Čína prodává po světě smrtící pterodaktyly. Každému a bez otázek  
Bojové drony Chengdu Wing Loong II jsou sice méně kvalitní, ale zato výrazně levnější než srovnatelné západní stroje. Mohou nést až 12 raket či bomb, takže se s nimi musí počítat. Oproti jiným zemím Čína tyto drony vyváží v „masovém“ měřítku a vyvolává tím globální závody ve zbrojení.
Wing Loong II v Dubaji 2017. Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0
Wing Loong II v Dubaji 2017. Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Trh s bojovými drony prožívá rozkvět. Jsou stále častěji k vidění v akcích na mnoha místech světa a tento trend se podle všeho bude nadále zrychlovat. Podle expertů je jedním z klíčových akcelerátorů tohoto procesu Čína. Významnou roli v tom hraje státem vlastněná společnost Aviation Industry Corporation of China (AVIC) která mimo jiné vyrábí intenzivně vyzbrojené drony, jak pro čínskou armádu, tak i pro celý svět.

 

Aby nevznikla mýlka, dominantní postavení na globálním trhu s bojovými drony si stále udržují americké společnosti. Nicméně nástup čínských dronů, především dronů společnosti AVIC podle všeho zasahuje do jakžtakž vyvážených strategických poměrů na celé řadě míst ve světě. Nejhorší je, že čínské aktivity zjevně roztáčejí závody ve zbrojení, v jejichž důsledku bude ve světě mnohem více létajících strojů na zabíjení.

 

Jak uvádí Bloomberg, společnost AVIC v posledních letech prodala do světa stovky raketami a bombami vyzbrojených pokročilých „pterodaktylů“ Chengdu Wing Loong II (armádní označení GJ2). Celkem to bylo 220 dronů do 16 zemí. Pterodaktylové II operují v Jemenu za letectvo Saúdské Arábie proti hútíjským milicím. V Pákistánu je dokonce vyrábějí pro místní letectvo. Zákazníkem jsou i Spojené arabské emiráty, které je nasazuje v libyjské občanské válce. Tyto drony provozuje také Egypt proti rebelům na Sinaji a letectvo v Nigerii je nasazuje proti extrémistům Boko Haram. Blíže neurčený počet těchto dronů má nepochybně k dispozici čínská armáda.

 

Wing Loong II s výzbrojí. Kredit: Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0
Wing Loong II s výzbrojí. Kredit: Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Dron s vrtulovým pohonem, GPS navigací, optickými a infračervenými senzory, o délce 11 metrů, rozpětí křídel 20,5 metrů a maximální vzletové hmotnosti 4,2 tuny může nést až 12 raket nebo bomb. Wing Loong II může sloužit k zpravodajským účelům i provádět přesné údery či údery na velkou vzdálenost.

 

Asi není nutné zdůrazňovat, že prodej zbraní, bojové drony nevyjímaje, nemá moc společného s lovem bobříků. Nicméně některé tyto obchody jsou výrazně problematičtější než jiné. Jak uvádí Ulrike Franke z evropské European Council on Foreign Relations, problém je v tom, že Čína prodá drony prakticky komukoliv, a na nic se přitom neptá, pokud tedy dotyčná země Čínu příliš nekritizuje.

 

Srovnatelným typem letounu je například General Atomics MQ-9 Reaper. Kredit: Lt. Col. Leslie Pratt / Wikimedia Commons.
Srovnatelným typem letounu je například General Atomics MQ-9 Reaper. Kredit: Lt. Col. Leslie Pratt / Wikimedia Commons.

 

Drony Wing Loong II si získaly popularitu především kvůli tomu, že jsou hodně levné. Jeden takový pterodaktyl vyjde na 1-2 miliony dolarů. Jsou zhruba patnáctkrát levnější než srovnatelné americké bojové drony, jejichž cena přesahuje 15 milionů dolarů. Jak říká Pawel Paszak, ředitel programu China Monitor polského Waršavského institutu, čínské drony nejspíš nejsou tak kvalitní a spolehlivé jako americké drony, jimž se až úsměvně podobají. Když ale můžete mít 15 dronů namísto jediného a nikdo k tomu neklade nepříjemné dotazy na lidská práva? Podle Paszaka je to lákavá nabídka.

 

Čínská vláda samozřejmě vehementně popírá, že by její vývoz bojových dronů, vedl k závodům ve zbrojení. Bloomberg ale upozorňuje na to, že země jako Turecko, Japonsko, Jižní Korea nebo Rusko očividně v důsledku čínských aktivit a vývozů zintenzivňují vlastní výrobu bojových dronů. Michael Horowitz z americké University of Pennsylvania je přesvědčený, že kvůli čínským vývozům bojových dronů budeme svědky rozsáhlého šíření těchto technologií po světě.

 

Video: Wing Loong II UAV demonstrates multiple missiles firing

 

Literatura

Futurism 18. 3. 2021.

Bloomberg 17. 3. 2021.

Datum: 21.03.2021
Tisk článku

Související články:

Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2019)
Čína prodává zabijácké drony na Střední východ     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2019)
Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)



Diskuze:

K těm zemím

Petr Zhor,2021-03-22 11:01:39

"Pterodaktylové II operují v Jemenu za letectvo Saúdské Arábie proti Hútíjským milicím. V Pákistánu je dokonce vyrábějí pro místní letectvo. Zákazníkem jsou i Spojené arabské emiráty, které je nasazuje v libyjské občanské válce. Tyto drony provozuje také Egypt proti rebelům na Sinaji a letectvo v Nigerii je nasazuje proti extrémistům Boko Haram."

Takže v čem má být to riziko?
Saúdská Arábie je náš kamarád, západní země jí dodávají zbraně jako o závod.
Pákistán je tradiční zákazník USA a Číny.
SAE jsou tradiční zbrojní zákazník Západu.
Egypt je nám nějak nepřátelský?
Nigérie bojuje proti islamistickým teroristům.
Kde je teda problém? Přebírají Američanům kšefty?

Mimochodem když izraelské a turecké drony likvidovaly karabašské Armény ve jménu Ázerbajžánu, leckdo z echtprozápadních komentátorů se tetelil radostí. Najednou turecké drony vadí?

Odpovědět


Re: K těm zemím

Petr Zhor,2021-03-22 11:06:10

Samotný článek jako informace je zajímavý, jen prostě nějak nejsem schopen toho správného rozhořčení, co si Čína dovoluje. Jakkoli nejsem nadšen z toho, jak přibývá zbraní.

Odpovědět


Re: Re: K těm zemím

M. ibn m. Al-khwarezmi,2021-03-22 13:20:39

To je ta politická nezaujatost na naučném webu, to nevymyslíš... A comment section vypadá jako na facebooku, haha.

Odpovědět


Re: Re: Re: K těm zemím

Petr Zhor,2021-03-22 17:59:04

Dobrý nick :o)

Odpovědět

Volný obchod

Pavel Kozelský,2021-03-22 10:04:34

Tomu se říká volný obchod. Na rozdíl od USA tak Čína činí naprosto transparentně.
USA dělají totéž, jenom na tajňačku a naoko přes soukromé firmy, což je mnohem licoměrnější, protože potom se tváří my USA nic, to oni. Kdo však technologii uvolnil do soukromého sektoru?

Odpovědět

Pan Mihulka

Peter Mikula,2021-03-22 10:02:06

by nemal byť tak nekriticky naladený voči prehmatom a vraždeniu vo svete zo strany USA.
Zabijacký inštinkt zo strany USA nie je o nič "humánnejší" ako inštinkt Číny.

Odpovědět

Pěkná hláška

František Kroupa,2021-03-21 21:25:30

"zasahuje do jakžtakž vyvážených strategických poměrů"
Čili dokud některými zbraněmi disponuje jedna stran, jedná se o rovnováhu.

Odpovědět


Re: Pěkná hláška

Michal9703 Devetsedm,2021-03-21 22:33:19

Kdybyste četl článek pozorně, dozvěděl byste se, že Čína prodává své velmi levné kopie drahých amerických dronů KOMUKOLI. V tom je ta potíž.

Odpovědět


Re: Re: Pěkná hláška

Stanislav Ferenc,2021-03-21 22:55:29

Cina kopiruje vse a celej svet stim nic nedela a neudela ale problem je v tom ze USA zasobuje s tema drony i teroristy a zeme kde podporujou prevraty vetsinou v Africe tak ze podle mne obe ty zeme jsou opovrzenihodne proto ze jedna podporuje teroristy a druha zeme je zlodejska a jeste se tim chluby.

Odpovědět

závody ve zbrojení snad vždy

Richard Vacek,2021-03-21 15:09:27

iniciovaly USA. Takže když to je někdo jiný, tak se asi něco mění. Co se děje je nejlépe vidět v grafu:
https://www.researchgate.net/figure/Percentage-shares-of-selected-countries-and-areas-in-world-GDP-18702050-at-2005_fig2_227379359

Odpovědět

Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Pavel Aron,2021-03-21 13:54:43

Tak to se panu Mihulkovi moc nepovedlo.
Nebo věta : Když ale můžete mít 15 dronů namísto jediného a nikdo k tomu neklade nepříjemné dotazy na lidská práva?
A co ty statisíce mrtvých při vývozu americké "demokracie"? Ti neměli lidská práva ? Co používání defoliantů ve Vietnamu ? Napalm a desetitisíce civilních obětí ? Co podpora Američanů Rudým Khmerům v rámci boje proti Vietnamu ?
Pane Mihulko prosím netahejte sem politiku !

Odpovědět


Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Ivo Hlavůněk,2021-03-21 14:13:36

Proč by obrana proti komunistickému teroru ve Vietnamu měla být něco špatného? A vpád Vietnamu do Kambodži tam rozhodně nepřinesl konec vraždění, právě naopak.

Odpovědět


Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Jan Mrkvicka,2021-03-21 15:29:06

Je ti oveľa lepšie keď umieraš na humanitárne bombardovanie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Pavel Hudecek,2021-03-21 15:46:41

Bohužel ano, je to lepší než léta chcípat v komunistickým koncentráku. Nedávno měli na Technetu hezkej článek o Jáchymově, doporučuji se dovzdělat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

František Kroupa,2021-03-21 21:12:15

Povídejte to těm třem milionům Američany povražděných Vietnamců. Mimochodem, 16. března je výročí vyvraždění vesnice My Lai, kolem 500 nešťastníků. Vrazi sice jsou známi, ale prakticky nebyli pozrestáni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Ivo Hlavůněk,2021-03-22 21:00:49

Kdyby se komunisti nepokoušeli ten svůj ráj rozšířit terorem Vietkongu na jihu, tak by žádné oběti nebyly. To je pro bolševiky typické, podobných My Lai mají na svědomí spoustu a vraždění vydávají za osvobozenecké hnutí.

Odpovědět


Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Lubomír Oršulík,2021-03-21 21:23:04

Ale furt to bylo lepší než tohle: https://www.dotyk.cz/magazin/kambodza-rudi-khmerove-ucitele-30000929.html

Odpovědět


Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Arias Rolando,2021-03-21 14:28:50

jediný, kdo sem tahá bolševickou politiku jste Vy, měl byste vytáhnout hlavu z vlastního pozadí a něco si nastudovat o konfliktech, u kterých fňukáte, dřív než budete na Oslu opět jódlovat Internacionálu.

Odpovědět


Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Pavel Hudecek,2021-03-21 15:55:36

Panu Mihulkovi se to naopak moc povedlo:
Napsal malý článeček o čínských dronech a jejich vývozu (díky za informace) a přidal pár narážek, které zvednou ze židle všechny antiUSAky co to jen zahlídnou a tak se tu bude tejden usilovně diskutovat a tím zvyšovat příjem z reklam. Málo práce a o hodně muziky se postará protistrana:-)

Odpovědět


Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Michal9703 Devetsedm,2021-03-21 22:37:40

Američané se pouze bránili rudému sovětskému moru, který se začal šířit po zeměkouli a dodnes po něm leckde zbyly ty nejodpornější komunistické režimy, jako třeba KLDR. Kdyby nezasáhli, takhle by dnes vypadala půlka světa.

Odpovědět


Re: Re: Čína roztáčí závody ve zbrojení ?

Peter Mikula,2021-03-22 09:57:43

Strašný stav vymytého mozgu.

Odpovědět

je

Jaroslav Fisnar,2021-03-21 13:17:16

zcela zjevné že čínská hra na světového policajta, kontingenty vojsk rozmístěné po celém světě, čínská věznice na Filipínách a rozšiřování jaderného arzenálu...... to je matroš, co? Samozřejmě, čínská ekonomika jako jediná přežila vcelku bez obtíží chřipečku a zatímco státy EU se propadají do historie a USA si zvolili za prezidenta impotentního starce, vedeného jakýmisi hurá aktivisty typu Ignácius Reilly, Kitaj obsazuje uvolněné trhy s odpovídající cenou. Naprosto žádný důvod k údivu. Co je zajímavější, je snaha amerického establishmentu vždy hledat nějakého nepřítele a šířit okolo sebe atmosféru strachu z napadení. Kdyby to byl film a ne realita, dalo by se nad tím jen mávnout rukou s dovětkem, že tohle musel vymyslet debil.

Odpovědět


Re: je

Pavel Aron,2021-03-21 13:55:15

Souhlas.

Odpovědět

Lubomír Oršulík,2021-03-21 11:14:30

Vyvážené strategické poměry tzn. takové poměry, které jsou v souladu se zájmy USA.

Odpovědět

Satelitní komunikace letounu

Miroslav K,2021-03-21 09:58:40

Letoun má používat satelitní modem pro komunikaci na větší vzdálenost. Zajímalo by mě, jaké satelity používají klienti z jiných zemí pro komunikaci s letounem. Pochybuji, že by si každý klient musel nechat dopravit na oběžnou dráhu vlastní družice. Takže pravděpodobně musí používat stávající čínské. Čína tedy musí mít k dispozici telemetrii ze všech vyrobených / prodaných letounů. Troufám si spekulovat, že je mohou na dálku ovládnout, znefunkčnit, zničit atd.

Nebo je klientům z ostatních zemí prodají pouze s možností přímé point-point komunikace? To by zase radikálně omezovalo jejich dosah na desítky kilometrů, možná stovky při letu v dostatečné výšce.

Komunikace s letounem musí být šifrovaná, ale nějak se mi nechce věřit, že by výrobce nechal zákazníka nahrát si vlastní šifrovací klíče a přijít o možnost získavat telemetrická data. I když by se tím nepřipravil o možnost vypnout komunikaci s daným letounem.

Stejné otázky platí i pro zákazníky letounů dodaných z USA.

Odpovědět


Re: Satelitní komunikace letounu

Jan Novák9,2021-03-21 11:23:47

Dron je autonomní, nemusí být řízen online. Zadáte koordináty a cíl je zničen. Stejně tak po příletu do cílové oblasti si může řízení převzít pozorovatel. Ale nejspíš Čína dodává možnost řízení buď prostřednictvím retranslace nebo klidně i přes normální družicový telefon - komunikace je stejně šifrovaná.

Vlastní šifrovací klíče zákazníka nevylučují možnost separátního kanálu na čínskou družici... Pochybuju že by si zákazník měnil operační systém a hardware :-)

Odpovědět


Re: Satelitní komunikace letounu

Petr Pavlata,2021-03-21 13:17:30

Samozřejně to jde ještě dál. Pokud si např. koupíte Americkou stíhačku, tak s ní prakticky nesmíte krom vlastního letu nic dělat. Ad. absurdum, když spadne, můžete jen zachránit pilota, vlastní úklid řeší Američané, vy nesmíte.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz