Alkoholem proti stařecké demenci u žen  
Sledujete-li studie o účincích alkoholu na lidský organismus, časem získáte pocit, že jste divákem nekonečné karetní hry. Po každé z nekonečné řady prací zavile odsuzujících alkohol v jakékoliv podobě a množství, hned vzápětí následuje jiná škodolibě poukazující na to, že svět není tak černobílý, jak by rádi mravokárci, a že i na alkoholu lze najít leccos prospěšného.

 

Zvětšit obrázek
Dříve nás těšily hezké reklamy na alkohol, dnes nás obšťastňuje protialkoholická propaganda.

Tým badatelů z Wake Forest University pod vedením M. Espelanda analyzoval data z velké americké studie Women’s Health Initiative Memory Study, která monitorovala vliv hormonální terapie na demenci a poznávací schopnosti u žen. Při ní bylo po několik let sledováno celkem 4 461 žen ve stáří 65-79 let, jenž každoročně podstupovaly  MMSE (Modified Mini-Mental State Examinations) test a další testy mentálních schopností. Během zmíněné studie bylo krom jiného zjišťováno i množství alkoholu vypitého dotyčnými ženami za den.


Ukázalo se, že ženy přiznávající konzumaci jednoho a více drinků za den dosahovaly v testech průkazně lepší výsledků, než ty, které pily alkohol méně nebo vůbec. Ženy neobávající se alkoholu měly ve srovnání s abstinentkami o 40% nižší pravděpodobnost zhoršení poznávacích schopností. Výsledky jsou velmi robustní a zůstávají stejné, i když u sledovaných žen přihlédneme k výši dosaženého vzdělání a příjmu.

 

Zvětšit obrázek
Svítání s tequilou. Nejen estetický zážitek, ale i lék. Alespoň pro starší ženy.


Alkohol může být ženám prospěšný z celé řady důvodů. Může zlepšovat průtok krve mozkem. Má také tendenci zvyšovat hladinu „hodného“ cholesterolu a tím rovněž příznivě ovlivňovat cévy v mozku. Může také potlačovat nepříznivé důsledky Alzheimerovy choroby. Jak už to v podobných případech bývá, autoři poněkud slabošsky varují před přílišným zobecňováním svých závěrů a doporučují pít obezřetně jen nevelká množství alkoholu, ač jejich výsledky nic podobného neříkají. Cynický komentátor by poznamenal, že v případě opačného výsledku, by jistě neváhali se zdrcující kritikou alkoholu ve všech jeho podobách.


Tábory odpůrců a přátel či alespoň fanoušků alkoholového potěšení po sobě metají argumenty a jejich spor nejspíš ani nemá rozumného konce. V dnešním světě už abstinence příliš netáhne, byť nějaký ten doktor Římsa se tu a tam ještě najde. Chránit mravy někoho jiného ale není vkusné. Je na osobní zodpovědnosti každého, aby se dokázal úspěšně srovnat s radostmi a strastmi civilizace. Pokud dokáže alkohol v některých ohledech pomoci, proč ho nevyužít. Alkoholový průmysl si alespoň trochu odpočine od věčné klatby.

Možná nějak takhle budou vypadat plakáty v čekárnách u lékaře. V porovnání se schématy oběhové soustavy příjemná změna.

Možná nějak takhle budou vypadat plakáty v čekárnách u lékaře. V porovnání se schématy oběhové soustavy příjemná změna.

Pramen: American Journal of Epidemiology 161(3): 228-238.

Datum: 13.03.2005 10:44
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 17:34:20

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

lehká skepse

Dušmor,2005-03-17 20:02:48

S podobnými výzkumy je podle mě trochu potíž určit co je příčina a co následek. Cítím se fit protože si dám občas skleničku, nebo dám si občas skleničku protože jsem fit ?
A totéž platí pro jiné složky potravy, např slogan jezte bílé maso je zdravé, na druhé straně takovy špek je vlastně také bílé maso :-))
Stres z toho, že jím něco co bych neměl nebo dokonce trápení se, když mám na něco chuť a kvůli tzv. zdavému stravování si to nedopřeji, jsou myslím mnohem škodlivější než když pojím podle chuti.

Odpovědět

Nic nového pod sluncem

Pavel Brož,2005-03-15 11:37:17

Ochranný efekt alkoholu před stařeckou senilitou znala již nejméně dvacet let jedna má známá lékařka, která starším lidem doporučovala dát si denně pár štamrplat, s odvoláním na babky na jižní Moravě, které tak tradičně činí a vydrží být duševně čilé do pozdního věku. Zároveň ale tvrdila, že s tím zdravotním pitím je lépe začínat až kolem čtyřicítky, protože zejména mladá mozková tkáň je vůči vlivu alkoholu docela citlivá.
Ostatně neznám žádného lékaře, který by střídmé pití alkoholu úplně zavrhoval - naopak, pokud vím, tak zrovna v této branži jsou prospěšné účinky alkoholu prozkoumány už velice dlouho a velice důkladně :-)

Odpovědět


ok, ale ...

S. Mih.,2005-03-17 14:44:19

1. Paní lékařka to nenapsala do American Journal of Epidemiology, jinak nic proti :)
2. Dovolil bych si zásadně nesouhlasit. Podle mých osobních zkušeností, je mezi lékařským stavem dost vysoký procento pošuků, pošuků tohohle typu nevyjímaje. Jeden příklad za všechy, mediálně aktivní pan Nešpor, též doktor, by stoprocentně raději zhřešil s čertem, než aby připustil, že by v alkoholu bylo cokoliv sebenepatrněji prospěšného :)))

Odpovědět

otazka

pavel houser,2005-03-13 16:50:35

a jak to slo dal? jeden a vic drinku denne je uy jedno, nebo cim vic tim lip, nebo je tam jakesi optimum a pak se to lame smerem dolu?
jinak - doporucovani alkoholu ve stari je celkem tradicni vec, meli jsme to v ucebnicich vyzivy na VS. a nakonec to doporucuje uz Platon, bud v Ustave nebo v Zakonech (zhruba v tom smyslu, ze treba do triceti s enema pit vubec, pak obezretne a az nakonec kolik kdo chce).
jenze - ja bych radsi nejake vysledky, ze alkohol pusobi blahodarne uz ve 30 nebo jeste lepe uz ve 20 :-).
ps: doktor Rimsa je vyborne zparodovan ve Vachalove Krvavem romanu...

Odpovědět


odpoved ...

S. Mih.,2005-03-17 14:37:03

Nečetl jsem primární pramen, ale dělá to na mě silný dojem, že právě ne, že takové optimum nebylo studií detekováno a římsovské rady pánů autorů, že by ženy měly přesto pít střídmě, je papouškovanej žvást nepodloženej daty.
Taková studie, že alkáč je prima od puberty se nepochybně najde, pevně v to doufám a už to empiricky testuju :))
No, jako jo, musím se přiznat, že až donedávna jsem naopak netušil, že Římsa je osoba z masa a kostí ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz