Očkování proti dezinformacím: Konec slibné australské vakcíny a HIV  
Australská vakcína V451 s technologií molekulárního svěráku skončila. Ukázalo se, že fragment retrovirového proteinu gp 41, použitý jako molekulární svěrák, u očkovaných vyvolává tvorbu protilátek proti tomuto proteinu. To samo o sobě není nic špatného, naopak. Problém je, že tyto protilátky detekují některé HIV testy a očkovaní lidé jsou pak falešně HIV pozitivní. To je život, jedeme dál.
Australská vakcína V451 tenhle virus neporazí. Bohužel. Kredit: CDC / Wikimedia Commons.
Australská vakcína V451 tenhle virus neporazí. Bohužel. Kredit: CDC / Wikimedia Commons.

Naše civilizace se dostala do kritického bodu. Budoucí vývoj do značné míry závisí na ochotě lidí nechat se očkovat proti covidu. Za normálních okolností by to nebyl problém. Lidé v zásadě nejsou hloupí, tuší, že s viry je těžké pořízení a že vakcíny jsou to nejlepší co proti ním máme. Problém je v tom, že všichni máme více či méně strach nebo aspoň ne úplně dobrý pocit z očkování, jehel nebo dokonce z jakéhokoliv lékařského zákroku. Tento strach mohutně přiživují dezinformace, které se v dnešní době šíří jak houby po dešti. Pandemie je pro ně úplně ideální prostředí.

 

University of Queensland, logo.
University of Queensland, logo.

Čelit dezinformacím a emocím, které se za nimi skrývají, není snadné. Rozumné argumenty příliš nezabírají. Experti doporučují používat empatii. A také různé triky. Jednou z možností, o nichž se teď hodně mluví je „očkování“ proti dezinformacím, což je v případě dezinformací o očkování obzvláště pikantní. V podstatě jde o jednoduché a srozumitelné vysvětlování záležitostí, jichž se dezinformace týkají. Pokud možno pohotově, úplně nejlépe s předstihem.

 

Ideální příkladem je pozoruhodný neúspěch slibné australské vakcíny V451, kterou donedávna vyvíjela University of Queensland a společnost CSL Limited. Před pár dny se objevila zpráva, že vývoj této vakcíny byl zrušen. A prý to souvisí s HIV. Vakcína a HIV, to je excelentní nahrávka na smeč dezinformátorům. Můžete se vsadit, že se objeví „zaručené“ dezinformace o tom, že se do vakcín dává HIV. Nebo že očkovaní lidé mohou dostat HIV. Anebo nějaká podobná šílenost. Pokud ale čtete tento text, měli byste být proti takové dezinformaci očkováni.

 

Co se vlastně v Austrálii stalo? Nejdřív je nutné říct, že je to skutečně tragédie. V451 byla zajímavá a slibná vakcína. Kromě australských institucí její vývoj financovala Gates Foundation (ano, Bill Gates), a také vlády Německa, Norska a Japonska. Používala experimentální technologii molekulárního svěráku (molecular clamp), vyvinutou v Austrálii. Tímto svěrákem je polypeptid, který „drží“ virový protein použitý ve vakcíně, v tomto případě povrchový protein spike viru SARS-CoV-2, v takovém tvaru, aby byl hodně „atraktivní“ pro imunitní systém očkovaného. Tím se zlepšuje účinnost vakcíny.

 

Vývoj vakcín: tradičně a v době pandemie. Kredit: U.S. Government Accountability Office.
Vývoj vakcín: tradičně a v době pandemie. Kredit: U.S. Government Accountability Office.

Vývoj vakcíny V451 probíhal zcela v pohodě. Preklinické testy potvrdily, že vytváří velmi slušné množství protilátek, které neutralizují pandemický virus. 13. července (2020) začala 1. fáze klinických testů se 120 dobrovolníky. Vše bylo ok. Pod dojmem slibného vývoje australské úřady 7. září objednaly 51 milionů dávek této vakcíny, které měly být k dispozici od poloviny roku 2021.

 

Zásadní zvrat nastal 10. prosince. Australská média oznámila, že se ruší další klinické testování, a že se ruší i zmíněná objednávka vakcíny. Důvodem je nešťastná souhra okolností. Australští vědci použili v receptu na vakcínu V451 fragment proteinu HIV, označovaného jako gp 41 (glykoprotein 41), jehož úpravou vytvořili zmíněný molekulární svěrák. Upravený kousek virového proteinu je v tomto případě pro očkovaného zcela neškodný. Původní protein představuje malý kousek obalu virové částice. V žádném případě nemůže vyvolat AIDS.

 

Bohužel se ukázalo, že u očkovaných dochází k tomu, že si jejich tělo tvoří i protilátky proti tomuto proteinu HIV. To samo o sobě není nic nebezpečného, naopak. Dotyčný člověk by možná mohl být více chráněn proti HIV. Průšvih je, že lidé s těmito protilátkami mohou vyjít jako falešně HIV pozitivní v testech na HIV. Protože, jako na potvoru, HIV testy detekují i tyto protilátky.

 

Podle Brendana Murphyho, tajemníka australského ministerstva zdravotnictví je velmi pravděpodobné, že by vakcína V451 fungovala, a to velmi dobře. Jenomže ve zjitřené atmosféře pandemie by vakcína jakkoliv negativně spojovaná s HIV mohla utrpět ztrátou důvěry. Proto v Austrálii vývoj této vakcíny ukončili. Práce 500 lidí po dobu 11 měsíců přišla vniveč a vědci to nenesou lehce.

 

Pandemie je mimořádná doba a žádá si mimořádné nasazení. Extrémně rychlý vývoj vakcín není nic podezřelého. Je to ohromující úspěch. Přistání na Měsíci naší doby. Jak je ale vidět, žádná vakcína nemá zaručené, že se povede. Když dojde k průšvihu, tak je nejlepší vše přiznat, vysvětlit a hledat další řešení. Australská vláda zamáčkla slzy a shání jiné vakcíny proti covidu. Uvažují například o vakcínách AstraZeneca a Novavax.

 

Literatura

Live Science 10. 12. 2020.

Datum: 14.12.2020
Tisk článku

Související články:

Boj proti koronaviru: První vakcína je na světě!     Autor: Stanislav Mihulka (13.02.2020)
Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz