Americký raketový torpédoborec sestřelil simulovanou mezikontinentální střelu  
Je to velký úspěch! Protiraketový systém Aegis na palubě raketového torpédoborce USS Jon Finn si zahrál na obranu Havaje a sestřelil simulovanou střelu ICBM. Letěla z atolu Kwajalein nad oceán severovýchodně od Havajských ostrovů. Raketa Standard Missile-3, použitá ve variantě SM-3 Block IIA, byla přitom původně navržena jen proti střelám krátkého a středního doletu.

Odpálení střely SM-3 Block IIA z USS John Finn při testu Flight Test Aegis Weapon System-44. Kredit: MDA.
Odpálení střely SM-3 Block IIA z USS John Finn při testu Flight Test Aegis Weapon System-44. Kredit: MDA.
Pokud jde o jaderné zbraně a hrozby, během Studené války to bylo pro Spojené státy vlastně docela jednoduché. Stačilo zažehnávat hrozbu sovětských raket a to bylo v podstatě všechno. V dnešní době ale americká armáda potřebuje obranné systémy, které jsou praktické, flexibilní, a je možné je využívat koordinovaně – aby s nimi mohli pokrývat komplexní jaderné hrozby 21. století.

 

USS Jon Finn. Kredit: U.S. Navy / Mass Communication Specialist Randi Brown.
USS Jon Finn. Kredit: U.S. Navy / Mass Communication Specialist Randi Brown.
Právě takový systém uviděl svět v akci před pár dny. V pondělí 16. listopadu americká Missile Defense Agency (MDA) a US Navy uskutečnili společný průlomový test obrany proti mezikontinentálním balistickým jaderným raketám (ICBM). A byl to úspěch. Raketový torpédoborec USS John Finn (DDG-113) třídy Arleigh Burke sestřelil na okraji vesmírného prostoru simulovanou střelu ICBM raketou RIM-161 Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA. To je nejnovější varianta rakety Standard Missile-3, které využívá obranný protiraketový systém Aegis Ballistic Missile Defense System.

 

Maketa útočící mezikontinentální balistické jaderné střely odstartovala z prostoru Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site, na atolu Kwajalein, který je součástí Marshallových ostrovů. Z Kwajaleinu střela letěla do oblasti nad oceánem severovýchodně od Havajských ostrovů. Test nesl označení Flight Test Aegis Weapon System-44 a byl to v pořadí šestý letový test řízené rakety SM-3 Block IIA, odpálené systémem Aegis na palubě lodi.

Odpálení střely SM-3 Block IIA pozemní variantou systému Aegis Ashore. Kredit: US Army.
Odpálení střely SM-3 Block IIA pozemní variantou systému Aegis Ashore. Kredit: US Army.

V tomto testu si americké námořnictvo zahrálo na obranu ohrožené Havaje. Simulovanou útočící raketu nejprve sledovala síť Command and Control Battle Management Communications (C2BMC), která je součástí systému protiraketové obrany Ballistic Missile Defense System (BMDS). Podle agentury MDA bylo hlavním cílem tohoto testu zjistit, zda střela země-vzduch SM-3, která byla původně navržena pro obranu před balistickými raketami krátkého a střední doletu, uspěje proti mezikontinentální ICBM.

 

Podle ředitele MDA, viceadmirála Jona Hilla, byl tento test úžasným úspěchem a zásadním milníkem programu vývoje nové střely SM-3 Block IIA. Dlouhodobým cílem americké protiraketové obrany je posílení poněkud problematického pozemního obranného systému Ground-based Midcourse Defense tím, že k němu přidají další senzory i zbraňové systémy. Snaží se o to, aby protiraketová obrana dokázala reagovat na případný neočekávaný vývoj v oblasti jaderných hrozeb, k němuž by mohlo dojít. Úspěch testu ukazuje, že Spojené státy mohou poměrně pohodlně rozšířit obranu před mezikontinentálním jaderným útokem flotilou raketových torpédoborců a křižníků.

 

Video: USS John Finn Successful SM-3 Block IIA Intercept Test

 

Literatura

Missile Defense Agency 17. 11. 2020.

Datum: 21.11.2020
Tisk článku

Související články:

Proč Američané nesestřelili severokorejskou raketu středního doletu?     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2017)
US Navy v tichosti vypálili 20 vysokorychlostních projektilů z torpédoborce     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2019)
Americký laserový systém SHiELD v klíčovém testu sestřelil několik raket     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2019)



Diskuze:

není raketa jako raketa

Milan Vnouček,2020-11-24 12:12:27

Přesně :-)
a další věc - v těchto raketách máte také návnady, rušičky a podobné příjemnosti, které přilétající ABM značně zpříjemňují práci...
Takže test vypovídající o tom, že soudruh Kim nenapadne Hawai (nebo podobné národy s primitivnější raketovou technikou). Na Čínu a Rusko to prostě ještě nemá. Přinutit vybuchnout jadernou hlavici ve stratosféře je také nápad hodný idiota, protože to by odrovnalo radiovou komunikaci široko daleko.

Odpovědět


Re: není raketa jako raketa

Marco Kostolanský,2020-11-25 10:14:45

"Přinutit vybuchnout jadernou hlavici ve stratosféře je také nápad hodný idiota"
V tom prípade Vám odporúčam okamžite zavolať so Kremlu a oznámiť im, že sú idioti, keď na na PRO Moskvy používajú systém A-135 s antiraketami 53T6 vybavenými nukleárnymi hlavicami o sile niekoľko Kt (holt Moskali nedisponujú technológoiu Hit-To-Kill). 53T6 majú ničiť prilietajúce MIRV vo výške cca 50Km na povrchom...

Odpovědět

topol-m5

Boris Lukáč,2020-11-23 15:36:40

Nepredpokladam že by cvične zostrelili aj balistickú strelu Topol-m5, meniacu balistickú trajektóriou s výrazným stúpanim a prudkým klesaním, vrátane suborbitálnych a čiastočne orbitálnych trajektórii.
S tým sa zatial ušáci nepochválily.

Odpovědět


Re: topol-m5

Marco Kostolanský,2020-11-25 13:33:25

Čo konkrétne je Topol-m5?
Moskali majú vo výzbroji zavedené RT-2PM2/RS12-M2/SS-27/Topol-M a vylepšenú verziu Topolu-M označovanú RS-24 Jars. Topol-M je trojstupňová ICBM (InterContinental Ballistic Missile) na tuhé palivo t.j. pohybuje sa po balistickej dráhe/krivke a žiadne manévre nevykonáva. Na vrchole/apogeu sa odpojí navigačno-letový modul, ktorý sériou manévrov (nie úhybných) „nasmeruje a odhodí“ MIRV + návnady. MIRV zostupujú po eliptickej (balistickej) dráhe k cielu.
O manévroch sa nikde v relevantných zdrojoch nehovorí a už z logiky veci nie sú prudké manévre žiaduce, nakoľko nimi by MIRV strácala obrovské množstvo energie (neguje sa výhoda MIRV – rýchly, pomerne odolný malý zmrd) t.j. spomalila by a bola by pre PRO protivníka jednoduchším cieľom. „Manévrovateľná“ MIRV by potrebovala vlastný navigačný/zameriavací systém odolný proti rušeniu/oslepeniu/zničeniu čo by značne navýšilo cenu MIRV. MIRV boli vyvinuté na zahltenie PRO protivníka. Návnady sú nafukovacie a pri vstupe do atmosféry (cca 100km nad povrchom) zhoria.
Úhybné manévre v atmosfére je schopný vykonávať HGV (Avangard, DF-ZF či vyvíjaný CHGB - Common Hypersonic Glide Body ) čo je hypersonický klzák vynesený nosnou raketou napr. DZ-FZ + DF17. Pri HGV platí to iste čo pri MIRV t.j. každý manéver stojí strelu mnoho energie – znižuje sa dolet. SM-3 má primárne zasiahnuť ICBM pre odhodeným MIRV/HGV. V prípade, že dôjde k oddeleniu MIRV dokáže údajne EKW SM-3 pomocou vlastného IR senzoru rozoznať a zamerať MIRV od návnady + iných telies a zasiahnuť „najnebezpečnejší cieľ“ čiže hlavicu. Na likvidáciu MIRV/HGV v exoatmosfére vyvíja MDA (Missile Defense Agency) MOKV (Multi-Object Kill Vehicle). USA budujú vrstvenú PRO pričom na vrchole je GBI (Ground-Based Interceptor) nižšie SM-3, SM-6, THAAD a Patriot PAC-3.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz