Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak  
Laboratorní steaky jsou za dveřmi. Bioinženýři Aleph Farms a Technionu 3D biotiskem s kravími buňkami vyrábějí vysoce ceněné rib eye steaky, které jsou skoro jako živé, pokud jde o jejich konzistenci i chuť. Teď už jenom stačí zařídit potřebná povolení a do kuchyní mohou vtrhnou biotištěná masa.

Skoro jako živý: 3D biotištěný rib eye steak. Kredit: Aleph Farms/Technion — Israel Institue of Technology.
Skoro jako živý: 3D biotištěný rib eye steak. Kredit: Aleph Farms/Technion — Israel Institue of Technology.
Technologie výroby masa bez chovů zvířat postupuje vpřed mílovými kroky. S novým podivuhodným úspěchem přišel izraelský startup Aleph Farms, který spolupracuje s fakultou biomedicínského inženýrství institutu Technion – Israel Institute of Technology. Jako první na světě vyrobili vysoce ceněný rib eye steak, který neprošel jatkami.

 

Rib eye steak pochází z vysokého roštěnce, tedy přední části hřbetu hovězího. Typické je pro něj „tukové oko“, které mu dalo jméno. Jde o jednu z nejlepších porcí hovězího masa vůbec a samotný rib eye steak bývá označován jako král mezi steaky.

Shulamit Levenberg uprostřed. Kredit: Nitzan Zohar: Office of the Spokesperson, Technion – Israel Institue of Technology.
Shulamit Levenberg uprostřed. Kredit: Nitzan Zohar: Office of the Spokesperson, Technion – Israel Institue of Technology.

Společnost Aleph Farms použila technologii 3D biotisku, společně se základními stavebními kameny masa, tedy se skutečnými kravími buňkami svalů. V současné době jsou Aleph Farms schopní vyrobit prakticky jakýkoliv typ steaku a do budoucna by své portfolio rádi rozšířili dalšími kvalitními výrobky z masa.

 

3D biotisk v tomto případě pracuje s živými buňkami, které se po vytištění dále dělí, rostou a navzájem interagují, přičemž vytvoří „tkáň“, jejíž vlastnosti se blíží přírodnímu ribeye steaku. Systém podobný cévnímu systému z přírodních tkání přitom zajišťuje rozvod živin mezi buňkami, což výslednému steaku dává podobu blízkou jeho přírodnímu protějšku.

Aleph Farms, logo
Aleph Farms, logo

Jak poeticky uvádí šéf Aleph Farms Didier Toubia, jejich průlomový 3D rib eye steak představuje umělecké vyjádření vědeckých zkušeností jejich týmu. Jejich snahou bylo vyhovět chutím zákazníků, kteří vyhledávají mohutnější a tučnější kusy masa. Výzkum a vývoj 3D rib eye steaku je ale zároveň součástí úsilí o posun globálního systému produkce jídla k více udržitelným technologiím.

 

Spoluzakladatelka a vrchní vědecká poradkyně Aleph Farms a bývala děkanka fakulty biomedicínského inženýrství Technionu Shulamit Levenberg je považovaná za globálního lídra v aplikovaném tkáňovém inženýrství, takže lze věřit kvalitám jejich 3D rib eye steaku. Teď ještě zbývá dotáhnout cestu laboratorního masa k zákazníkům. V posledních letech jsme v tomto odvětví svědky dramatického pokroku, ale jediným místem, kde lze prodávat laboratorní maso zákazníkům, je v tuto chvíli Singapur.

 

Video: Aleph Farms to experiment with 3D Bioprinting Solutions in producing slaughter-free meat in space

 

Literatura

Aleph Farms 9. 2. 2021.

Datum: 16.02.2021
Tisk článku

Související články:

Jedli byste lidské maso, vypěstované v laboratoři?     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2018)
Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím     Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)



Diskuze:

Opravdu je nárůst metanu v ovzduší hovězí?

Pavel Krajtl,2021-02-17 21:17:16

Není to náhodou spíš v souvislosti s těžbou z břidlic? A táním permafrostu?

Odpovědět

Space

Jará Šustr,2021-02-17 18:25:15

Nová technologie pro Elona, zatím měl jenom ty krumple z výkalů (čti hoven).

Odpovědět

Zajímalo by mě, jestli to budou papat vegani a vegetariáni..

Ladislav Truska,2021-02-17 17:58:38

Bude to pro ně jistě velká zkouška...

Odpovědět

Kanibali

Rio Malaschitz,2021-02-17 10:36:14

Spomínam si na jednu starú scifi poviedku, kde sa konal súd z firmou, ktorá takto vyrábala mäso. Ale nepovedala zákazníkom, že ten najobľúbenejší tovar na trhu, ktorý ponúka je vlastne umelo vyrobené ľudské mäso.

Odpovědět


Re: Kanibali

Jan Novák9,2021-02-17 13:27:04

Soylent Green
Soylent Green is a 1973 American ecological dystopian thriller film
Loosely based on the 1966 science fiction novel Make Room! Make Room! by Harry Harrison,
Plot
In the year 2022, the cumulative effects of overpopulation, pollution, and some apparent climate catastrophe have caused severe worldwide shortages of food, water and housing.

To máme příští rok :-))

Odpovědět

Jará Šustr,2021-02-16 21:36:35

Doporučuje Bill Gates.
WIN 11 s podporou 3D tisku hovězího, verze PRO pro různá masa.

Odpovědět

Jará Šustr,2021-02-16 21:12:37

U nás jsou také, 94% úspora vody při pěstování logicky znamená pěstování sena.

Odpovědět

Žrádlo

Jaroslav Fisnar,2021-02-16 20:03:44

jsem chvilku studoval a pár let ho dělám. Tukovou tkáň neumí tito vědátoři vyrobit, tím pádem bude tento steak stát akorát za výkal. Chuť nikde, žádná, ani náhodou. Na to vsadím varlata. Pokud si něco uplácáte z pilin, budete na tom chuťově stejně. Hovězí není o svalovině, ale o tuku, ten nese chuť, mramorování je gró. A určitě si nikdo nedává pěkně propečenou aortu či jinou část "cévního systému". Tohle určitě není kravina a určitě se to nepodobá mému dnešnímu flank steaku. Jen naprostý ..... zkouší dělat uměle to, co Pán Bůh dělá dobře miliony let. Jinak, co se týká veganů, kolik živých tvorů zabije normální vegan každý den v létě při jízdě autem?

Odpovědět


Re: Žrádlo

Josef Herčík,2021-02-16 23:38:18

Moje žena považuje smažené býčí žlázy za lahůdku. Myslíte to s tou dázkou vážně?

Odpovědět


Re: Žrádlo

Ladislav Truska,2021-02-17 17:57:13

Přesně, kdyby Bůh chtěl, aby lidé létali, dal by jim křídla.. Létat člověk nikdy nebude.., že ano.. :)

Odpovědět

Ekologické, udržitelné, ...

Vít Výmola,2021-02-16 15:33:51

... na toto téma doporučuji starší článek Josefa Pazdery, uvedený i zde, dole mezi souvisejícími články. Přečtu si ho pro jistotu pokaždé, když nějaká biofirma a s ní různí ekoaktivisti začnou slibovat ty světlé zítřky.

Odpovědět


Re: Ekologické, udržitelné, ...

Pavel Hudecek,2021-02-16 15:44:19

Přesně na ten jsem si vzpomněl taky:-)

Řešením ekologických problémů s masem je střídmost. To je celé. Už nevím kolik potřebuje dospělý člověk, ale myslím že to bylo něco jako 100 gramů týdně, možná míň.

Další věc je, jestli vůbec nějaké reálné ekologické problémy jsou. Nebylo náhodou na světě dřív (než je lidé vybili) víc přežvýkavců, než dnes lidé chovají?

Odpovědět


Re: Re: Ekologické, udržitelné, ...

Vít Výmola,2021-02-16 16:03:36

S tím počtem je to asi jak kde. Ale třeba v USA, tedy v typickém otloukánkovi různých vegan aktivistů, tomu tak zhruba bylo. Dnešní velká stáda dobytka nahradila stejně velká stáda bizonů. A to se ještě dobytek v Americe pase volně na jinak nevyužitých pláních. Jak známo, kráva nemá v žaludku ani fúzní, ani štěpný reaktor, tudíž nemůže vyprodukovat víc uhlíku, než kolik ho sežere v trávě. Trávy nevyroste víc, než kolik jí dovolí uhlík z atmosféry, atd. cyklus se uzavírá. Co může být ekologičtějšího...
Ostatně, i na téma ekologie výroby masa, a jak je to doopravdy, tady byl článek, ale nechce se mi hledat. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Ekologické, udržitelné, ...

Lubomír Vrána,2021-02-17 11:22:53

Nejsem si tím v žaludku krávy zcela jistý. Část uhlíku z přežvýkavců nějakou dobu vystupuje ze zvířete jako metan. Ten je účinnější skleníkový plyn než CO2. Nějakou dobu v atmosféře potom setrvá, než se na CO2 zoxiduje. Myslím si, že to je právě argument zelených proti hovězímu dobytku. Pokud to tak není, moji laickou úvahu vyvraťte. Jinak jsem někde četl, že tento zdroj metanu má mnohem menší vliv než celosvětová produkce rýže, při které se z mokřadů uvolňuje snad 25% celé antropické produkce metanu. Rýže je základní potravina pro cca 2 miliardy lidí, tak nevím co s tím chtějí zelení provést. Tedy s tím metanem, ne s těmi lidmi, předpokládám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ekologické, udržitelné, ...

Vít Výmola,2021-02-17 12:23:36

Je to tak, s tím metanem i rýží. Dobře to bylo rozebráno v tom zmiňovaném článku n Oslu, co se mi nechtělo dohledávat.

Odpovědět


Re: Re: Ekologické, udržitelné, ...

Jan Mrkvicka,2021-02-16 18:56:21

To si nezapočítal koľko zvierat zabije dospelý človek, aby ich hodil svojmu psovi. Z lásky k zvieratám chovajú psov hlavne vegetariáni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ekologické, udržitelné, ...

Pavel Hudecek,2021-02-19 11:14:58

:-) No je fakt, že moje kočka sežere několikrát víc masa než já:-) Na druhou stranu, šelmy naši předkové prakticky vyhubili, takže to je zase to samé.

Či-li stáda volně žijících přežvýkavců, prdících metan, nahradily stáda přežvýkavců v kravínech a rančích, prdící metan, smečky šelem, živící se těmi volnými přežvýkavci zas nahradili psi a kočky v domácnostech.

Odpovědět


Re: Ekologické, udržitelné, ...

Mojmir Kosco,2021-02-16 23:45:41

Naopak je potreba pro nasi pudu statkova hnojiva

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz