Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron  
Prototyp tryskového bojového dronu amerického letectva Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou další prvenství. Letěl výše než předtím, rychleji než předtím, poprvé otevřel pumovnici za letu a poprvé v historii se stalo, že letící dron vypustil další dron. Na obzoru se už rýsuje dronové letectvo.
Valkyrie vypustila dron ALTIUS-600. Kredit: US Air Force.
Valkyrie vypustila dron ALTIUS-600. Kredit: US Air Force.

Jak se zdá, drony jsou jako matrjošky. Přinejmenším bojový tryskový dron Kratos XQ-58A Valkyrie, který vyvíjí experti amerického letectva z laboratoří Air Force Research Laboratory (AFRL). Prototyp Valkyrie při nedávném letovém testu ze své pumovnice úspěšně vypustil menší dron.

 

Vlastně to není tak dlouho, co se vojenské drony věnovaly nenápadným průzkumným letům a občas překvapivě likvidovaly pozemní cíle. Konstrukce dronů se ale neustále vylepšuje, nemluvě o jejich inteligenci. Možnosti těchto autonomních bojových strojů postupně rostou. Podle všeho dochází ke změně leteckých sil ze skupin individualistů na těsně propojená hejna.

 

ALTIUS-600. Kredit: Area-I.
ALTIUS-600. Kredit: Area-I.

Projevem tohoto trendu se stal i nedávný letový test prototypu Valkyrie, který se odehrál nad arizonským vojenským prostorem Yuma Proving Ground, 26. března 2021. Trysková valkyrie během testu vypustila menší dron s pevným křídlem ALTIUS-600 Small Unmanned Aircraft System (SUAS). Společnost Kratos, která je výrobcem valkyrie, pro účely tohoto testu společně s AFRL navrhla a postavila vypouštěcí zařízení pro tento malý dron, které pak zabudovali do pumovnice valkyrie.

 

Start valkyrie. Kredit: Sgt. Joshua King. U.S. Air Force
Start valkyrie. Kredit: Sgt. Joshua King. U.S. Air Force

Valkyrie vzniká jako autonomní bojový letoun s vysokou podzvukovou rychlostí, který není závislý na ranvejích. Účelem stávajícího prototypu je prověřit technologie pro navazující autonomní drony, které by měly doprovázet pilotované bojové letouny F-22 nebo F-35. Tyto drony by měly vykonávat jak bojové, tak i průzkumné úkoly, jak při samostatných letech, tak i jako součást hejna dronů.

 

Valkyrie v současné podobě má rozpětí 6,7 metrů, dosahuje rychlosti 1 050 km/h a výšky 13 715 metrů, přičemž doletí do vzdálenosti téměř 4 tisíce kilometrů. Ve své pumovnici může valkyrie nést až 8 kusů výzbroje, včetně přesně naváděné munice se systémem JDAM. Menší dron ALTIUS-600 je vyráběný společností Area-I. Jde o dron odpalovaný z „raketometu“ válcovitého tvaru. Váží méně než 12 kg a měl by letět déle než 4 hodiny, do vzdálenosti zhruba 440 kilometrů.

 

Jak uvádí manažerka programu Alyson Turri, šlo o v pořadí šestý zkušební let valkyrie. Zároveň to bylo poprvé, kdy valkyrie otevřela pumovnici za letu: Kromě celosvětové premiéry ve vypuštění dronu z letícího dronu letěla tentokrát valkyrie rovněž ve větší výšce a také letěla větší rychlostí než kdykoliv předtím.

 

Video: Why the Navy Is Betting on the XQ-58 Valkyrie as Its Futuristic Stealth Drone

 

Video: The Only Drone Could Change America's War Strategy For Fight China in South China Sea

 

Literatura

New Atlas 6. 4. 2021.

Datum: 10.04.2021
Tisk článku

Související články:

Pozoruhodný americký vojenský dron X-61A Gremlin absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (25.01.2020)
Nová strategie US Air Force: Valkýry v kontejnerech     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2020)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)



Diskuze:

Závody ve zbrojení

Honza Šimek,2021-04-10 23:13:57

Rusové se určitě nenechají zahanbit a vyrobí ještě vrstevnatější dronjošku.

Odpovědět


Re: Závody ve zbrojení

Jiri Bay,2021-04-11 08:46:37

Rusové už podobné zařizení měli ve 30. letech minulého století. Nosičem byl Tupolev TB1 nenebo TB3, jmenovalo se to Zvjeno, a řídili to bioroboti :-).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz