Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti  
Helicobacter pylori nemá dobrou pověst. WHO jej dokonce označuje za jediného známého bakteriálního patogena, způsobujícího karcinom žaludku. Jenže ono je to asi trochu složitější a ukazuje se, že Helicobacter pylori nás může ochránit nejen před salmonelózou a dalšími průjmovými nemocemi, autoimunitami, esofageálním karcinomem, ale zdá se i před závažným průběhem infekce COVID19.

Koronavirus SARS-CoV-2 se nejprve váže na ACE2 receptory na površích buněk dýchacího, urogenitálního, kardiovaskulárního a gastrointestinálního traktu, ale po té snižuje plicní expresi ACE2, což vede k nadměrné aktivaci systému RAAS, jehož důsledkem jsou otoky a poškození plic. Z tohoto pohledu má hluboký smysl rozdělit průběh infekce na dvě klíčové fáze.

.
.

 

V první fázi infekce SARS-CoV-2 může exprese vyššího počtu receptorů ACE2 skutečně podporovat vstup koronaviru do buněk. V druhé, pozdější fázi infekce, ACE2 receptory nabývají ochrannou funkci před poškozením plic, hypertenzí a poškozením srdce. Mimoto má ACE2 i protizánětlivou funkci. U slinivky břišní relativní nedostatek ACE2 v průběhu onemocnění přispívá ke snížení sekrece inzulínu a skutečně VŠICHNI pacienti s COVID19, nezávisle na hladinách IL-6, vykazují hyperglykémii a zvýšené hladiny mastných kyselin. Také je dobré připomenout, že obecně exprese ACE2 s věkem klesá. Glykoprotein ACE2 se ovšem v daleko větší míře než v plicích nachází v tenkém střevě, a existují nevyvratitelné důkazy, že střevní mikrobiom ovlivňuje expresi ACE2 receptoru, a proto může hrát významnou roli při ovlivňování infekčnosti a závažnosti onemocnění COVID19.

Helicobacter pylori (název složen ze slov: „helix“– šroubovice, „bacter“– bakterie, „pylorus“– vrátník) je druh mikroaerofilní gramnegativní patogenní bakterie, jež napadá sliznici žaludku. Odhaduje se, že je ve vyspělých zemích touto bakterií infikována více než polovina dospělých po 60 letech věku, ačkoliv nemusí vždy vyvolat onemocnění. Kredit: Yutaka Tsutsumi, Fujita Health University School of Medicine, Wikipedia.
Helicobacter pylori (název složen ze slov: „helix“– šroubovice, „bacter“– bakterie, „pylorus“– vrátník) je druh mikroaerofilní gramnegativní patogenní bakterie, jež napadá sliznici žaludku. Odhaduje se, že je ve vyspělých zemích touto bakterií infikována více než polovina dospělých po 60 letech věku, ačkoliv nemusí vždy vyvolat onemocnění. Kredit: Yutaka Tsutsumi, Fujita Health University School of Medicine, Wikipedia.

 

Helicobacter pylori v žaludcích člověka velmi silně exprimuje ACE2. Některé jeho kmeny (Cag+) asi mohou za karcinomy žaludku, ale v populaci se jich vyskytuje mizivé procento. Většina ostatních se v našich žaludcích usadila, trochu tam sice občas dráždí, ale jinak mají velmi významnou protektivní funkci, která do dnešní doby nebyla plně pochopena. Naopak, jakmile je v žaludku Helicobacter diagnostikován, je zahájena nemilosrdná snaha o jeho eradikaci. Jenže se dnes bezpečně ví, že většina nakažených Helicobacterem pylori vředovou chorobou neonemocní a jen velmi malé procento nakažených onemocní karcinomem žaludku.

 

Prevalence H. pylori se pohybuje mezi 80% a 90% v rozvojových zemích a mezi 30 a 50% v rozvinutých zemích. Epidemiologie infekce H. pylori se změnila zavedením hygienických pravidel a medicínských metod eradikace. Zdroj:  www.slideshare.net
Prevalence H. pylori se pohybuje mezi 80% a 90% v rozvojových zemích a mezi 30 a 50% v rozvinutých zemích. Epidemiologie infekce H. pylori se změnila zavedením hygienických pravidel a medicínských metod eradikace. Zdroj: www.slideshare.net

Kromě toho se uplatňují i další spouštěče (kouření, chronická konzumace alkoholu) s aditivním účinkem. Zajímavé informace poskytla i archeologie. Prakticky u všech nalezených fosilií lidí byla potvrzena v žaludku přítomnost H. pylori. Zdá se, že k lidskému mikrobiomu Helicobacter patří podobně, jako laktobacily nebo bifidobakterie.

 

Pro zajímavost pohlédněme na frekvenci a závažnost infekcí COVID19 na celé planetě. Vypadá to, že vysoce rozvinuté civilizované oblasti jsou daleko více zasaženy, než ta chudší část planety. Podobné je to s obezitou, která je také prokázaným rizikovým faktorem infekce COVID19. Prognózy o katastrofě v Africe se nenaplnily.


Jako farmaceut trochu plivnu do vlastního hnízda a dodám, že nahlédnutím do medicínských statistik zjistíme, že v dnešní době je většinovou příčinou vředové choroby chronické užívání chemických léčiv (perorální kortikoidy, NSAID, kyselina acetylsalicylová a mnoho dalších), bakterie H. pylori hraje v tomto směru druhé nebo spíše třetí housle.


Prosím, zvažte, jestli je v dnešní době opravdu nutné při zjištění přítomnosti Helicobactera pylori v žaludku, ihned nasadit antibiotika. Možná se tak zbavujeme neviditelného ochránce před virovou infekcí, respektive před jejím těžkým průběhem.



 

Zdroje

Novel coronavirus 2019 (COVID-19) binds angiotensin-converting enzyme-2 (ACE-2) receptors to enter the cell. These receptors are widely expressed in the intestine, and COVID-19 may cause gastrointestinal symptoms via these receptors during the course of the disease. Helicobacter pylori is known to increase the expression of ACE-2 receptors in the gastrointestinal tract. The aim of this study was to investigate the effects of H pylori on the presentation and clinical course of COVID-19 infections. Článek zde.

Další zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/eji.201646721

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0008804

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4807023/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.00009/full

https://www.nature.com/articles/nrmicro.2016.142

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7052046/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211124716000383

https://www.karger.com/Article/Abstract/508330

https://www.jimmunol.org/content/200/5/1570.abstract

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/egh.11.69

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17452546/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2603593/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902975/

 

(Další literatura u autora).

Datum: 16.01.2021
Tisk článku

Související články:

Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz