Věda o lhářích: Muži si mnohem častěji myslí, že jsou dobrými lháři  
Lidé nejčastěji lžou svým blízkým. Ale jejich motivace nejsou tak hrozné, jak hrozně to zní. Lháři experti jsou výřeční a dovedou splétat své lži do jinak pravdivých nebo alespoň uvěřitelných příběhů, v nichž je pak lži obtížné detekovat. A když si někdo o sobě myslí, že je opravdu dobrý lhář, tak obvykle lže jako na běžícím pásu.
Tradičně nedůvěryhodný Pinocchio. Kredit: Public Domain / Wikipemedia Commons.
Tradičně nedůvěryhodný Pinocchio. Kredit: Public Domain / Wikipemedia Commons.

Lhaní je pozoruhodný fenomén, který si nepochybně zaslouží vlastní výzkum. A ten pak přináší zajímavé výsledky. Podle nedávné studie, kterou vedla Brianna Verigin z britské University of Portsmouth, jsou dobří lháři zároveň dobrými řečníky a vypouštějí více lží, nežli ostatní lidé. Nejčastěji přitom lžou rodině, přátelům, partnerům a kolegům v zaměstnání. Nejméně pak lidé lžou úřadům a zaměstnavatelům.

 

Lháři experti preferují lhaní tváří v tvář, kterému dávají přednost před lhaním v podobě textových zpráv. Nejméně lžou poněkud překvapivě na sociálních médiích, kde by to přitom teoreticky mělo být nejsnazší. Badatelé také zjistili, že existuje souvislost mezi hodnocení sebe sama jako expertního lháře a pohlavím. Sami sebe takto totiž hodnotí více než dvakrát častěji muži než ženy.

 

Brianna Verigin. Kredit: B. Verigin.
Brianna Verigin. Kredit: B. Verigin.

Dřívější výzkum ukázal, že většina lidí pronese tak jednu dvě podstatnější lži denně, někdy ani to ne. Veriginová s kolegy k tomu dodávají, že za velké množství, asi tak 40 procent z celkového množství vyřčených lží, je ve skutečnosti zodpovědné jen velmi malý počet intenzivních lhářů. A tito superlháři lžou bez uzardění svým nejbližším. Ukazuje se, že lháři experti velmi spoléhají na výtečné řečnické schopnosti. Své lži spřádají dohromady s pravdou, takže je obtížné jejich lhaní rozeznat. Také jsou velmi dobří v tom, že své lži maskují za jednoduché a jasné příběhy, které na první pohled nejsou nijak podezřelé.

 

Tým Veriginové k tomu dospěl výzkumem celkem 194 dobrovolníků, z nichž byla polovina mužů a polovina žen, a jejich průměrný věk byl 39 let. Badatelé jim položili celou řadu otázek, v nichž zjišťovali, jak jsou podle vlastního názoru dobří ve lhaní, kolik lží pronesli v posledních 24 hodinách, jaké lži to byly, a jakým způsobem přitom komunikovali.

University of Portsmouth, logo.
University of Portsmouth, logo.


Jak upozorňuje Veriginová, lidé obvykle nejsou tak dobří v detekci lží, jak si sami myslí. Ve svém výzkumu se jejich tým soustředil na opravdu dobré lháře a na to, jakým způsobem a komu lžou. Z jejich výsledků vyplývá, že jednou z klíčových strategií lhářů je podat uvěřitelný příběh, který je blízko skutečnosti, ale zároveň neprozrazuje mnoho informací. Také se ukázalo, že čím větší důvěru má dotyčný člověk ve své kvality lháře, tím více lže. Skutečně expertní lháři ovšem do svých příběhů přidávají značnou porci pravdy, takže lež je pak obtížnější vystopovat. Naopak lidé, kteří nejsou příliš dobří lháři, nejsou ve svých lžích příliš konkrétní či sdílní. Také se ukázalo, že expertní lhaní nijak těsně nesouvisí s dosaženým vzděláním.

 

Na výzkumu Vertigové a spol. je pěkně vidět, že i ve lžích jsme sociální zvířata a nikoliv agresivní monstra. Lidé totiž nejčastěji nelžou kvůli vlastnímu prospěchu, natož aby někomu ublížili. Nejběžnější jsou naopak milosrdné lži, jimiž se snažíme svým blízkým ulehčit nepříjemnou pravdu. Že se to ne vždy povede, je už zase jiná věc. 

Literatura
University of Portsmouth 20. 12. 2019, PLoS ONE online 3. 12. 2019.

Datum: 06.01.2020
Tisk článku

Související články:

Proč jsme tak hladoví po konspiračních teoriích?     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2014)
Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Nový fenomén politologie: Lídři tlučhubové jsou horší než lháři     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2019)



Diskuze:

Alternativní pravda, aleternativní lež...

Vojta Ondříček,2020-01-06 18:17:21

Nic lidského není definitivní, ani ten biologický konec člověka. Tedy ani pravda a ani lež.

Pravda a lež jsou jen relativní pojmy, které lze libovolně aplikovat. A to jak v hospodě u piva, tak na na nejvyšší na politické a státní úrovni.
Třeba, jak posoudit lhaní v případě náboženských a jiných ideologií? Vím, velmi ošemetný druh lží. Nebo, jak je to s autory románů? Lhal Hašek když psal Dobrého vojáka? A co teprv herci v divadlech a nebo na plátnech (obrazovkách). Ti se vydávají za úplně jiné osoby, lžou až se hory zelenají a za to je my, diváci, milujeme. Každý z nás zajisté zná i Barona Prášila. I tenhle mistr lži je nejen prolhaný ale i vylhaný.

Se lží se setkáváme nepřetržitě. Třeba v reklamách vychvalujících vlastnosti produktu. Jahodvý džem nemusí obsahovat jahody, stačí jen synteticky vyrobené jahodové aroma a odpovídající barvivo, náhražka cukru, voda a zahušťovadlo.

V moderní společnosti není lhaní trestným činem a naopak se mnohde doporučuje lhát lidem. Třeba má lékař lhát pacientovi na smrtelné posteli, že je vše v nejlepším pořádku a pacient bude za týden jako rybička. Farář lže okolostojícím, že pohřbívaný neboštík je v nebi a že se tam s ním všichni setkáme. Pravda, že neboštík bude štěpen na molekuly a na atomy, aby se tyto vrátily do koloběhu přírody, je zamlčena, protože se nehodí říci pravdu.
:-)

Odpovědět

Ten opravdu špičkový lhář,

Jiří Pospíšil,2020-01-06 16:57:06

nemůže přece nikdy výzkumníkovi tvrdit, ani přiznat, že se považuje za špičkového lháře.
Takže se nedivím, že ženy se považují, tedy říkají výzkumníkům, méně často, že nejsou dobré lhářky.
Odpovídá to mimochodem i uváděným počtům sexuálních partnerů, kde muži udávají dvakrát vyšší počet partnerek, než ženy partnerů. A protože to dělají dohromady (pomíjím pár procent neobvyklých), tak to prostě nejde. V těch výzkumech se předpokládá, že muži přehánějí a ženy zatajují. Se lhaním to bude taky tak.

Odpovědět


Re: Ten opravdu špičkový lhář,

Stanislav Brabec,2020-01-07 01:47:22

Ze statistik počtu partnerů snadno kvantifikujete index průměrné lhavosti.

Index průměrné lhavosti je druhá odmocnina z: podílu počtu uváděných partnerek mužů děleno počtem uváděných partnerů žen vynásobeného počtem žen vydělených počtem mužů v populaci, to celé minus 1.

Když 1 + indexem lhavosti vynásobíte počet partnerů žen a vydělíte počet partnerek mužů, vyjde vám přibližná skutečná hodnota. (Pokud se skutečnost od této hodnoty liší, index průměrné lhavosti to příliš neovlivňuje.)

Mimochodem, dotazníkové průzkumy prof. Flegra na respondentech z ČR vykazují index průměrné lhavosti pouhých 0,018! Jsme tedy výrazně lepší než u dotazníků v USA, kde index průměrné lhavosti dosahoval 0,4.

V tomto směru je zajímavá i distribuce počtu sexuálních partnerů. Výzkumy uvádějí, že u žen je nižší medián počtu partnerů než u mužů.

Odpovědět

Něco na tom bude

Tomáš Novák,2020-01-06 16:04:51

Sleduju to sám na sobě :-) Mimochodem, pohledná slečna/paní výzkumnice :-)

Odpovědět


Re: Něco na tom bude

Stopař B,2020-01-11 21:48:57

Pohledná, chytrá a vědkyně, obklopená zajímavými inspirativními lidmi, takovými, jako je ona sama? Co na to říct? Ke štěstí jaksi není co dodat, jak říká moje oblíbená autorka. Snad jenom zazpívat: Když ti vítr napne plachtu, když ti plachta popožene jachtu, když ti jachtou jízda dodá klid. Jak snadné je žít....
Jinak nejvíc a nejvytrvaleji lže člověk sám sobě. Někdy se mi stane, že znám pravdu, ale mozek mě stejně nedovolí, aby prošla do vědomí. Zastaví tu pravdu na okraji vědomí a dál to prostě nejde, když je ta pravda hodně nepříjemná. Myšlenky se v ten moment samy od sebe rozplynou a znovu se soustředí na něco úplně jiného, co nezpůsobuje bolest. Některé pravdy jsou tak ničivé, že je mozek sám zcenzuruje a propustí do vědomí maximálně metadata o nich. Tak jak by se člověk mohl zlobit na jiné, že mu lžou, když nejvíc si lže sám? A že jsou lidi pořádní lháři. Například jeden známý, který mi tvrdil, že iluze nejsou jeho obor a pak vystřihl tak obrovskou iluzi, že by mu Cuperfield záviděl. Navíc je dodnes přesvědčen, že iluze opravdu nejsou jeho obor. Nechtěl přijít o svoji víru. Ale já jsem svoji víru v lidské dobro ztratila. Lidi nejenom že lžou, ale prostě nejsou dobří.

Odpovědět

Pominu

Mojmir Kosco,2020-01-06 07:30:41

Li bezny život. Jsou největšími lháři ti kteri prednaseji absolutni pravdy.Jediny koho znam ze přednáší absolutni pravdy jsou učitelé.

Odpovědět


Re: Pominu

Pavel Hudecek,2020-01-06 10:04:33

Lhář je ten, kdo říká věci, o kterých je sám přesvědčen, že nejsou pravda. To si třeba při vyučování kolik je 5+3 nějak nedovedu představit:-)

Odpovědět


Re: Re: Pominu

Pavel Hudecek,2020-01-06 10:08:45

Na druhou stranu, dovedu si představit lhaní při výuce Marxismu-Leninismu třeba v roce 1988. Aneb učit to museli, ale pochybuju že všichni byli tak blbý aby tomu věřili:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Pominu

Leopold Kyslinger,2020-01-06 17:36:10

Podceňujete marxismus, zase tak blbý nebyl

Odpovědět


Re: Re: Pominu

Mojmir Kosco,2020-01-06 11:15:48

Jednoduche pravdy,jako ze zeme je placata promiňte kulatá pardon brambora , nebo statistika

Odpovědět


Re: Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-06 16:09:53

Ale ne. Tech prikladu by se naslo vic.
Zkuste treba v chemii detem uspokojive a spravne vysvetlit hybridizaci orbitalu bez znalosti kvantovky (dejme tomu netreba zminit explicitne Hilbertuv prostor, ale IMHO bez vlnovych funkci a hratek s bazemi to nepujde),
nebo i v te matematice rict po pravde prvnackum ze 5+3 je sice 8, ale jen na fieldech Z/Q/R/C/H/O, zatimco treba na Z_7 (hojne to pouzivanem treba prave na katedre didaktiky matematiky na Matfyzu, z duvodu ze tim automaticky prakticky kazdy priklad vyjde "hezky" a da se pocitat bez kalkulacky i slozite priklady) by bylo 5+3=1.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pominu

Leopold Kyslinger,2020-01-06 17:41:23

Hybridizace orbitalů dětem? Do kolika let považujete studenty za děti?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-06 17:48:36

Priznavam, uz si nevzpominam jestli se to probiralo uz na zakladce, nebo az na prumyslovce (v druhaku?). Ale zpetne bych se za dite povazoval i jako stredoskolak ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pominu

Leopold Kyslinger,2020-01-06 17:53:11

No na základce jste se mohl maximálně dozvědět o existenci kovalentní vazby, na průmyslovce už by to bylo pravděpodobnější, ale už si také moc jistý nejsem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-06 18:02:24

Tak prvni zminku jsem nasel (nahodne hledani po netu) uz u osmaku: http://www.zsmstesetice.cz/tesetice/zakladni-skola/stranky-jednotlivych-predmetu/chemie/chemie-8/ ktera nerika prakticky nic (nevim, do jake hloubky se to se zvidavymi detmi probira)
(areny) "Látky, obsahující v molekule kruhový řetězec 6C. Vazby nejsou ani jednoduché, ani dvojné."

No, bez znalosti bazovych stavu, transformaci bazi a dalsiho repertoaru kvantovky, si fakt nedokazu predstavit, ze se na to tema da rict neco vic, co je alespon trochu spravne.

Odpovědět


Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-06 15:14:08

viz Terry Pratchett - Veda na zemeplose, konkretne termin "lzidetem"
Ono i kdyz neco vysvetlujete dospelym, tak je potreba zjednodusovat a zatajovat rozsah problemu, jinak se zaseknete i na takove trivialite ze 1+1=2. *)
A zkuste to vykladat i detem.

*) Neverite? Co treba 1+2 na GF(2)?

Odpovědět


Re: Re: Pominu

Leopold Kyslinger,2020-01-06 17:49:22

Definování operací nad algebraickou strukturou je látka vykládaná na vysoké škole - proto je ten příklad nepříhodný jak pro děti, tak pro průměrné dospělce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-06 18:07:38

Souhlasim, ale presne na to narazim: (nejen) na zakladce musim rikat "lez", aby latka zustala pro deti alespon trochu pochopitelna.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pominu

Mojmir Kosco,2020-01-06 23:07:12

Ted nevim nejsem právník jak uchopit původní myslenku.jako jedinec jsem prednesl nějaké tvrzeni absolutni pravda = absolutni lež. Přidal jsem osobni poznatek ve stylu pisnicky od Kluse " a pak to hustej do deti" . Spíš jsem doufal ze se dozvim ze se zmenilo vyucovani a umožňuje se vic rozporovat zavedena dogmata neboť spolecensky se to dost hybe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pominu

Jiri Naxera,2020-01-07 06:49:10

ProPřírodu, jen to ne! Teda ve společenských vědách a nevědách klidně, ale co se týče STEMu tak mám velmi staromódní názor, že pokud někdo chce rozporovat zavedená dogma, tak by je prvně měl pochopit.
(k čemu vede opak bohužel můžeme vidět i tady v diskusi)
Společensky ať se to klidně hýbe, ale proboha ať třeba relativitu vyvrací jen ten, kdo jí rozumí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pominu

Jan Novák9,2020-01-07 08:19:31

Já bych to nepřeháněl ani ve společenských pavědách. Pak je z toho PC kultura a gender-bender kde se otevřeně provádí těžký rasizmus, muži (učitelé) můžou použít šatny a sprchy se studentkami pokud o sobě tvrdí že se cítí ženou a děti jsou odebírány rodičům kteří nesouhlasí se změnou pohlaví v 7 letech. Bohužel situace na západě ukazuje že i ty nejhorší úlety ve společenských pavědách se můžou přenést do společnosti.

Pro pana Kosco: Absolutní pravda a tím i absolutní lež ve škole existuje jedině při výuce evangelismu nebo Sharia. Pokud si na ně chcete stěžovat tak musíte na nábožensky zaměřené servery, tady pláčete na špatném hrobě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz