Řidiči dyslektici jsou zřejmě nebezpečnější  
Dyslexie zhoršuje reakce řidičů možná více, než mírné pití. To je závěr studie, která srovnávala jak rychle dyslektici a ne-dyslektici reagují na vzniklé dopravní situace.

Reakční doba dyslektiků, kteří byli charakterizováni podle toho, že měli problémy se čtením a psaním, byla v průměru o 30% delší. Kontroverzní zjištění tak nastoluje otázku, zda lidé s dyslexií by neměli podstoupit další testy, a to ještě předtím, než jim bude svěřeno řídit automobil.

Zvětšit obrázek
Prodloužení reakčního času u dyslektiků je spojeno s tím, že mozek odlišně zpracovává vjemy přicházející ze smyslových orgánů. Zeleně je vyznačena oblast mozku, kterou dyslektici mají málo aktivní při vnímání čtených informací jako jsou například STOP, VOLNO, POZOR PŘECHOD,...

O jak velké zpoždění reakcí vlivem dyslexie jde si uvědomíme, když výsledky testů dyslektiků porovnáme s výsledky pokusů, které provedli ve Velké Británii na vyznavačích alkoholového opojení. Z těchto testů vyplynulo, že řidiči, kteří si dají dvě pinty piva (což je o něco málo více než jeden litr),a ve Velké Británii to nepatrně přesahuje povolený limit alkoholu v krvi, mají jen o 10% pomalejší reakce, než řidiči střízliví.
Výsledky, ze kterých v tomto článku čerpáme informace o dyslekticích  jsou ze studie, kterou provedli na  Norské universitě vědy a technologie v Trondheim. Pokusy prováděl Hermundur Sigmundsson a v pokusu měl sedmnáct dobrovolníků, šest z nich byli dyslektici. Dobrovolníci podstoupili dva nezávislé testy. První zahrnoval jízdu v simulátoru neznámou krajinou při rychlosti 50 až 80 kilometrů za hodinu, druhý test spočíval pomalejší, desetiminutové jízdě městem. Simulátor registroval čas jakým na změny v provozu účastníci reagovali.
Zmíněných šest řidičů dyslektiků reagovalo při jízdě přírodou o 0,13 vteřiny pomaleji. Ve městě, kde simulované situace byly mnohem komplexnější, byly jejich reakce ještě pomalejší. V městském provozu jejich zpoždění představovalo 0,19 vteřiny. Kontrolní osoby měly v obou testech reakční časy okolo  0,6 vteřiny. To znamená, že dyslektici byli pomalejší o 20 až 30 procent.

Zvětšit obrázek
Hermundur Sigmundsson, docent na Norwegian University of Science and Technology

Výsledky z Norska korespondují se studiemi provedenými v jiných zemích, a které poukazují na to, že  dyslexie zhoršuje mozkové zpracování informací přicházejících ze smyslových orgánů. Dospělí dyslektici jsou mnohdy již ve svém dětském věku v porovnání s jejich vrstevníky nemotornější. Později také dosahují vývojových milníků jako je začátek lezení, chození a umění jízdy na kole.

Zatímco dřívější studie, které prakticky zjišťovaly totéž, nechávaly veřejnost chladnou, formulace mladého Nora  Sigmundssona, kterého napadlo dát výsledky do souvislosti s automobilismem, spustila velkou veřejnou i odbornou diskusi. Výsledky provedeného testu jsou konfrontovány s jinými aktivitami, které zpomalují reakce, jež jsou zákonem zakázány, jako jsou alkohol v krvi, kouření marihuany, telefonování telefonem bez Hands-free. Společnost se začíná zajímat o to, jaké tito lidé, kterých je mezi námi okolo 10%, představují  pro ostatní riziko, když si sednou za volant.

Zastánci dyslektiků namítají, že rychlost reakce není automaticky známkou bezpečné jízdy a že reakční čas je pouze jednou z poznávacích funkcí, které k jízdě potřebujeme. Něco na tom bude, protože jak vyplývá ze statistik, mladí řidiči mají perfektní reakční časy, ale také mají i nejvíc bouraček.
Nicméně červík pochybností hlodá a pomyšlení, že mezi námi jezdí desetina řidičů, jejichž schopnost zareagovat na nenadálou situaci je stejná, nebo dokonce horší, než mají mírně podroušení alkoholici, je dost deprimující. Dokud ale nebude provedena studie, která prověří jak to se skutečnou nehodovostí dyslektiků na silnicích je, budou všechny spory jen mlácením prázdné slámy.


Pramen: Brain and Cognition, DOI: 10.1016/j.bandc.2004.11.007

Datum: 07.02.2005 06:32
Tisk článku

Související články:

Porucha nebo adaptace? Dyslexie možná není tím, čím se zdá být     Autor: Stanislav Mihulka (26.06.2022)
Akční videohry pro děti zlepšují čtení dyslektiků     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2013)
Gen dyslexie     Autor: Josef Pazdera (11.05.2003)



Diskuze:

Tohle je strasne slozite....

zdena,2008-04-18 19:11:01

ono by se tech skupin naslo... ja kdyz vidim ty vechytky, co se sotva vyskrabou za volant a spatne vidi a slysi a prece jedou.... ale jak si na vesnici jinak nakoupit ? O zamilovanych ani nemluvim - ti jsou dlouhodobe "zfetovani", zamestnanec servany sefem, v problemech sedici podnikatel, klukem opustena holka.... boze, on je to zazrak, ze se vecer stastne dostaneme domu :-))))

Odpovědět

nejen dyslektici

edison,2005-02-07 12:52:59

Ona třeba taková zapomnětlivost/roztržitost dokáže taky zajímavé věci, to můžu potvrdit z vlastní zkušenosti:-) Řidičák nemám a pořizovat si jej nehodlám, otázka ovšem je, kolik lidí se stejnými problémy jej má. - Až někdy uvidíte nehodu, okolo které budou "normální" lidé vykřikovat věci, jako "To je debil! Tohle přece není možný!!!", tak je klidně možné, že dotyčný má IQ mnohem vyšší, než přítomní "chytří", ale v danou chvíli myslel na něco úplně jiného, nebo si prostě zrovna nevzpomněl, že by tady měl zastavit... Porovnáni s alkoholem jde v tomto případě podstatně dále, protože jsem si jist, že bych se cítil podstatne bezpečněji ve vozidle jednoho nejmenovaného kamaráda, který měl cestou z hospody vážný problém se trefit klíčkem do zámku, než kdybych řídil já ve zcela střízlivém stavu:-))

Odpovědět

alkohol

Kamil,2005-02-07 11:12:15

Nicmene problem porovnani alkoholu a dyslexie by se nemel omezit jen na snizeni reakcnich casu - nality ridic je take velky frajer (asi jako zmineny mlady clovek s perf. reakcnimi casy) a mam dojem, ze jeho schopnosti ovlivnuji i dalsi faktory spojene vyhradne s alkoholem. Na druhe strane by bylo smutne videt primhurovani oci pred problemem dislektiku ridit z duvodu politicke korektnosti...

Odpovědět


dyslexie-no a co?

skřítek,2005-02-08 17:20:21

S tím souhlasím - u alkoholu vadí víc přecenování schopností, než nějaká reakční doba. Reakční dobu prodlužuje spousta věcí, třeba i toxoplazmosa a řízení to nemusí překážet. Málokdo uvěří, jak blbě se řídí třeba s takovým astigmatismem, to je další skupina lidí, která by šla diskriminovat i když nejvíc nehod způsobují prostí zdraví blbci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz