Čína prodává zabijácké drony na Střední východ  
Americká armáda nedávno představila etické principy pro využívání umělých inteligencí. Vše nasvědčuje tomu, že čínské výrobce dronů toto gesto nijak zvláště neoslovilo. Čína vyváží na Střední východ drony, které mohou autonomně podniknout přesný smrtící útok.
Vražedný vrtulníček. Kredit: Ziyan.
Vražedný vrtulníček. Kredit: Ziyan.

Není to tak dávno, co se rozhořčené osobnosti a odborníci nejrůznějšího zaměření z celého světa pohoršovali nad vražednými roboty a dožadovali se jejich úplného zákazu. Vše nasvědčuje tomu, že je pozdě, ať se nám to líbí anebo nikoliv. Americký ministr obrany Mark Esper v těchto dnech oznámil, že Čína vyváží na Střední východ drony, jejichž výrobci inzerují zabijáckou autonomii. Což by mělo znamenat, že takový dron zabíjí lidi, když se k tomu sám rozhodne, prakticky bez lidského dohledu. Je to vůbec poprvé, kdy něco takového připustil vysoce postavený představitel Pentagonu.

 

Úřadující šéf Pentagonu Mark Esper. Kredit: Monica King / Wikimedia Commons.
Úřadující šéf Pentagonu Mark Esper. Kredit: Monica King / Wikimedia Commons.

Esper tvrdí, že Čína vyváží na horkou půdu Středního východu některé ze svých nejvíce pokročilých vojenských leteckých dronů, a že tam hodlá prodávat i stealth drony příští generace, jen co budou k dispozici. Vyvážené drony by podle Espera měly být plně autonomní, včetně schopnosti autonomních smrtících úderů.

 

Blowfish A3. Kredit: Ziyan.
Blowfish A3. Kredit: Ziyan.

Například čínský výrobce Ziyan prodává Blowfish A3, což je vrtulníkový dron vybavený lehkým kulometem. Podle Ziyanu tenhle smrtící vrtulníček může létat na komplikovaných bojových misích, dělat průzkum zadaného území, a rovněž podnikat vysoce přesné likvidační údery. Američtí zpravodajci uvádějí, že Ziyan jedná o prodeji těchto dronů s Pákistánem a Saúdskou Arábií. I když Čína ráda mluví o obavách ze závodů ve zbrojení umělých inteligencí, tak většina čínského vedení podle všeho agresivně prosazuje vojenské využití umělých inteligencí. Představitelé velké čínské společnosti NORINCO se nedávno nechali slyšet, že na budoucích bojištích už nebudou bojovat lidé, jen stroje. Podle nich to bude už kolem roku 2025.

 

Ministr Esper rovněž prohlásil, že Čína svými softwarovými i hardwarovými výzvědnými sítěmi intenzivně shromažďuje poznatky pro vývoj umělých inteligencí. Podle Espera vše nasvědčuje tomu, že Čína buduje cenzorský stát, který bude potlačovat základní lidská práva v doposud nevídaném měřítku. Také je zřejmé, že Čína v poslední době všemi dostupnými prostředky tlačí soukromé společnosti i výzkumné instituce, aby se aktivně podílely na vládních, čili vojenských programech. Zabijácké drony jsou jedním ze symptomů této situace.


Esper vyzdvihl panel Defense Innovation Board, který nedávno navrhl principy pro využívání umělé inteligence americkou armádou. Pro tyto principy je přitom zcela klíčové, že člověku zůstává pravomoc rozhodování, zvláště pokud jde o mise, na nichž se zabíjí. Bohužel, jak se zdá, pro Čínu jsou tyto ušlechtilé principy jen cárem papíru. Esper přičítá část viny společnostem, které byly ochotné spolupracovat s Čínou na vývoji umělých inteligencí a Čína je teď, světě div se, používá poněkud neeticky. Do budoucna to každopádně představuje zásadní problém, protože plně autonomní bojové drony by mohly mít díky nelidsky rychlému rozhodování klíčovou výhodu na bojišti. Pokud se to potvrdí, tak princip lidského rozhodnutí při útoku dronu bude nejspíš muset stranou.

Video:  ZIYAN UAV- Airborne Weapon System

 

Literatura
Defense One 5. 11. 2019.

Datum: 08.11.2019
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2019)



Diskuze:

Seriósní server a neseriosní uživatelé

Andrzej Sapkowski,2019-11-11 16:37:14

Jak to, že i na tento vcelku seriosní populárně vědecký server chodí i příznivci rudých bolševických gard, kteří jsou hlásnou troubou lží a demagogie? Například František Kroupa, Jan Balaban. Normálně je zabanujte, není slušné dávat prostor lži pro-ruské pro-čínské demagogie.

Odpovědět

Dodržování etických zásad v americké pojetí

František Kroupa,2019-11-10 17:32:27

... se vyžaduje výhradně od protivníků, neboť co Američané dělají, dobře dělají. Takže není problém vyvraždit vesnici My Lai s 500 lidmi a viníky nechat prakticky nepotrestané ("byli ve stresu, neboť viděli, jak jejich kamarádi v minulých dnech umírali"); iráckého generála, velitele letectva, regulérního válečného zajatce, omotat elektrickým kabelem, strčit po hlavě do spacáku a sednout si na něj (jako součást výslechu), a když zemřel, prohlásit, že za to mohlo jeho slabé srdce (vrazi dostali za trest něco jako zaražené vycházky); nebo naposledy milost odstřelovači, který byl jeho kolegy a podřízenými hodnocen jako psychopat, který cíleně vraždil ...

Odpovědět


Re: Dodržování etických zásad v americké pojetí

Ivo Hlavůněk,2019-11-10 18:53:10

Kdybyste znal i něco jiného než jen bolševickou propagandu, tak byste věděl, že zatímco viníci z M-L byli nějak potrestáni, teroristi z komunistického Vietnamu, kteří měli na svědomí daleko větší zvěrstva na jihu během stejných bojů, za to dostávali vyznamenání. Tož tak k objektivitě.

Odpovědět

Je signifikantní,

Jaroslav Lepka,2019-11-09 10:47:39

že autokratické, ergo komunistické režimy současnosti ztratily všechny morální zábrany, zcela ve smyslu leninských myšlenek. Vcelku nepřekvapivé, vždyť nedovzdělaní diktátoři vždy prahli tu po tisícileté říši, tu po světovládě a vždy ve jménu svých nedoceněných idejí. A vždy se našli a jistě i nadále najdou, plamenní šiřitelé víry, v nadějí, že i na ně zbyde ždibíček prebend.

Odpovědět

Jenže problém je v tom

Jan Peterka2,2019-11-08 20:30:41

že zatímco čínský dron bude vyhodnocovat situaci a třeba nedojde k rozhodnutí o akci, US operátor u joysticku už bude mít postříleny desítky domorodců....

Odpovědět


Re: Jenže problém je v tom

Jaroslav Lepka,2019-11-09 10:38:39

Nenechte svou anti-ami paranoiou cloumat svým majestátem, jinak jste za hlupáka, který si ani pořádně neumí přečíst článek, ke kterému se vyjadřuje.

Odpovědět

hmm

Čestmír Berka,2019-11-08 17:42:56

https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3811578
Eric Schmidt, Chairman of US National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) and the former CEO of Google and its parent company Alphabet, said at a roundtable discussion that barring Chinese researchers from artificial intelligence (A.I.) operations in the U.S. would be unwise.

During a presentation on how the U.S. should approach its A.I. development, Schmidt said the U.S. has relied heavily on Chinese graduate students and researchers over the years for their skills and expertise. He believed deporting Chinese talents will slow down the development of A.I. innovation.

The NSCAI interim report showed the U.S. government faces a dilemma between protecting sensitive information from Chinese spie and cooperating with Chinese enterprises and technology experts who can offer assistance. Schmidt said it is important to keep Chinese A.I. experts in the research chain, reported Liberty Times.

Odpovědět

Pavol Hudák,2019-11-08 10:42:20

Nikdy som nepochopil, preco staty vyzbrojuju potencialnych nepriatelov.

Odpovědět


Re:

Jiri Naxera,2019-11-08 14:30:29

Ono je v tom hodne penez (a kdyby nevyzbrojovali, tak je stejne vyzbroji nekdo jiny, kdo na tom navic vydela)

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2019-11-09 15:24:41

V tomhle případě zbraně mají určitě backdoor, takže: pokud je vyzbrojíme my, jsme schopni zabránit tomu aby zbraně byly použity proti nám. Pokud zbraně dodá druhá strana tak ne.

Odpovědět

Ten kto ťahá za kratší koniec

Michal Lichvár,2019-11-08 08:58:19

nepoužíva etické princípy, ak chce vyhrať.
Etika na bojovom poli je vyhradená víťazom/silnejším.
Ak je niekto v nevýhode a chová sa eticky, prehrá.

To bolo o pohnútkach.

Teraz AI vs HI. Čo je desivejšie, že drony na strednom východe zabíjajú na osobný príkaz prezidenta USA, alebo na základe algoritmu?

Klasická téma mnohých sci-fi ... má sa ľudstvo "vzdať kontroly"? A máme vôbec ešte tú kontrolu, aj v našej ľuďmi riadenej spoločnosti? Nie je imaginárna?

Odpovědět

....

Jan Balaban,2019-11-08 08:10:32

Najväčším medzinárodným zločinom je robiť to, čo robia Američania.

Odpovědět


Re: ....

Ladislav Truska,2019-11-08 17:49:19

a to bude asi to, že američania prodávají da SA a Pákistánu autonomní bojové drony, žejo... :)

Odpovědět


Re: ....

Michal Taneček,2019-11-09 06:56:42

a Rusáci a Čína a...

Odpovědět


Re: ....

Jan Novák9,2019-11-09 15:18:03

Severní Korea by s Vámi rozhodně souhlasila. Čím horší diktátor tím víc by s vámi souhlasil...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz