zabíjením za peníze?     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2014)
Nelovit anebo lovit? Zoologové odmítají zákazy trofejních lovů     Autor: Stanislav Mihulka (05.09.2019)



Diskuze:

Chtělo by to jedno vylepšení:

Jan Šimůnek,2019-11-21 13:54:11

Dát do toho keratinu nosorožčí DNA (kterou by nebyl problém naamplifikovat podobně, jak se amplifikuje DNA při PCR analýze). Pak by ty padělky byly dokonalé a vzdorující i pokusu o odhalení moderními prostředky.

Odpovědět

cena

Ondřej Dočkal,2019-11-20 21:29:17

Děkuji za velmi zajímavý příspěvek, jen doplním, že cena se odhaduje na 130.000,- USD za kilo (info volně z internetu). V této situaci si sice neumím představit kolik metráků nebo tun by bylo potřeba aby ta cena klesla, a jak "nenápadně" do té sítě překupníků tohle množství nějak dostat, nicméně pokud je tu aspoň nějaká šance, ať se to určitě zkusí.
Osobně bych se nebál že to překupník pozná - důležité je, aby to nepoznal konečný zákazník, překupníkovi je fuk co prodává, když to prodá.. takže šance tu je, věřme..

Odpovědět


Re: cena

Jan Novák9,2019-11-20 23:00:21

Zákazník si hlavně nebude jistý že to co kupuje není padělek. Jinak s distribucí a výrobou si netřeba dělat starosti. Stačí to začít vyrábět v Číně - a za chvíli bude běžet dalších 10 plagiátorských dílen a vyrábět rohy ve velkém.

Odpovědět


Re: Re: cena

Pavel Hudecek,2019-11-20 23:04:53

Tak tak. Konečnej prodejce to řízne viagrou a zákazník je happy, že to funguje jako vždycky:-)

Odpovědět


Re: cena

Pavel Hudecek,2019-11-20 23:01:45

Nejspíš to stačí rozházet po lese v dané oblasti. Pochybuju, že to místní nezkusej prodat:-)

Odpovědět


Re: Re: cena

Ondřej Dočkal,2019-11-21 21:23:31

Jo, to je skvělý nápad :) Jenom by bylo nemilé, kdyby to na cestě do Asie zabavilo těch pár posledních nezaplacených celníků na hranicích :)

Odpovědět

Tak uplne

Mojmir Kosco,2019-11-20 12:06:36

Nechápu od zástupců zoologickych zahrad odpor k farmovemu chovu..

Odpovědět

Inspirace z Černobylu

Pavel Hudecek,2019-11-19 15:32:55

Stačí práškovací letadlo a trochu použitého jaderného paliva.

Ještě lepší by bylo, najít vhodný radionuklid a připravit z něj dlouhodobě stabilní sloučeninu, která se hromadí v rozích a klech.

Díky protijadernému šílenství si pak už cokoli co mělo něco společného s rohy, kly, nebo africkou rezervací, nikdo nekoupí a i kdyby, tak detekovat radioaktivní kontraband je taky jednodušší:-)

Odpovědět

Kéž by to fungovalo

Aleš Procháska,2019-11-19 07:44:56

Bohužel pokusy napálit pytláky a překupníky se zatím moc nedaří, viz zmíněné kontraproduktivní pálení nebo řezání rohů živým nosorožcům - pytláci je stejně zastřelí, aby podruhé zbytečně nestopovali bezrohá zvířata.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz