Pod Aleutami se zřejmě skrývá doposud neznámý supervulkán  
Vulkanické ostrovy Islands of the Four Mountains v centrálních Aleutách hostí celkem šest stratovulkánů, včetně sopky Mount Cleveland, což je v posledních dvaceti letech nejaktivnější vulkán severní Ameriky. Podle geologů je více než pravděpodobné, že jde o jednu velkou kalderu, ve které dřímá další severoamerický supervulkán.
Uhrančivé panorama Islands of the Four Mountains. Kredit: Bailey, Ed - U.S. Fish and Wildlife Service.
Uhrančivé panorama Islands of the Four Mountains. Kredit: Bailey, Ed - U.S. Fish and Wildlife Service.

Aleutské ostrovy se táhnou v délce asi 1 900 kilometrů mezi Aljaškou a Kamčatkou. Představují nejsevernější část slavného Tichomořského ohnivého kruhu, obrovského pásu kolem Tichého oceánu, který je protkán vulkány a oblastmi častých zemětřesní. Samotné Aleuty tvoří asi 300 ostrovů s 57 sopkami. Nový výzkum amerických geologů ukazuje, že by se tam také mohlo skrývat vulkanické monstrum.

Sopky a kaldery v Aleutách. Kredit: John Power/USGS.
Sopky a kaldery v Aleutách. Kredit: John Power/USGS.

 

John Power z americké geologické observatoře Alaska Volcano Observatory, provozované U. S. Geological Survey s početným týmem kolegů tvrdí, že skupina ostrovů centrálních Aleut, zvaná Islands of the Four Mountains, ve skutečnosti představuje kalderu doposud neobjeveného supervulkánu, stejné kategorie, jakou je například kaldera v Yellowstone. Své výsledky v těchto dnech představili na podzimním setkání American Geophysical Union.

 

Na ostrovech Islands of the Four Mountains se nachází celkem šest stratovulkánů: Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana a Uliaga. Powerův tým studoval nejaktivnější vulkán této skupiny, téměř symetrický Mount Cleveland. Postupně dali dohromady řadu důkazů, že tyto ostrovy a vulkány jsou navzájem propojené jako jedna veliká kaldera. Erupce velkých kalder přitom náležejí k nejvíce intenzivním vulkanickým událostem na Zemi. Razantně ovlivňují klima na celé planetě, což by v dnešní době mohlo znamenat katastrofu globálních rozměrů.

Impozatní Mount Cleveland. Kredit: M. L. Harbin / US GS.
Impozatní Mount Cleveland. Kredit: M. L. Harbin / US GS.

 

Výzkum v této odlehlé a extrémní oblasti světa je pro geology velice náročný. Přesto už dali dohromady řadu přesvědčivých důkazů pro existenci kaldery pod ostrovy Islands of the Four Mountains. Pokud se jejich výzkum potvrdí, tak to bude první kaldera na Aleutách, která se nachází pod vodou. Známých kalder je v Aleutách celá řada. Například na nedalekém ostrově Okmok se rozkládá stejnojmenná kaldera o průměru 9,3 kilometru. Její erupce v roce 43 před naším letopočtem vedla k neúrodě a hladomoru ve Středomoří a podle všeho významně přispěla ke zhroucení římské republiky. Kaldera pod Islands of the Four Mountains by měla být větší a její případné erupce silnější.

 

Navzdory řadě dokladů se Power s kolegy drží při zemi. Existenci supervulkánu pod Islands of the Four Mountains podle nich bude nutné prokázat přímo na místě. Takže se tam nepochybně opět vypraví a budou dál zkoumat. Hodlají se více zaměřit na mořské dno v této oblasti, detailně prostudovat místní vyvřelé horniny, nasbírat seismická a gravitační data a více prozkoumat geotermální oblasti.

 

Existence kaldery by podle geologů mohla vysvětlit vysokou vulkanickou aktivitu v této oblasti. Mount Cleveland je nejvíce aktivním vulkánem severní Ameriky v posledních dvaceti letech. Umí se pořádně odvázat a komplikovat leteckou dopravu na kontinentu i mezi Amerikou a Asií. Geologové si již brousí zuby na výzkum další kaldery, pro severní Ameriku je to ale další riziko, které nejspíš někdy v budoucnu odpálí ultimátní vulkanickou erupci.

 

Video: Mount Cleveland (Alaska) Aerial Flyover

 

Literatura

American Geophysical Union 3. 12. 2020.

Datum: 08.12.2020
Tisk článku

Související články:

Erupce supervulkánu Toba před 73 tisíci lety odlesnila Indii     Autor: Stanislav Mihulka (19.12.2009)
Vymazal neandrtálce výbuch neapolského supervulkánu?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2010)
Lívance magmatu zdrojem erupcí supervulkánů     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2014)
Supervulkány jsou horší než asteroidy. A NASA navrhuje řešení     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2017)
Objev neznámých supererupcí: Dochází supervulkánu Yellowstone šťáva?     Autor: Stanislav Mihulka (06.06.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz