Pozoruhodné výsledky: Mikrodávky LSD účinně potlačují bolest  
Průkopnický a fascinující test účinku mikrodávek LSD proti akutní bolesti dopadl přesvědčivě. Vše nasvědčuje tomu, že by populární psychedelickou látku bylo možné používat, v nehalucinogenních dávkách, jako účinné analgetikum. Výzkum dříve démonizovaných látek nabírá na obrátkách.
LSD v rekreační podobě. Kredit: Jeanacoa / Wikimedia Commons.
LSD v rekreační podobě. Kredit: Jeanacoa / Wikimedia Commons.

V bezstarostných šedesátých letech, když ještě nevypukla neblahá válka proti drogám, se odborníci zajímali o psychedelika nejen z rekreačních, ale také z odborných důvodů. Jednou z fascinujících oblastí výzkumu tehdy byly překvapující analgetické účinky LSD. Pak ale bezstarostnost vyprchala a psychedelika se, bohužel, musela na dlouhá desetiletí uchýlit do ilegality.

 

Dnes už je válka proti drogám někde na skládce a psychedelika se oficiálně vrátila do vědeckých laboratoří. Analgetickými účinky LSD se ale v poslední době nikdo nezabýval, s výjimkou „anekdotických“ zpráv o lidech, co si sami léčí bolest pomocí LSD. Až teď se do toho pustil Johannes G Ramaekers z nizozemské Maastricht University se svými kolegy. Ve spolupráci s nadací Beckley Foundation uspořádali první klinický test účinků mikrodávek LSD proti bolesti po více než 50 letech.

Johannes G Ramaekers. Kredit: Maastricht University.
Johannes G Ramaekers. Kredit: Maastricht University.

 

Zmíněného klinického testu se zúčastnilo 24 zdravých dobrovolníků. Šlo o dvojitě slepý experiment s placebem, v němž každý účastník absolvoval čtyři experimentální sezení, vždy s přestávkou minimálně 5 dní. Společně s placebem byly testovány mikrodávky s 5, 10 a 20 mikrogramy LSD. K prověřování citlivosti vůči bolesti sloužil test Cold Pressor Test (CBT), který v podstatě spočívá ve strkání ruky do ledové vody o teplotě 3 °C. Tolerance vůči bolesti je detekována prostřednictvím doby, po jakou dotyčný člověk udrží ruku v ledové vodě, plus jeho subjektivním hodnocením.

 

Dnešní analgetika představují dost problematické medikamenty. Kredit: Ralf Roletschek / Roletschek.at / Wikimedia Commons.
Dnešní analgetika představují dost problematické medikamenty. Kredit: Ralf Roletschek / Roletschek.at / Wikimedia Commons.

Podle badatelů jsou výsledky výzkumu pozoruhodné. Mikrodávky 20 mikrogramů LSD očividně působí proti vnímání bolesti. Obě nižší mikrodávky a placebo tento účinek přitom nemají. Vyjádřeno čísly, mikrodávky 20 mikrogramů LSD zvyšují toleranci vůči bolesti zhruba o 20 procent a zároveň snižují subjektivní vnímání bolesti a nepříjemných pocitů.

 

Zatím není jasné, jak to vlastně funguje. V šedesátých letech pracovali s hypotézou, podle které LSD svým účinkem odvádí pozornost od vnímání bolesti. To je jistě ve hře, když je LSD použito v halucinogenní dávce. U mikrodávek LSD to ale moc nedává smysl. Dalších možných vysvětlení je řada, včetně tzv. hypalgezie spojené se zvýšením krevního tlaku. Zatím je vše otevřené a až další výzkum ukáže, jestli bude možné široce využívat mikrodávky LSD proti bolesti. Vědci mají každopádně o zábavu postaráno.

 

 

Literatura

New Atlas 26. 8. 2020.

Journal of Psychopharmacology online 25. 8. 2020.

Datum: 30.08.2020
Tisk článku

Související články:

Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Britští vědci spustí první oficiální výzkum mikrodávkování LSD     Autor: Stanislav Mihulka (10.09.2018)
Mikrodávkování LSD prošlo úvodním testem na lidech v léčbě Alzheimera     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2019)
Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…     Autor: Josef Pazdera (21.01.2020)



Diskuze:

Nic

Petr Sanov,2020-08-31 09:24:32

THC bylo ještě v 90tých coby regulerní lék, v čisté podobě coby tablety. Díky pokřiku o legalizaci konopí zmizelo z lékopisu a tak se i přestalo používat při léčbě.

Co brání tomu aby se k této praxi vrátilo??? a že je návykové? i tehdy bylo na recept s modrým pruhem coby opiát.

Odpovědět


Re: Nic

Petr Sanov,2020-08-31 09:25:42

PS - uváděná fakta jsou také známá již desetiletí.

Odpovědět

Mojmir Kosco,2020-08-31 08:54:31

Zubařa také rajsky plyn je dostupnější

Odpovědět

To se hodí

Tomáš Novák,2020-08-31 08:49:04

...před návštěvou zubařa :-)

Odpovědět


Re: To se hodí

Tomáš Novák,2020-08-31 08:49:17

zubaře...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz