Proč vymřeli neandrtálci? Superpočítač Aleph má jasno  
Superpočítačové simulace klimatu, vegetace, genetiky i demografie v nejmladší době ledové potvrzují jako pachatele vyhubení neandrtálců naše dávné předky. Přišli jsme z Afriky a udělali s neandrtálci krátký proces. Od té doby je tenhle svět náš.
Vymizení neandrtálců. Kredit: Institute for Basic Science.
Vymizení neandrtálců. Kredit: Institute for Basic Science.

Když se do výzkumu promítají módní představy, tak to obvykle pořádně zkomplikuje situaci. Mezi takto „ohrožená“ témata nepochybně patří i neandrtálci a jejich vyhynutí. Naši nejbližší příbuzní žili v Eurasii přinejmenším 300 tisíc let, během nichž úspěšně čelili ledovým dobám a dalším katastrofám. Pak ale najednou, zhruba před 43 až 38 tisíci let, zmizeli. Jako kdyby se nad nimi zavřela voda. Je to jedna z největších záhad soudobé evoluční antropologie.

 

Axel Timmermann. Kredit: Institute for Basic Science.
Axel Timmermann. Kredit: Institute for Basic Science.

Vzhledem k popularitě klimatických neštěstí se dnes prakticky všechna vymírání v minulosti připisují změnám klimatu. Týká se to i neandrtálců. Další možností je frivolní teorie, podle které neandrtálci doplatili na bezuzdné křížení s lidmi. Nový výzkum badatelů jihokorejského výzkumného centra IBS Center for Climate Physics ale přichází se závěry, které vyvracejí zmíněné módní teorie o klimatu a sexu.

 

Superpočítač Aleph. Kredit: Institute for Basic Science.
Superpočítač Aleph. Kredit: Institute for Basic Science.

Axel Timmermann a jeho spolupracovníci využili služeb superpočítače Aleph. Podle jeho výpočtů a simulací nevyhubily neandrtálce změny klimatu ani křížení s lidmi. Jediným přijatelným vysvětlením je, že neandrtálce vytlačili lidé našeho druhu. Vlastně se o tom uvažuje již dlouho. Nelze přehlédnout, že neandrtálci mizí z historie krátce po příchodů lidí našeho druhu. Jen takové vysvětlení nebylo v poslední době módní.

 

Klíčovou roli v tomto výzkumu sehrály superpočítačové simulace pohybu populací neandrtálců a lidí v krajině dob ledových. Zahrnovaly realistická klimatická data, změny teplot, srážky i vegetaci, co tenkrát rostla, stejně jako genetická a demografická data. Podle simulací rozhodlo, že naši předci měli nad neandrtálci zásadní výhodu ve využívání dostupných zdrojů potravy.

 

O jakou výhodu mohlo jít? Superpočítačové modely sice nezabíhají do detailů, ale ve hře jsou například lepší lovecké postupy dávných lidí, jejich větší odolnost vůči patogenům anebo větší plodnost našeho druhu. Jak se zdá, jedním z prvních druhů, které jsme vyhubili, byli shodou okolností naši bratranci.

 

Video: Abrupt Climate Change: A Role for the Tropics -- Axel Timmerman

 

Literatura

Institute for Basic Science 20. 5. 2020.

Datum: 26.05.2020
Tisk článku

Související články:

Vymazal neandrtálce výbuch neapolského supervulkánu?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2010)
Geny po neandertálcích nám škodí     Autor: Josef Pazdera (09.01.2016)
Umělá inteligence vystopovala přízračného předka v našem genomu     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2019)



Diskuze:

asimilace

Petr Nováček,2020-05-28 16:42:19

Běloši mají 1-4% genů od neandrtálců. Černoši 0%. Prostě před nějakými zhruba 40 tisíci lety přišli lidé z Afriky a místní neandrtálce pobili nebo se s nimi asimilovali. Evolucí se postupně vysektoval člověk, který byl přizpůsoben na místní klima. Měl světlou kůži, která mu zajišťovala dostatek vitamínu D ze slunce a kůži odolnější proti mrazu než mají černoši. Člověk žil v prostředí, které kladlo nároky na kognitivní schopnosti a tak díky genetické selekci přežili ti chytřejší. To mimo jiné dokazuje rozdíly mezi rasami.

Odpovědět

Poslední Neandrtálec

Pepa Vondrák,2020-05-28 15:04:17

Dobrý den, taky bych se přikláněl k názoru, že HSS se choval jako vždy. Takže potřel odpor a vzal si odměnu a šel dál. Proč by se měl tenkrát k cizímu druhu chovat lépe nežli dnes ke svému "sousedovi"? Zbytek dokončily přírodní zákony.

Nemyslím si, že by poslední 100%ní HSN umřel hlady nebo si nenašel partnera. Ani si nemyslím, že by HSN zdegeneroval vzájemným křížením. Spíš bych řekl, že lidstvo, tedy obecně HSx bylo v té době mixlé a u každého jednice se jednalo o kombinaci (0-100% HSS a 100-0% HSN).

Čistě ohraničené tlupy HSN (takoví HSN-árijci) byly jen pro ty blízké 100%, protože byli kapku natvrdlí. Nechápali svou svízel, nechtěli kopírovat ty, kterým pšenka kvetla, mysleli si, že jsou výjimeční, zkrátka ňoumové. V okamžiku kdy tyto tlupy spadly na tak malé počty, že i oni viděli, že jsou v loji, připojili se k nějaké tlupě mixlých HSN/HSS. Měli tam pár známých, možná i příbuzných, dostali něco k snědku, mohli se hodit jako stráž, pomohli chytit šavlozubého tygra ... proč by ne.

Z toho mi vyplývá, že poslední kvazi 100%ní HSN zemřel stářím, obklopen oplakávající tlupou mixlých HSN/HSS, kteří si říkali to samé co my o Karlu Gottovi. Pak byla oslava, přípitek a všichni vzpomínali, jak najednou vyřídil holýma rukama tři šavlozubé tygry.

Procento 1-4 současného HSN v každém z nás je výsledkem počátečního stavu a rychlosti následného množení a následného výběru. Věřím, že až dojde na podrobnou prohlídku junk DNA, najdeme tam i celého HSN.

Odpovědět

I jiné

Mojmir Kosco,2020-05-27 09:27:15

Lidske druhy vyhynuly takze vyhynutí neandrtalcu neni v kontextu lidskeho rodokmenu nic noveho a pokud vim tak uvolněná nika nebyla nikdy prázdná ale vzdy na uvolněné nebo vybojovane místo naskočil jiny lidsky druh soužití různých lidskych kmenů bylo vždy velice krátké.

Odpovědět

Vymřeli ale proč?

A Pe,2020-05-26 21:23:07

Nikdo mi nevymluví, že neskončili stejně jako mamuti - na pekáči (pardon na rožni) když došli mamuti. No a když už nebylo co ulovit, tak jsme se vrhli na trávu a začali polnohospodařit. Kanibalismus je příčina vymření a genetická asimilace byla příjemné zpestření nudy farmáře z chovu prvního "dobytka". :-)

Odpovědět


Re: Vymřeli ale proč?

Roman Sobotka,2020-05-27 11:25:24

Archeologicke nalezy ukazuji, ze prvni zemedelci byli snad in hure ziveni, nez lovci. Je to zajimave, protoze v nekterych oblastech Evropy zili lovci a zemedelci (asi castecni) vedle sebe po tisice let, asi si moc nekonkurovali, spise obchodovali. A lovci nijak hladem zjevne netrpeli, je tedy otazka, proc se lide zacali plahocit se zemedelstvim. Hodne dobre zni teorie, ze je za tim pivo; jenom sbirat divoke obili nestacilo, a tak si nejaky alkoholik nekde v dnesnim Turecku zacal ze zoufalstvi pestovat psenici... jakkoli to zni vtipne, nalezy to docela podporuji.

Populace prvnich lidi v Evrope byly asi velmi nizke, s tim vybitim neandrtalcu lidmi to nemusi byt tak primocare.

Odpovědět

neandrtálci

Jaroslav Mitlener,2020-05-26 15:32:42

další teorie vysvětluje, že neandrtálci byly velmi svalově vybavení, byli to svalnatí lovci, kterým se dařilo, když bylo co lovit, byl dostatek velkých býložravců. Období hladu byla pro ně obtížná. Proti druhu H.sapiens měli větší kalorickou spotřebu o 150-300 kcal/den a tato nevýhoda se v soutěži projevila. Křížení resp. asimilace nebylo důvodem vymizení i když z neandrtálců máme asi 1-4% naší DNA.

Odpovědět

neandrtálci s popelem na hlavě

Florian Stanislav,2020-05-26 15:19:23

Před 40 000 lety byla doba ledová, mírné zvýšení GLOBÁLNÍCH teplot, pak ochlazení v období asi 40 000 -35 000 let asi o 1°C (na asi o 7 °C chladněji, než nyní). Takže vcelku běžný výkyv, žádné drama. Nejchladněji bylo asi před 20 000 roky asi o 8°C chladněji, než nyní.
S. Mihulka měl článek z roku 2010
https://www.osel.cz/5328-vymazal-neandrtalce-vybuch-neapolskeho-supervulkanu.html
ukazuje mapu rozšíření sopečného popela z výbuchu u Neapole
https://www.osel.cz/_popisky/128_/s_1286804722.jpg
kdy byl zasažen hlavní prostor výskytu neandrtálců, což mohlo narušit potravní řetězec (lovné zvěře), neandrtálci měli hlavní obydlí v jeskyních, čili měli potíže překonat velké vzdálenosti v otevřené zimní krajině, což naši předci při sledování zvěře dokázali. Měli kožené stany a dvojité oblečení, jedno spodní z prvotních tkanin, takže byli schopni několik dní za pomoci malého ohně chránit (ulovená i uhynulá) velká zvířata před predátory jako zdroj potravy pro svou skupinu poměrně vzdálenou.

Odpovědět


Re: neandrtálci s popelem na hlavě

Petr Szotkowski,2020-05-27 00:27:30

Je to jak kdyby mimozemšťan za 100000 let navštívil zemi a řekl že jsme žili v dolech tunelech a piramidách. Neandrtálce jsme lovit mohli a nemuseli a nebo s nimi dělat něco jiného (to nikdo neví.... podle toho jak jsou lidé lidumilové by jsem si iluze nedělal, ale o neandrtálcích taky ne) Oheň taky neandrtálci pouzivali. Stačí aby se lidskému genomu více dařilo ve smyslu lepších vlastností pro přežití a po ravdepodobnost si s tím poradí.

Odpovědět


Re: Re: neandrtálci s popelem na hlavě

Florian Stanislav,2020-05-27 20:45:52

Naši předci byli schopni stavět stany z mamutích kostí a kůže.
https://veda.instory.cz/objevy/1099-dum-z-doby-ledove-vyrobeny-z-kosti-vice-nez-60-mamutu-je-pro-archeology-zahadou.html
Od Pyrenejí po Aljašku byla mamutí step, dřevo velmi vzácné, Kromaňonci topili kostmi a tukem ( svíčky v tuku v miskách). Byli schopni sledovat tahy zvěře. Neandrtálců bylo málo a jeskyní, kde měli hlavní úkryty taky. Malá pohyblivost sídel vedla k malé obměně genů.

Odpovědět

Nikoli bratranci,

M. D.,2020-05-26 13:42:39

leč bratři.
A zas tak úplně nevyhynuli, ale smísili se, byli asimilováni. Samozřejmě hlavně ty svolnější ženy.

Odpovědět


Re: Nikoli bratranci,

Ludvík Urban,2020-05-27 10:08:40

Asi tak. Lidé z té doby se chovali jako lidé z doby moderní. Obsadili území (loviště) neandrtálců, jejich ženy si "vzali na lože", muže pobili.
Takto to probíhalo všude po celou doby člověčí historie.

Odpovědět


Re: Re: Nikoli bratranci,

Jan Novák9,2020-05-27 16:22:30

Tak to probíhá v Evropě zrovna teď. Jenom my hrajeme roli neandrtálců...

Před námi byli Keltové, kde jsou dnes...

Odpovědět


Re: Re: Re: Nikoli bratranci,

Lukáš Kříž,2020-06-04 12:50:13

Jo hochu, vyhrává ten kdo se rychlejc a víc množí nebere si servítky. A fňukání, že to je špatně a „že to se přeci nedělá“ nám nepomůže.

Odpovědět

Fakt jo?

Karel Marecek,2020-05-26 12:23:56

Citace:
"Zahrnovaly realistická klimatická data, změny teplot, srážky i vegetaci, co tenkrát rostla, stejně jako genetická a demografická data."


Kde prosím ty realistická data, hlavně o demografii vzali? Nejsou schopni toto mít z evropy před 2000 lety a jenom odhadují, tak kde se vzali realistická data, která nahradila odhadovaná (co se mění co 20 let na jiná)?

Navíc, kde berou jistotu, že jejich model není náchylný na malé změny vstupních dat, tedy není výsledek jenom o nastavování vstupních parametrů tak, aby se potvrdili představy se kterými "vstoupili do modelací a měli být potvrzeny/vyvráceny"

Článek by byl super, kdyby se řeklo "je to pokusi jak nasimulovat co asi bylo", ale když je většina článku, kdy potbrzuje nějakou teorii a přitom je to samé "co by, kdyby, myslíme" a s toho vyvozený záměr co určuje "tak a teˇd to víme na sto pro", pak to vypadá, řekněme smutně, že se to tváří jako odborný článek, místo populárně naučný co bez sebereflexe předkládá pouze jednu z teorií jako potvrzená fakta :(

Odpovědět

Počítač ?

Rio Malaschitz,2020-05-26 10:44:39

Na to nie je nutný počítač. Všade kde sa objavil človek vyhynulo všetko. V Amerike vyhynulo všetko za 2000 rokov (mastodonti, mamuti, kone, tavy, velki lenochodi, ...). V Austrálii vyhynulo 29 druhov veľkých zvierat za 1000 rokov (prežila iba kengura). Po zavedení poľnohospodárstva vyhynuli aj všetci Homo Sapiens, ktorí sa živili zberom a lovom. Neandrtálci prežívali tak dlho, lebo tam Homo Sapiens nebol.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz