AI válka: Izrael nedávno v Gaze poprvé použil hejna dronů s umělou inteligencí  
V nedávné třenici s Hamásem se na straně Izraele ve světové premiéře zapojila hejna dronů řízená umělými inteligencemi a superpočítači. Jejich úkolem bylo identifikovat cíle pro údery izraelských sil a předpovídat, odkud přijde příští útok. S hejny dronů se v podobných konfliktech budeme nepochybně setkávat stále častěji.
Hejno dronů ve službách IDF. Kredit: IDF.
Hejno dronů ve službách IDF. Kredit: IDF.

Věčný konflikt mezi Izraelem a okolními teroristickými skupinami se letos v květnu opět dostal do horké fáze. Jako když si aktivní sopka odplivne něco kouře a lávy. Tentokrát se bojovalo mezi Izraelem a Hamásem zakopaným v Gaze, přičemž na Izrael letělo cca 4,4 tisíce raket a z Izraele do Gazy směřovalo 1 500 odvetných úderů. Teď vyšlo najevo, že na straně Izraele bojovaly umělé inteligence.

 

Izraelské obranné síly IDF nasadily umělé inteligence a superpočítače, aby identifikovaly cíle pro izraelské údery. Izraelci tomu říkají AI válka, což samozřejmě zní skvěle a ukazuje to opravdu vysokou vyspělost izraelských technologií a jejich odhodlání bránit se proti fanatické přesile, což samozřejmě dělají od samotného vzniku svého novodobého státu. Zároveň je to ale dvousečné. Odpůrci umělých inteligencí, dronů a Izraele se na takové věci chytají jako býk na rudý hadr. V hlavách jim vyskakuje nelítostný Skynet a hordy terminátorů pochodujících pod izraelskou vlajkou.

 

Izraelské dělostřelectvo pálí do Gazy (18. května 2021). Kredit: IDF Spokesperson's Unit.
Izraelské dělostřelectvo pálí do Gazy (18. května 2021). Kredit: IDF Spokesperson's Unit.

Nic ovšem není vzdálenějším pravdě. Nedávno jsme na OSLU psali o plně autonomních útocích dronů tureckého původu v Libyi, kdy mohlo dojít k zabití lidí po rozhodnutí umělé inteligence. To ale není případ izraelské obrany proti útokům z Gazy. Izraelci sice používali v bojové operaci hejna dronů řízená umělou inteligencí a s podporou superpočítačů, za což jim náleží světový primát – nicméně jejich úkolem bylo vyhledávat cíle pro údery. Získané informace pak umělé inteligence posílaly lidskému velení, které rozhodovalo o útocích.

 

Izraelská F-16 startuje k náletu na Gazu (16. května 2021). Kredit: Amit Agronov / IDF Spokesperson's Unit.
Izraelská F-16 startuje k náletu na Gazu (16. května 2021). Kredit: Amit Agronov / IDF Spokesperson's Unit.

Přístup využitý Izraelci a vůbec efektivní nasazení AI v bojových operacích vyžaduje ohromné množství informací v extrémně krátkém čase. To je ideální situace pro umělé inteligence podporované superpočítači, které mohutně sosají data ze satelitů, průzkumných strojů všeho druhu a veliké zásoby dat získaných pozemním průzkumem. Od umělých inteligencí se přitom čeká, že identifikují cíle a také že předpovědí, odkud by mohly přijít další útoky.

 

Bojové či zpravodajské umělé inteligence, o nichž je řeč, používají algoritmy vyvinuté zpravodajskou jednotkou IDF „Unit 8200“. Zatím není moc jasné, jaké jsou vlastně možnosti hejn dronů řízených umělými inteligencemi a superpočítači. Každopádně je ale jasné, že odpůrci umělých inteligencí a „vraždících robotů“ je vnímají jako stále větší hrozbu.

 

Video: U.S. Army Announced New Drone Swarm Would Be A Weapon Of Mass Destruction

 

Literatura

IFL Science 2. 7. 2021.

Datum: 03.07.2021
Tisk článku

Související články:

Čína prodává po světě smrtící pterodaktyly. Každému a bez otázek     Autor: Stanislav Mihulka (21.03.2021)
Evoluce dronu: Turecký cvičný cíl Simsek se vyvinul na sebevražedný dron     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2021)
Autonomní bojový dron zřejmě poprvé zaútočil na lidi bez povelu člověka     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz