Ibogain - naděje pro závislé  
Látka s nedobrou pověstí odhalila, proč se abstinující alkoholici vracejí k pití.

 

Látka zvaná ibogain se získává k kořenů afrického keře Tabernanthe iboga a provází ji pověst substance schopné potlačit chuť abstinujícího alkoholika na alkohol nebo osvobodit abstinujícího narkomana od chuti na drogu.

V šedesátých letech byl ibogain populárnější spíše pro svou schopnost navozovat až několikahodinové snové stavy. Navíc laboratorní pokusy odhalily, že tato látka je toxická pro některé typy nervových buněk. To stačilo, aby se snahy využít ibogain k léčbě závislosti dostaly na vedlejší kolej.


Nejnovější studie vědců z Univestity of California v San Francisku ale přinesla výsledky, které možná otevírají zcela novou cestu k léčbě závislosti.

Tabernanthe iboga

Vědci nejprve navykli laboratorní potkany na příjem alkoholu a když se z hlodavců stali docela slušní pijáci, od alkoholu je odřízli. V té chvíli byl některým pokusným zvířatům  podán čistý ibogain a jiným jen neúčinná látka. Když se pokusní potkani dostali opět k alkoholu, chovali se zcela odlišně. Potkani abstinující bez ibogainu hbitě doháněli zameškaný chlast. Ibogainem ošetření potkani velkou chuť na alkohol neměli.


Ukázalo se, že ibogain zvyšuje v některých mozkových centrech koncentrace nervového faktoru označovaného jako GNDF (zkratka pochází z anglického "glial cell line-derived neurotrophic factor").
O tom, že za poklesem chuti na alkohol stojí právě tato látka, se vědci přesvědčili, když abstinujícím potkanům podali jen GNDF. Zabíral stejně jako ibogain.

Pro odvykání závislosti na alkoholu a drogách jsou kritické především "návraty" lidí, kteří dokázali abstinovat týdny nebo měsíce.
Zatím, neměli lékaři k dispozici mnoho léků, kterými by mohli pacientům v těchto slabých chvilkách pomoci. Pokusy na University of California zřejmě chudé spektrum prostředků mohou rozšířit. Nové léky by mohly fungovat buď na bázi ibogainu nebo přímo na bázi GNDF.

Pramen: Journal of Neuroscience

Datum: 24.01.2005 08:59
Tisk článku


Diskuze:

prosba

Sara Brandejska,2014-06-10 11:05:29

Muj vnuk je hodne let zavisly na alkoholu a subotexu,muzete nam pomoci,dekuji safija

Odpovědět

Nabízíme Vám bezpečný způsob ibogaterapie

Miloš Gabriel,2009-09-21 13:51:43

Hezký den,
jmenuji se Miloš GABRIEL a jsem ředitel níže uvedené organizace, jež po dvou letech a 100 klientech o 397 sezení víme, proč ibogain funguje, jak funguje a našli jsme dokonce látku natolik bezpečnou, že provádíme ibogaterapie i u klientů s aktivní fází intoxikace (na stabilizovaných dávkách opioidů, alkoholu, či jiných psychoaktivních látkách). A nyní to hlavní – naše látka funguje 1 hodinu v aktivní fázi a až 4 hodiny pasivní fáze – klient po 8 hodinách je zcela jako před samotnou terapií (pouze se slabými příznaky jako u analgesie). Tím se vyhýbáme všem negativům, plynoucím z užití ibogain, kde je třeba klienta sledovat a pracovat s ním po dobu až 2 dnů intoxikace ibogainem a další dva dny detoxikace od ibogain. Máme lepší výsledky než u ibogainu – nyní vychází ze 100 klientů 73% stabilizovaných a z nich je 39% abstinujících do jednoho roka od ukončení terapie – tedy bez aktivního problému se závislostí. V současnosti již víme, že je možné terapii opakovat i po dnech, bez větších potíží s psychotickými reakcemi, tak častými u ibogain. Monitoring klienta provádíme stejným řešením jako u analgosedace. Používáme látku registrovanou jako léčivo též v ČR a v dávce asi 20x menší než je u jiných případů využíváno v medicíně – tudíž somaticky naprosto bezpečnou, oproti ibogain. Též máme látku s účinkem 8 hodin aktivní fáze a 1 den detoxifikace, tedy s asi 1/3 sílou ibogain, též mimo zákonnou preskripci a již též registrovanou v ČR jako léčivo.

Pokud máte zájem o více informací (kromě toho, o jakou látku se jedná), je možné se spojit přímo se mnou na níže uvedených kontaktech či mém osobním telefonu 732 732 131. Ibogaterapie je plně hrazena klientem v částce max. 3500.- za jednotlivce a provádíme i skupinové terapie partnerů za max. 2500,- za jednoho. Další sezení stojí jen max. 2000,- a cena se odvíjí od požadavků klienta (provádíme terapii též v domácím prostředí s veškerým anesteziologickým monitoringem jako u analgosedací (včetně Sp02% a kardio-monitoringu). Sezení je vždy přítomen psychedelitolog s medicínským vzděláním a léky či kyslíkem, v případě komplikací (které se ale ani jednou, za 100 klientů nevyskytly) Dokonce jsme se nefarmakologicky už vypořádali i s případnými psychotickými reakcemi, jenž jsou oproti ibogain nepatrné a jež plynou pouze z toho, že účinek 2 dnů je prakticky nemožné psychicky vstřebat během průběhu intoxikace ibogainem.

Z výše uvedeného uvádím, že používání ibogain je nebezpečné a rizikové pro obě zúčastněné strany, tedy též Vás.

V současné době hledáme nové klienty pro oficiální klinickou fázi testování léčiva k užití v psychiatrii – adiktologii, a budeme rádi, pokud na tuto možnost upozorníte své klienty.


Miloš GABRIEL
ředitel
------------------------------------------------------
S A V - Středisko Adiktologického Výzkumu o.s. Žatec
Telefon: 720 45 66 45 a e-mail: sav@tym.cz
------------------------------------------------------
info na: www.iboga.tym.cz a www.sav.tym.cz
kouněte taky na www.slusnak.cz blog je www.slusnak.net

Odpovědět

kontakt na léčbu

Jan Novák3,2009-05-09 06:51:27

vidím podle data že trochu opožděně,ale pokud máš ještě zájem o kontakt napiš mi tvůj tel. myslím,že ti můžu pomoci.zatím ahoj můj mail: specialmedik@email.cz

Odpovědět

POMOZTE PROSIM...

Rachel,2008-07-11 17:51:26

Ahoj vsichni.Moc byste mi pomohli kdybyste mi poradili s tim,kde se da ibogain sehnat nebo kde se tim da lecit,nejaky centrum nebo tak... Muj bratr je zavisly na heroinu uz dost dlouho a byla bych Vam hrozne moc vdecna kdybyste mi dali kontakt na nejakou lecebnu,nebo kde se tim ibogainem da lecit.Je to nutne.Strasne moc Vam predem dekuji a ani nevite jak byste mi tim pomohli.Je to pro me hrozne dulezite.....DEKUJI

Odpovědět

prosba o info

Róber Žitňanský,2005-08-08 10:27:24

Dobrý deň,
chcel by som Vás poprosiť o radu , kde sa dá ibogain zadovážiť, prípadne kde by som sa mohol absolvovať sedenie s touto rastlinou

Ďakujem a zostávam s pozdravom

Róbert žitňanský

Odpovědět

Testy na laboratorních zvířatech

Peter Singer,2005-01-25 00:05:52

...jsou svinstvo.

Odpovědět


ano

jarda petr,2005-01-25 03:29:41

To jistě. Měly by je nahradit pokusy na lidech. Sdělte prosím kontaktní údaje, máme pro vás nabídku na účast ve výzkumném programu, která vás určitě bude zajímat.

Odpovědět


testy na lidech

Jarda,2005-01-28 09:25:07

nejsou???!!

Odpovědět


testy, pokusy

jarda petr,2005-01-28 13:46:41

Samozřejmě, ze se dělají i klinické zkoušky, kde se léky nebo léčebné postupy testují na zdravých dobrovolnících nebo dobrovolnících z řad pacientů.Ty jsou v hned několika úrovních. Ke klinickým zkouškám se ale přistupuje až ve chvíli, kdy pokusy na zvířatech prokázaly, že klinické zkoušky nepředstavují neúnosné riziko. Ochráncům zvířat klinické zkoušky nevadí. Podle nich by se zřejmě měly pokusy na zvířatech vypustit a začínalo by se rovnou na lidech. Zkoušela by se například dávka, jakou organismus ještě snese. Každá klinika či výzkumný ústav by pak mohly mít lukrativní smlouvu s pohřebním ústavem.

Odpovědět


Omyl

Cecil,2005-01-30 23:01:05

Svinstvo jsou testy na lidech, bez předběžného ověření na zvířatech.

Odpovědět


a vidím

Cecil,2005-01-30 23:03:34

že předtím již bylo řečeno vše. Prostě člověk je pro některé lidi méně než zvíře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz