Marťanské moře a podivné zdroje methanu  
...může jednat o prostředí pestřejší a vůbec zajímavější, než jsme si mysleli.

 

Zvětšit obrázek
Jarní prachové bouře na severním pólu Marsu (NASA, Hubble Telescope, 1996)

Jak informovaly odbornější servery i většina deníků, na Marsu bylo těsně pod povrchem objeveno zamrzlé moře z vodního ledu. Na tom by nebylo nic až zase tolik divného - novinkou je spíše to, že toto moře se nachází nedaleko rovníku. Zatím byly podobné útvary hlášeny spíše z polárních oblastí Rudé planety.
Pokud se objev, který se zakládá na posledních snímcích evropské sondy Mars Express, potvrdí, bude to zajímavé hned z několika důvodů.

Za prvé, moře je podle všeho staré pouze několik milionů let. To je v příkrém rozporu s většinou útvarů, které na Marsu vznikly erozí - tam se jedná o zhruba 3,5 miliardy let. Poslední objev zdá se naznačuje, že kapalná voda se zde mohla vyskytovat ještě mnohem později. Nicméně, ačkoliv i v tomto případě vědci věří, že se jim podařilo identifikovat i údolí vymletá tekoucí vodou, se jednalo pravděpodobně o jednorázovou událost katastrofického typu.
Voda se vyvalila z nitra planety a pak... Co se dělo dál není úplně jasné. Každopádně nestačí, aby pak na povrchu Marsu zmrzla, protože vzhledem k nízkému tlaku by při teplotách, jaké jsou nedaleko rovníku, led už sublimoval. Moře se před tímto osudem zachránilo proto, že dnes je led potažen vrstvou ztvrdlého prachu, byť jeho tloušťka činí pouhých několik centimetrů. Jak k tomu došlo není úplně jasné.

 

Zvětšit obrázek
Pod povrchem Marsu v blízkosti rovníkové oblasti Elysium může ležet obrovské, zamrzlé moře vody o rozměrech 800 x 900 km a hloubce 45 m. European Space Research and Technology Centre (ESTEC), 2005

Druhou zajímavostí je zjištění, podle kterého měla být v této oblasti zaznamenána zvýšená koncentrace methanu. Methan byl v atmosféře Marsu zjištěn už v minulosti a je třeba říci, že zde v jistém ohledu nemá co dělat. V atmosféře Marsu je totiž současně přítomný kyslík, což znamená, že atmosféra Marsu je podobně jako ta pozemská ve stavu mimo chemickou rovnováhu (což se dlouho nevědělo - třeba Lovelock v Gaie dokonce na základě atmosféry ve stavu rovnováhy život na Marsu zcela odpískal a pokládal vcelku za zbytečnou i pečlivější sterilizaci sond). Methan každopádně musí být do atmosféry dodáván nějakým stále působícím procesem - a je jasné, že skoro každého ihned napadnou mikroorganismy.

Většina vědců je však skeptická. Jednak není zdaleka jisté, že se potvrdí vazba vyšší koncentrace methanu na zamrzlé moře těsně pod povrchem. Za druhé, jakkoliv je vcelku myslitelné, že v zamrzlém moři by mohly zůstat "zakonzervované" živé organismy (pokud by ovšem kdy na Marsu žily), přece jen to není prostředí, kde by člověk očekával zvláštní biologickou aktivitu. Proto alespoň prozatím převládá přesvědčení, že methan na Marsu vzniká spíše nějakým anorganickým procesem.

V tom ostatně Mars podle všeho není ojedinělý. Také na Titanu zjistil modul Huygens existenci velkého množství methanu. Ten se zde vyskytuje hned ve třech skupenstvích a hraje tedy podobnou roli, jakou má na Zemi voda. Zatímco na Marsu methan mizí především v důsledku reakce s kyslíkem, na Titanu ho rozkládá kosmické záření - i zde tedy musí existovat systém, který ho doplňuje. Opět se ale nepředpokládá, že by se jednalo o výsledek aktivity živých organismů.

Pokud by se ze zpráv dal vyvodit nějaký závěr, pak nabízím toto: zdaleka nejde o důkaz existence života, ale spíše o to, že mimo Zemi prostě probíhá celá řada různých fyzikálně-geologicko-chemických procesů, kterým prozatím dobře nerozumíme. I když zde třeba nikdy nenajdeme život, přesto se může jednat o prostředí pestřejší a vůbec zajímavější, než jsme si mysleli. Ani bez organismů se nemusí zdaleka jednat o "mrtvé" světy, kde už se vše odehrálo.

Prameny:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4285119.stm
http://www.spaceflightnow.com/news/n0502/23packice/
http://www.congrex.nl/05c05/



 

Autor: Pavel Houser
Datum: 26.02.2005 14:22
Tisk článku

Související články:

Evropský robot mise ExoMars trénuje v poušti Atacama     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2013)
Klimatické cykly zaznamenané v horninách Marsu     Autor: Ota Beran (08.12.2008)
Co přinesla trnitá cesta japonské sondy Nozomi k Marsu?     Autor: Vladimír Wagner (12.03.2008)
Překvapivá podobnost Marsu a Venuše     Autor: Miroslava Hromadová (07.03.2008)
Mokrá minulost Marsu odhalena     Autor: Miroslava Hromadová (23.05.2007)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 17:34:03

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

takový "fyzikálně-geologicko-chemický proces&

Colega,2005-03-02 11:56:41

... ai ale já představit neumím, aby dodával do atmosféry zároveň kyslík a methan - moment, jeden vlastně znám - život se mu říká...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz