Startup Gravitricity staví prototyp gravitačního systému pro uskladnění energie  
Energie z obnovitelných zdrojů je bohužel často těsně spojená s rozmary počasí. Řešením by byly efektivní a levné systémy ukládání energie. Skotští Gravitricity sázejí na gravitační systém, v němž energii uskladňují mnohatunová závaží.

Bude se energie ukládat v závažích? Kredit: Gravitricity.
Bude se energie ukládat v závažích? Kredit: Gravitricity.

Není to ještě ani rok, co vzbudila velké vášně švýcarská společnost Energy Vault, se svými bateriemi v podobě 120 metrů vysokých věží, v nichž by měly masivní jeřáby manipulovat s těžkými betonovými bloky. Dnes to jednoznačně vypadá, že o projektech gravitačních úložišť energie budeme slýchat i v budoucnu.

 

Mechanická baterie. Kredit: Gravitricity.
Mechanická baterie. Kredit: Gravitricity.

Rozvodné sítě využívají stále více obnovitelné energie, což vytváří stále větší nároky na uskladnění energie. Ne vždy totiž svítí Slunce a ne vždy fouká vítr. Uskladňování energie ovšem není jen tak a vyžaduje to důmyslnou technologii. Skotský startup Gravitricity je dalším v řadě inovátorů, kteří vsadili právě na zmíněná gravitační úložiště energie. Zahájili stavbu demonstračního zařízení, jehož součástí bude prototyp gravitačního systému uskladnění energie pomocí zvedání a pokládání velmi těžkých objektů.

 

Základní princip je jednoduchý. Když stlačíte pružinu, tak ji „nabijete“ potenciální energií. Když pak pružinu uvolníte, tak se uvolní i uložená energie. Technologie Gravitricity funguje v podstatě stejně. Jen tu pružinu představuje „závaží“ o hmotnosti 500 až 5 000 tun. Když se takové závaží zvedne do vzduchu, tak se nabije spoustou energie. Když je po uložené energii poptávka, tak stačí závaží zase položit a energie se promění na elektřinu, která pak může proudit zpět do rozvodné sítě.

 

Gravitricity, logo.
Gravitricity, logo.

Představitelé Gravitricity uvádějí, že jedna taková gravitační jednotka bude mít výstup mezi 1 až 20 MW a bude fungovat až 50 let bez ztráty výkonu. Celý „náklad“ energie dokáže uvolnit bleskem, tj. asi za 15 minut nebo naopak pomalu, v průběhu až 8 hodin. Tato gigantická mechanická baterie má přitom účinnost mezi 80 a 90 procenty.

 

Klíčové je, že podobné gravitační systémy by podle všeho měly ukládat energii levněji, než to dovedou Muskovy masivní lithium-iontové baterie, co jsou k vidění třeba v Austrálii. Gravitricity jsou už teď dál než Energy Vault. Budují prototyp zařízení, který by měl být hotový příští rok. Bude to 16metrová věž, která bude zvedat a pokládat dvě 25tunová závaží. Díky tomu bude mít výstup cca 250 kW.

 

Jistě není nezajímavé, že mechanické prvky, navijáky a ovládání prototypu vyrobí Huisman v České republice. Kelvin Power v britském Leicesteru zase vytvoří samotnou věž prototypu. Komponenty prototypu poté zamíří do přístavu Leith ve skotském Edinburghu, kde vznikne kompletní prototyp. V průběhu roku 2021 by měl být zahájen projekt zařízení s plným výkonem, v tomto případě 4MW.

 

Video: Latest Gravitricity Explainer Extended Animation Spring 2020

 

Literatura

New Atlas 31. 8. 2020.

Gravitricity.com

Datum: 01.09.2020
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz