Harvardský astronom považuje Oumuamuu za mimozemskou technologii  
V říjnu 2017 předpandemický svět užasl nad mezihvězdným návštěvníkem, objektem 1I/ʻOumuamua. Podle toho, co o něm víme, je velmi zvláštní. Avi Loeb razí hypotézu, podle které Sluneční soustavou prolétlo mimozemské zařízení. Příště snad budeme na podobné návštěvníky lépe připraveni a zjistíme toho víc.
Je Oumuamua vesmírnou plachetnicí? Kredit: Plantary Society.
Je Oumuamua vesmírnou plachetnicí? Kredit: Plantary Society.

Stále se pachtíme za mimozemským životem nebo dokonce mimozemskými civilizacemi. Co když jsme ale nedávno měli „návštěvu“ tohoto druhu? Slavný harvardský astronom a popularizátor Avi Loeb v poslední době propaguje představu, že velmi neobvyklý objekt, známý jako 1I/ʻOumuamua, který v roce 2017 proletěl Sluneční soustavou, by mohl být mimozemským zařízením. Teď o tom vydal svoji v pořadí šestou knihu, s příznačným názvem „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth“.

 

Avi Loeb. Kredit: A. Loeb.
Avi Loeb. Kredit: A. Loeb.

Zní to samozřejmě výstředně. Jak se dalo čekat, Loeb se setkal se širokou opozicí a většina odborníků si klepe na čelo. Na druhou stranu, Loeb má sice sklon k extravagantním hypotézám, ale stojí za ním mnoho úspěchů na vědeckém poli a solidní reputace. Loeb to vidí tak, že bychom se neměli příliš opájet vlastní výjimečností a alespoň připustit možnost, že by se taková věc mohla stát.

 

Oumuamua jako výstřední kosmický balvan. Kredit: ESO/M. Kornmesser.
Oumuamua jako výstřední kosmický balvan. Kredit: ESO/M. Kornmesser.

Proč si Loeb myslí, že Oumuamua byl spíš nějaký stroj než netečný kosmický balvan? Důkazem je pro něj například to, že objekt při průletu kolem Slunce zrychlil a odchýlil se od očekávané trajektorie. Jako by Oumuamuu něco pohánělo. Takovou věc lze snadno vysvětlit, pokud by to byla kometa zahřátá Sluncem, ze které proudí materiál. Potíž je v tom, že jsme nic takového u Oumuamuy nepozorovali.

 

Mezihvězdný návštěvník měl i jiné zvláštní vlastnosti. V teleskopech se zjasňoval a zase tmavl. Také byl neobvykle zářivý. Astronomové se to snaží vysvětlit vymýšlením nových teorií, jako například že Oumuamua je z vodíkového ledu anebo že je to ve skutečnosti mračno materiálu a nikoliv kompaktní objekt. Jak trefně upozorňuje Loeb, i tyto hypotézy stojí na doposud nevídaných jevech. Tak proč nezahrnout mezi možná vysvětlení mimozemskou technologií.

 

Avi Loeb – Extraterrestrial. Kredit: Houghton Mifflin Harcourt.
Avi Loeb – Extraterrestrial. Kredit: Houghton Mifflin Harcourt.

Během „návštěvy“ se nám bohužel nepodařilo pořídit detailní snímky Oumuamuy. Data, která máme k dispozici, slušně pasují na dva možné tvary objektu. Oba dva jsou ale pro tradiční vesmírné objekty velmi neobvyklé. Je to protáhlý doutníkovitý tvar a pak tvar plochého a velmi tenkého objektu. Podle Loeba simulace ukazují spíše na druhou možnost. V takovém případě by Oumuamua mohl být mezihvězdnou „plachetnicí“, kterou pohání tlak záření. Zároveň se zdá, že se před vstupem do Sluneční soustavy objekt příliš nepohyboval, což je zvláštní. Pokud by šlo o zařízení, tak se prý mohlo aktivovat, když detekovalo planetární systém. Jestli má Loeb pravdu, doufejme, že to nebyl bersekr. Kdo zná mrazivé příběhy o robotických ničitelích světů bersekrech od amerického autora Freda Saberhagena, jistě ví, o čem je řeč.

 

Loeb čelí pošklebkům. Je ale přesvědčený, že hypotézy tohoto typu jsou ve skutečnosti přinejmenším srovnatelně spekulativní, jako naše teoretizování o temné hmotě, temné energii nebo třeba mnohovesmíru. Proto Loeb podporuje rozvoj vesmírné archeologie (space archeology), která by měla pátrat po biologických, chemických, či technologických stopách mimozemských civilizací. V případě úspěchu by přínosem určitě mohla být inspirace pro vývoj našich technologií, a také větší sjednocení lidstva, které by bylo konfrontováno s vnějším faktorem. A kdyby ne, zábavné bude už samotné jejich hledání.

 

Video: Avi Loeb: Aliens, Black Holes, and the Mystery of the Oumuamua

 

Literatura

Phys.org 6. 2. 2021.

Datum: 08.02.2021
Tisk článku

Související články:

Odkud přiletěla první mezihvězdná planetka ʻOumuamua?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2017)
Mohl by mezihvězdný objekt 'Oumuamua být mimozemskou plachetnicí?     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2018)
Mohli by mrtví mimozemšťané zachránit lidstvo?     Autor: Stanislav Mihulka (27.05.2019)



Diskuze:

No nevím

Vlasta Holeček,2021-02-10 20:29:34

Cestovatelé kosmem musí ovládat energii a časoprostor způsobem, na který nám chybí představivost.

Odpovědět

Juraj Chovan,2021-02-09 19:50:00

Celé generácie sme čakali na objav prvého medzihviezdneho návštevníka našej slnečnej sústavy, a keď k tomu v 2017 konečne došlo, vykľulo sa z toho takéto "čudo". Osobne možné vysvetlenia pôvodu Oumuamuy rozdeľujem do dvoch skupín:

Prvou skupinou sú teórie o objekte ktorý je v galaxii mimoriadne vzácny a my sme boli svedkom neuveriteľnej náhody, že zrovna prvý detekovaný medzihviezdny objekt mal tieto veľmi neobvyklé vlastnosti.
Druhou skupinou sú teórie odmietajúce náhodu, podľa nich Oumuamua vyzerá tak ako vyzerá jednoducho preto, lebo ide o typického zástupcu toho čo za hranicou nášho hviezdneho systému bežne poletuje, teda že šutre blúdiace galaxiou práve takéto zvyčajne sú.

Pokiaľ Avi Loeb netvrdí že vesmírnych plachetníc je v galaxii porovnateľne veľa ako iných medzihviezdnych šutrov (to zrejme môžme spoľahlivo vylúčiť keďže by ich muselo byť miliardy miliárd a teda by sme v našom vesmírnom okolí museli bežne pozorovať aj iné prejavy technologických civilizácií), potom jeho teória patrí do prvej skupiny.

Nie som fanúšik spoliehania sa na náhodu, preto teória vysvetľujúca pôvod Oumuamuy musí byť podľa mňa schopná presvedčivo odpovedať na 3 problémy:
1/ prečo má Oumuamua také vlastnosti aké má (predovšetkým extrémne asymetrický tvar a odklon od očakávanej trajektórie),
2/ aké procesy spôsobujú že takýchto objektov je v galaxii tak obrovské množstvo, až je bežné že práve taký objekt k nám čas od času priletí,
3/ prečo sú tieto procesy silne lokálne (lebo ak by boli v galaxii homogénne tak by pôsobili aj v čase a mieste zrodu nášho hviezdneho systému, my však v slnečnej sústave nepozorujeme nič čo by sa na Oumuamuu aspoň trochu podobalo).

Nakoniec sa môže ukázať, že teória vysvetľujúca vyššie uvedené je celkom banálna a triviálna. Ale tiež to môže byť teória natoľko extravagantne šialená, že aj Loebove plachetnice pri nej budú blednúť závisťou.

Odpovědět

Jak řekl Mulder

Tomáš Novák,2021-02-09 09:31:51

The truth is out there! :-)

Odpovědět

UFO nad Nitrou

Pavel Gašperík,2021-02-09 07:45:26

Pred mnohými rokmi sa objavil amatérsky záznam , na ktorom bol zachytený lesklý objekt cigarového tvaru letiaci vysokou rýchlosťou . Myslím, že to bolo filmované niekde v okolí Nitry . V tom čase ešte žil legendárny astronóm Záviš Bochníček /1920-2002/ , ktorý tento objekt okomentoval , že sme nepochybne videli UFO ... V tom čase sa špekulovalo , že ide o artefakt , nejaký "kaz" na záznamovom médiu .

Odpovědět


Re: UFO nad Nitrou

Z Z,2021-02-09 13:51:23

"...okomentoval , že sme nepochybne videli UFO"

Asi to "nepochybne" okomentoval správne, keďže nezistil dostatočne presne, čo to bolo.
"UFO" znamená "neidentifikovaný lietajúci objekt" teda niečo letiace, neznáme či dostatočne neupresnené a okrem fantastických vysvetlení ako boží úkaz, či veľmi nepravdepodobných ako cestujúci mimozemšťania existuje asi tak ďalších milión vysvetlení.

Odpovědět


Re: Re: UFO nad Nitrou

Pavel Gašperík,2021-02-09 15:14:10

" že sme nepochybne videli UFO " = to si pamätám z dialogu s pánom Bochníčkom . Ovšem , nie je UFO ako Ufo ... Takúto prezývku mal jeden dôstojník počas mojej vojenskej služby v Pardubiciach ...

Odpovědět


Re: Re: Re: UFO nad Nitrou

Richard Pálkováč,2021-02-09 19:37:30

Fenomén UFO, tak tým som sa tiež pred časom zaoberal : http://riki1.eu/pasca_na_fotony.htm

Odpovědět

vesmírna archeologia?

Z Z,2021-02-08 22:55:48

"Proto Loeb podporuje rozvoj vesmírné archeologie (space archeology), která by měla pátrat po biologických, chemických, či technologických stopách mimozemských civilizací."

Asi sa rozhodol hľadať čitateľov medzi priaznivcami Dänikenových fantazmagórií ako "Paleoastronautika" a pod.

Odpovědět

stačí

Mojmir Kosco,2021-02-08 19:13:05

aby se vrátil a bude jasno

Odpovědět

Hmm

Lukáš Kment,2021-02-08 18:57:45

Tak zda má pravdu mu těžko někdo vyvrátí. Pravdou je, že co to bylo, můžeme jen hádat a právě to on v podstatě dělá ... a vzhledem k totálnímu nedostatku dat si za tím může klidně stát až do smrti nebo třeba do chvíle, kdy se tím ještě půjde zviditelnit :).

Odpovědět

Mlask

Oldřich Kamínek,2021-02-08 18:10:26

Dost se to podobá vznášejícím se obilným silům soudruha Muska.

Odpovědět


Re: Mlask

Lukáš Kment,2021-02-08 18:59:34

Tak vznášet se ona vskutku umí, věřil bych, že i na ten Mars by se dostala ... jen bych zatím v té současné verzi nechtěl na tom Marsu přistávat :)
Ano, dostal bych se na Mars, ale v trochu více kusech, než by se mi asi líbilo :)

Odpovědět


Re: Re: Mlask

Oldřich Kamínek,2021-02-08 20:35:39

To nejspíš těžko, každé malé dítě ví, že rovina jsou 3body, ne 2trysky, s tímto tak maximálně někam za roh.

Odpovědět


Re: Re: Re: Mlask

Karel Rys,2021-02-09 20:24:22

Funkční 2 trysky by byly OK... Ostatně na kole nebo dokonce jednokolce taky nemáte 3 body.

Odpovědět


Re: Mlask

Jan Mrkvicka,2021-02-09 13:17:59

Kdesi som čítal, že to silo letelo nadzvukovou rýchlosťou. Dosť sa mi to nezdá s tými srandovnými motormi. Všetko čo lieta nadzvukovo (rakety a lietadlá) má výstupné trysky tak 50% čelného prierezu.

Odpovědět


Re: Re: Mlask

Jan Mrkvicka,2021-02-09 15:40:19

https://vtm.zive.cz/Client.Gallery/show.aspx?id_file=292864968&article=208289

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz