Nipah je další smrtící hrozbou ze stínu netopýra  
Koronaviry nás zaskočily, ale nakonec se s nimi vypořádáme. To ale neznamená, že bychom měli viry pustit z hlavy. V netopýrech i v jiných tvorech neustále běží nemilosrdná evoluce, která kdykoliv může vymyslet nové vražedné překvapení, před nímž budu koronaviry blednout závistí. Nedávno vzniklý virus Nipah zabije až 75 procent nakažených. Naštěstí se šíří mnohem hůř než pandemický koronavirus.

Kaloň malajský. Kredit: NobbiP / Wikimedia Commons.
Kaloň malajský. Kredit: NobbiP / Wikimedia Commons.
Je jasné, že dnes má jen málokdo náladu na virové pandemie. Na druhou stranu, právě podcenění rizik a nenaslouchání varování nás dostalo tam, kde jsme. V poslední době se často objevuje jméno dalšího RNA viru, který koluje v netopýrech, a který je oproti pandemickému koronaviru mnohem vražednější.

Výskyt henipavirů a areál kaloňů rodu Pteropus. Kredit: CDC.
Výskyt henipavirů a areál kaloňů rodu Pteropus. Kredit: CDC.

Je to Nipah ze skupiny skupiny henipavirů, který byl objeven v roce 1998, když rozpoutal vražednou epidemii na prasečích farmách v Malajsii. Podle všeho je to velmi mladý virus. Fylogenetické analýzy sekvencí kladou jeho vznik do doby kolem roku 1947. Je dalším důkazem, že v netopýrech probíhá skrytá a velmi intenzivní evoluce, která vyrábí nové typy smrtících virů, jako na běžícím pásu.

 

Od té doby Nipah vyvolal celou řadu epidemií, naštěstí zatím jen omezených, které se objevily v Malajsii, Singapuru, Bangladéši a Indii. Virus byl nalezen v kaloních Lyelových (Pteropus lylei), kaloních malajských (Pteropus vampyrus), kaloních pobřežních (Pteropus hypomelanus), ale také v pavrápencích prostředních (Hipposideros larvatus), což jsou dost nepříbuzné druhy netopýrů. Určitě mohou být nakaženi i další netopýři, stejně jako mnoho dalších druhů savců. Od netopýrů se mohou nakazit prasata i lidé anebo lidé od prasat i jiných lidí.

 

Když se nakazí člověk, tak se u něj obvykle po 5 až 14 dnech rozvinou příznaky. Buď nejsou vůbec žádné, nebo je to horečka, kašel, bolest hlavy, dušnost nebo zmatenost. To je ale teprve začátek. Nakažení obvykle po dalším dni až dvou upadnou do kómatu s virovou encefalitidou a zhruba 40 až 75 procent z nich zemře. To je katastrofální úmrtnost, o jaké si známé koronaviry mohou jen nechat zdát. Ti, co přežijí, jsou často sužováni problémy, jako jsou záchvaty epileptického charakteru.

 

Infekce s takto vysokou úmrtností jsou obvykle kupodivu méně vražedné, než bleskově se šířící stealth infekce, jako je třeba covid-19. Rychle pobijí dostupné oběti, což velmi omezuje jich šíření. Nipah je ale výjimečný v tom, že má poměrně dlouhou inkubační dobu, která v některých případech může trvat až 45 dní. Takový člověk bude považován za zdravého a snadno unikne pozornosti lékařů.

Zabiják Nipah. Kredit: NIAID.
Zabiják Nipah. Kredit: NIAID.

Naštěstí, Nipah se podle všeho nešíří tak snadno, jako covid. Přenáší se především kontaminací tělesnými výměšky. Třeba když někdo sní ovoce počůrané netopýrem. Jsou známé i přenosy mezi lidmi, zatím ale vždy cestou „špinavých rukou“, které lze čelit důkladnou hygienou. Zároveň je ale Nipah bohužel dost blízce příbuzný virům spalniček a příušnic, což jsou mistři v šíření mezi lidmi. Evoluce henipavirů nepochybně běží dál a časem by se mohl objevit Nipah či podobný virus, který se bude šířit snadněji.

 

Jak je v podobných případech obvyklé, výzkum sice probíhá, ale stále nemáme žádný použitelný lék proti Nipahu, žádnou vakcínu, nic. Místní lidé podle průzkumů tohle riziko většinou vůbec neznají a nevědí, že se mohou Nipahem nakazit od netopýrů. Není náhodou, že Světová zdravotnická organizace WHO má Nipah a další henipaviry na seznamu nejnebezpečnějších virů, které představují největší hrozbu lidem, a zároveň proti nim nemáme žádnou ochranu. Jak se zdá, ve vlastním zájmu budeme muset být ve střehu a hlídat netopýry i viry jako je Nipah, co to jen půjde.

 

Video: Health experts warn Nipah virus has "serious epidemic potential"

 

Literatura

IFL Science 13. 1. 2021.

Wikipedia (Nipah virus infection).

Datum: 14.01.2021
Tisk článku

Související články:

Syntetické protobuňky návnadou pro nepříjemné viry     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2011)
Vakcína proti viru z filmu Nákaza     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2012)
Co přiměje lidi brát očkování vážně? Jedině mnoho případů spalniček     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2019)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)



Diskuze:

Viry

Mojmir Kosco,2021-01-17 19:16:48

živí musí umřít .Sice se každý snaží umřít zdráv ale když se nejedná o nehodu jde to ?nejde to.
Lékařské hledisko na vztah vir - člověk je jenom jedna z malých faset. Postavení viru v evoluci nebo v biologii je mnohem členitější.

Odpovědět

Niečo z minulosti

Pavel Gašperík,2021-01-16 11:16:06

Môj príbuzný pred niekolkými rokmi v Anglicku pri rekonštrukčných prácach v starobylej budove , kde sídlili netopiere sa po istom čase sťažoval na stratu čuchu a čiastočne chuti , ale nemal žiadne iné celkové príznaky ochorenia . Po niekolkých mesiacoch sa stav upravil . Spomenul si na tuto udalosť nedávno pri prvej vlne Covidu ked sa referovalo o prvých klinických príznakoch a prenose ochorenia z netopierov .

Odpovědět

Tak mi při čtení vrtá hlavou

Miroslav Gretschelst,2021-01-15 09:07:42

když netopýři jsou inkubátorem pro evoluci těch zatracených virů, tak sami na ně snad nemohou hynout. To by bylo rychle po evoluci. Není tedy vhodné rychle začít studovat imunitní systém netopýrů? Alespoň těch čínských.

Odpovědět

Netopýr?

Petr Pavlata,2021-01-15 00:59:36

Možná by bylo zabývat se otázkou, zda to je opravdu přenos ze zvířat. Čím dál více, co člověk přečte vypadá, že jde spíš o únik z labaratoře.
Třeba od pana Jaroslava Turánka, ale nakonec i samotného Prymuly, který tohle i veřejně připouští....

Odpovědět

viry

Jaroslav Fisnar,2021-01-14 22:30:35

Bohužel, ať už vám napovídají pisálci a politici kde co, se zvyšující se hustotou lidského osídlení se zvyšuje riziko vzniku nákazy některým virem. Je jen otázka času, kdy přijde další atak.
Málokterý je tak smrtící a nakažlivý jako vir neštovic, ale je to jako házet kostkou.......

Odpovědět

Uvidíme

František Dobrota,2021-01-14 08:46:32

"Nipah se podle všeho nešíří tak snadno" - Číňani si s tím už nějak poradí...;-)

Odpovědět


Re: Uvidíme

Václav Dvořák,2021-01-14 10:55:09

Pravdu poudáte, aneb je třeba býti optimistou :D :D :D

Odpovědět


Re: Uvidíme

Tomáš Novák,2021-01-14 17:39:49

No oni je tam hlavně zaživa jedí, takže raději ani nedomýšlet :-(

Odpovědět


Re: Re: Uvidíme

Jaroslav Fisnar,2021-01-14 22:27:39

milej pane, za mrtva toho moc nepojíte

Odpovědět


Re: Re: Re: Uvidíme

Tomáš Novák,2021-01-19 08:40:40

Taky pravda :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz