Uvnitř hvězd by mohly existovat životní formy ze strun a monopólů  
Jestli jste si mysleli, že už jste zažili opravdu bizarní životní formy, tak si představte oživlé kosmické náhrdelníky z monopólů navlečených na kosmických strunách, které parazitují na fúzní energii v nitru hvězd a divoce se tam replikují. Kéž by taková šílenost opravdu existovala!
Máme v Mléčné dráze civilizace oživlých náhrdelníků? Kredit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team/AURA/STScI.
Máme v Mléčné dráze civilizace oživlých náhrdelníků? Kredit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team/AURA/STScI.

Léto ještě nekončí, alespoň pokud jde o kalendář. A potvrzují to i exotické hypotézy, které se objevují i v září. Taková je i extravagantní teorie, s níž nedávno přišli fyzici Luis Anchordoqui a Eugene Chudnovsky z americké The City University of New York. Představují si živé entity, které by byly dramaticky odlišné od pozemských organismů s dědičnou informací uloženou v DNA a RNA.

 

Tyto entity by měly být odvozené od informace uložené v podobě monopólů a kosmických strun. Částice monopólů by měly být navlečeny na kosmických strunách, takže by vznikly „kosmické náhrdelníky“ (cosmic necklaces). A aby toho nebylo málo, tyto entity by prý mohly existovat v nitru hvězd.

 

Eugene Chudnovsky. Kredit: Dgaranin / Wikimedia Commons.
Eugene Chudnovsky. Kredit: Dgaranin / Wikimedia Commons.

Na začátku je nutné přiznat, že jak monopoly, tak i kosmické struny jsou zatím zcela hypotetické, spíše jen spekulativní záležitosti. Ale je stále léto, takže to tolik nevadí. Kosmické struny by měly být podivuhodné jednorozměrné lineární objekty, zatímco monopóly by měly být elementární částice nesoucí jediný magnetický pól. Jak struny, tak monopóly by nejspíše vznikly velmi brzy po Velkém třesku, během vychládání původní extrémně husté a horké vesmírné „polévky“.

 

Chudnovsky již v roce 1988 předpověděl, že kosmické struny (pokud existují) mohou být „pozřeny“ hvězdami. V nitru hvězdy by z nich pak turbulence měly vytvořit celé sítě kosmických strun s kosmickými náhrdelníky. Díky svým vlastnostem by struny s monopoly měly vytvářet složité 3D struktury, které by mohly nést značný objem informace.

 

The City University of New York.
The City University of New York.

Podle Anchordoquiho a Chudnovskyho by oživlé kosmické náhrdelníky mohly sedět v nitru hvězdy a tam by se živily fúzní energii. Díky hvězdné fúzi by existovaly dost dlouho na to, aby se mohly množit. Jestli mají autoři této extravagance pravdu, tak by smysl DNA/RNA života i života kosmických náhrdelníků byl úplně stejný – replikovat se. Jak se říká, replikuj se nebo zemři, v tomto případě v srdci hvězdy.

 

Kosmické struny. Kredit: Anderson Institute.
Kosmické struny. Kredit: Anderson Institute.

Samoreplikující se entity poháněné energii hvězdy by mohly „mutovat“, takže by podléhaly mechanismu přírodnímu výběru. A není tajemstvím, že právě přírodní výběr dokáže vyčarovat neuvěřitelné životní firmy. Takže by v nitru hvězd mohly „sedět“ nesmírně zajímavé a komplexní věci. Chudnovsky se ve svých vyjádřeních pořádně letně odvázal. Náhrdelníky v nitru hvězd by si podle něj mohly vyvinout i sofistikovanou inteligenci a civilizace, včetně mezihvězdné komunikace a cestování.

 

Podobné žhavé fúzní životní formy, nebo jak autoři hypotézy říkají „jaderný život“, si představíme velmi těžko. Nemusíme ale vědět, jak by měly přesně vypadat, a přesto můžeme pátrat po stopách jejich přítomnosti. Měly by odčerpávat energii hostitelské hvězdě, takže by taková hvězda měla oproti modelům více vychládat.

 

Možná tomu nebudete věřit, ale pár takových hvězd skutečně pozorujeme. Tyto hvězdy vychládají a jejich chladnutí se zvolna zrychluje, s čímž si naše teorie o hvězdám moc nevědí rady. Obzvláště dobrým kandidátem na hostitelskou hvězdu oživlých kosmických náhrdelníků jsou hvězdy, které chladnou a stmívají se nepravidelně. Jako třeba hvězda EPIC 249706694, jejíž stmívání je opravdu hodně … letně odvázané. Schválně, co přinese z vesmíru podzim.

 

Literatura

Science Alert 1. 9. 2020.

Letters in High Energy Physics online 29. 8. 2020.

Datum: 03.09.2020
Tisk článku

Související články:

Jsou dominantní životní formou vesmíru umělé superinteligence?     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2015)
Mohl by být na Titanu metanový život?     Autor: Stanislav Mihulka (10.03.2015)
Xenoboti jsou superpočítačem navržené zombie strojky z živých buněk     Autor: Stanislav Mihulka (15.01.2020)



Diskuze:

Alissia Miller,2020-10-09 05:21:10

❤️ Ohod­noť­te mo­ji mo­kro­u ku­nd­ič­ku - http://photo0182712.teentits.online

Odpovědět

Alissia Miller,2020-10-09 05:20:59

❤️ Ohod­noť­te mo­ji mo­kro­u ku­nd­ič­ku - [url]http://photo0182712.teentits.online[/url]

Odpovědět

Alissia Miller,2020-10-09 05:20:40

❤️ Ohod­noť­te mo­ji mo­kro­u ku­nd­ič­ku - http://photo0182712.teentits.online

Odpovědět

Podle mého laického názoru je vlastně gravitace,

Karel Ralský,2020-09-06 17:34:10

zpomalený zvuk který se ovšem ve vakuu(prostoru vyplněném mezi jednotlivými "hmotami" může šířit mírně nadsvětelnou rychlostí proto je jej těžké zachytit) proto jsem radil zde na oslu aby si na sondu mířící ke slunci namontovali zvukovou aparaturu a nezkusili si změřit u velkých turbolenci vliv na naši atmosféru a jestli zejména velmi dlouhé vlny zvuku nejsou rychlejší než světlo.Doufejme že na oběžné dráze země mají podobnou aparaturu namířenou na slunce a tentokrát nebude "nezasunutý konektor" jako v Grand Saso.Když si vezmete Planckovu škálu tak zvuk 1hz může být pro nás stejně nekonečný jako 100000Mhz.Takže vlastně pád kosmické sondy do planety či do slunce při určité rychlosti může trvat stejně dlouho.

Odpovědět

Martin Zeithaml,2020-09-05 11:02:50

Jsem nějakej zmatenej, on je Apríl ????

Odpovědět


Re:

Pavel Nedbal,2020-09-05 13:52:15

Nic si z toho nedělejte. Občas někomu hrábne, v poslední době se zdá, že doc. Chocholoušek už ani nestíhá.

Odpovědět

Obávám se,

Jan Šimůnek,2020-09-05 09:46:25

že vědci nemohou vymyslet skoro nic, co by už nevymysleli autoři SF. Konkrétně život v nitru hvězd vymyslelo více autorů a některé povídky na toto téma vyšly už před Velkou Sametovou.

Odpovědět


Re: Obávám se,

Michal Varga,2020-09-06 22:12:50

V tomto kontexte je aj jadrova retazova reakcia vlastne zivot.
Jeden atom sa rozpadne, jeho deti (protony) narazia do dalsich
atomov, cim sa rozmnozia a tie sa zase rozmnozia... a nakoniec
to vsetko pokape, lebo dojde palivo.

Odpovědět


Re: Obávám se,

Radel John,2020-09-23 10:27:07

Autoři SF mají volnou ruku. Ostatní, co by vymýšleli "nápady",( možná i lepší ) by byli označení za nežádoucí mašíblové, škodící vědě.

Odpovědět

Jako laik se domnívám že všude,

Karel Ralský,2020-09-04 14:04:06

kde se uplatňují termodynamické zákony je při "dostatečné" dlouhé době možný život tedy nejen ve Slunci ale třeba i na Europě či Saturnu.Ale to nemusím být vědec abych prostým selským rozumem k tomuto názoru dospěl.A protože se podle Hawkina neztratí informace ani v černé díře má v dostatečně rozvinutém vesmíru život šanci se vyvíjet tisíce miliard let.A je docela možné že celý vesmír je pouze odpad nebo struktura této činnosti.

Odpovědět


Re: Jako laik se domnívám že všude,

Michaela Tejchmanova,2020-09-05 20:59:34

To vedel uz A. C. Clarke, ze zivot existuje nejen na Europe, ale i atmosfere Jupiteru. Jeho Space Odyssey je klenot.

Odpovědět

Iná sci-fi inšpirácia

Vladimír Bzdušek,2020-09-04 10:41:52

R. L. Forward: Dragon's Egg. Inak vynikajúce čítanie. Len by ho nemali čítať zrovna astrofyzici ...

Odpovědět

svět kolem nás

Pavel Ouběch,2020-09-04 08:38:28

Je zajímavé, nakolik se bohatost a diverzita světa ukazuje i ve fantazii lidí.
Richard Feynman řekl, že nezáleží na tom, nakolik je hypotéza hezká nebo kolik jí věří lidí, ale jen na tom, jestli souhlasí s experimentem. Proto je třeba co největší množství hypotéz, abychom z nich mohli experimentem vybrat tu správnou.
- Kdyby viděl, jaké fantazie dnes produkují někteří fyzici, nejspíš by si rval vlasy :-) .

Odpovědět

spojitosť

M8 K8,2020-09-04 07:40:08

Nemohol som si nepovšimnúť spojitosť s knihou Svet na konci času od Frederika Pohla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz