Veliký autonomní dron Ravn X bude vynášet satelity  
Startup Aevum vstoupil do závodu o vynášení malých satelitů a nákladu na nízkou oběžnou dráhu s unikátním systémem Ravn X. Spojuje největší letecký autonomní dron na světě s malou nosnou raketou. Zakázky pro armádu i civilní zákazníky se prý jen hrnou.
Ravn X na ranveji. Kredit: Aevum.
Ravn X na ranveji. Kredit: Aevum.

Doposud jsme byli zvyklí na to, že satelity a astronauti létají do vesmíru s velkými nosnými raketami. Doba se ale mění. Kdo by si ještě před pár lety pomyslel, že se objeví masivní letecký dron, který bude vynášet satelity na půl cesty do vesmíru? Právě na tomhle dělá americký startup Aevum. V těchto dnech představili svůj obří dron Ravn X, který je vlastně autonomním systémem pro vypouštění satelitů za horizontálního letu.

Zakladatel a šéf startupu Aevum Jay Skylus. Kredit: Aevum.
Zakladatel a šéf startupu Aevum Jay Skylus. Kredit: Aevum.

 

Aevum, stejně jako Rocket Lab, Virgin Orbit nebo třeba SpaceX usilují o zlepšení dostupnosti oběžné dráhy, především pokud jde o malé satelity a náklad. Aevum ovšem prokázali, že mají fantazii a kuráž. Tam kde ostatní spoléhají na víceméně stejné nosné rakety nebo letouny s lidskou posádkou, Aevum postavili údajně největší letecký dron na světě. Ravn X může operovat kdekoliv, kde je k dispozici ranvej o délce 1,6 kilometru.

 

Dron Ravn X má na délku 24 metrů, na výšku 5,5 metrů a křídla o rozpětí 18 metrů. Je tedy například výrazně větší než gripeny, které používá naše letectvo (14,1 metrů / 4,5 metrů / 8,4 metrů). Zároveň používá stejné letecké palivo jako běžná letadla. Dron vlastně představuje první stupeň, který vynáší menší dvoustupňovou nosnou raketu s nákladem na nízkou oběžnou dráhu. Podle startupu Aevum může Ravn X létat prakticky za každého počasí. Aevum si také zakládají na tom, že 70 procent systému Ravn X je opětovně použitelných pro další let. V budoucnu by to mělo být až 95 procent Ravn X.

Největší dron světa. Kredit: Aevum.
Největší dron světa. Kredit: Aevum.

 

Technologie startupu Aevum je v některých ohledech podobná systémům Virgin Orbit nebo Stratolaunch, které rovněž vynášejí náklad pro vesmírný prostor a vypouštějí ho za horizontálního letu. Liší se především tím, že Ravn X nemá piloty, takže lidské životy nejsou v sázce. To ale není jediná výhoda. Podle představ startupu by kompletní flotila těchto dronů měla být schopná vynášet náklad do vesmíru každé 3 hodiny.

 

Šéf startupu Jay Skylus je přesvědčený, že jejich technologie zásadně změní dostupnost vesmírného prostoru. Podle něj to bude logistika nové generace, založená na softwaru a autonomních technologiích. Aevum se s tím moc nepárají a už prý sehnali kontrakty za více než 1 miliardu dolarů. Mezi jejich zákazníky jsou americké vesmírné síly US Space Force. Vesmírní mariňáci hodlají použít Ravn X k vynesení experimentálního satelitního systému ASLON-45, což je kontrakt za 5 milionů dolarů.

 

Aevum počítají s tím, že první komerční starty systému Ravn X proběhnou na sklonku roku 2021. Jen pro armádní zakázky US Air Force, Space Force a Missile Systems Center by to mělo být 20 startů během příštích 9 let. Uvidíme, jak se autonomní megadron osvědčí v letech do vesmíru.

 

Video:Aevum rolls out Ravn X, the world's largest drone

 

Video: Aevum Ravn X Autonomous Launch Vehicle Rollout

 

Literatura

New Atlas 3. 12. 2020.

Datum: 06.12.2020
Tisk článku

Související články:

Novozélandští Rocket Lab úspěšně vypustili raketu Electron     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2018)
Skylon je realitě o krok blíž     Autor: Karel Zvoník (19.03.2019)
Startup Momentus otestoval na oběžné dráze pohon s vodním plazmatem     Autor: Stanislav Mihulka (28.09.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz