Americký robotický raketomet ROGUE Fires vyvolal globální senzaci  
US Navy testují pozoruhodný systém Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, čili NMESIS. Tvoří jej robotický raketomet se sci-fi vizáží ROGUE Fires, vyzbrojený pokročilými protilodními střelami Naval Strike Missile (NSM). Jsou to orgie technologií za nemalou cenu. Jedna střela NSM přijde na téměř 2 200 000 dolarů.
Robotický raketomet systému NMESIS. Kredit: Lance Cpl. Luke Cohen / US Navy.
Robotický raketomet systému NMESIS. Kredit: Lance Cpl. Luke Cohen / US Navy.

Ve dnech 3. až 15. srpna se uskutečnilo cvičení amerického námořnictva a spojenců Large-Scale Exercise 2021. Byla to globální akce, která prověřila synchronizaci pěti flotil a tří expedičních jednotek námořní pěchoty napříč 17 časovými pásmy. Cvičení se soustředilo na schopnost čelit regionálním mocnostem, jako je Rusko nebo Čína. Jednotky USA, Velké Británie, Austrálie a Japonska si také vyzkoušely postupy rychlých válečných operací na globálním jevišti v souvislosti s raketovými údery protivníka. Podobné cvičení by se mělo konat zase za tři roky.

 

Střela Naval Strike Missile. Kredit: US DoD / Wikimedia Commons.
Střela Naval Strike Missile. Kredit: US DoD / Wikimedia Commons.

Na Large Scale Exercise 2021 se odehrála spousta zajímavých věcí. Ekosystémy sociálních médií a globální zpravodajství ale nejvíce zaujal robotický raketomet ROGUE Fires (podle anglického Remotely Operated Ground Unit for Expeditionar) od společnosti Oshkosh Defense. Tento raketomet společně s protilodními střelami Naval Strike Missile (NSM) tvoří nový systém Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, čili NMESIS.

 

ROGUE Fires se stal hrdinou zpravodajství v řadě zemí, stejně jako hvězdou sociálních médií. Jak se zdá, diváci jsou překvapeni jeho vzhledem. Platforma připomíná taktické vozidlo Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), rovněž z dílny Oshkoshe, ovšem bez kabiny pro posádku. Raketomet je ovládaný na dálku operátorem a má k dispozici soustavu senzorů a kamer, které dávají vozidlu neobvyklý vzhled. Konstrukce raketometu je velmi flexibilní a je možné ji přizpůsobit rozmanitým misím.

 

Systém NMESIS během cvičení Large-Scale Exercise 2021. Kredit: Maj. Nick Mannweiler / US Marine Corps.
Systém NMESIS během cvičení Large-Scale Exercise 2021. Kredit: Maj. Nick Mannweiler / US Marine Corps.

Systém NMESIS už má za sebou úspěšné testy. Jejich součástí bylo i odpálení střely Naval Strike Missile (NSM), kterou vyvinula norská společnost Kongsberg Defence & Aerospace. Po odpalu následoval přímý zásah cíle na moři. NSM je střelou s plochou dráhou letu a s vysokou schopností manévrovat. Je určená k ničení silně bráněných cílů na moři i na souši. Čtyřmetrová střela o hmotnosti 410 kg, včetně 125kg bojové hlavice, dolétne vysoce podzvukovou rychlostí do vzdálenosti 185 kilometrů. Sofistikovaná zbraň ale není úplně zadarmo. Jedna střela přijde na téměř 2 miliony 200 tisíc dolarů.

 

Námořníci si pochvalují, že systémy jako je NMESIS a jejich možnosti představují zásadní posun v palebné síle, kterou má námořnictvo k dispozici. Měly by pro ně být oporou díky konceptu Ground-Based Anti-Ship Missile (GBASM) pro malé jednotky mariňáků. Nasazení takových zbraní nepochybně ovlivní široké spektrum operaci na moři a v širokém okolí. Budoucí mariňáci by neměli být „thoughtless executors“, ale spíše „smart autonomous“.

 

Video: Marines Successfully Fire New NMESIS Anti Ship Weapon During Live Exercise

 

Literatura

Defence Blog 21. 8. 2021.

Datum: 23.08.2021
Tisk článku

Související články:

Americké superdělo s dostřelem téměř 2 000 km bude mířit na Čínu     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2019)
Raytheon vyvíjí univerzální dálkový ovladač pro drony US Navy     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2019)
US Navy chce robotické lodě, které budou mluvit jako námořníci     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz