Síla Minecraftu: Hráč v jeho světě postavil funkční virtuální procesor s displejem  
Představte si počítačovou hru, ve které existuje virtuální svět. Mohli byste se tam pohybovat dle libosti, všechno prozkoumat, používat nástroje a postavit, co vás jen napadne. Třeba i steampunkovou verzi 8-bitového 1 Hz procesoru s pamětí RAM 256 bytů, kterou lze virtuálně připojit k neméně virtuálnímu displeji 32 krát 32 pixelů. Přesně tohle se stalo v Minecraftu.
Minecraftový procesor Chungus 2 s displejem a hrou Snake. Kredit: Yaoutube/Sammyuri.
Minecraftový procesor Chungus 2 s displejem a hrou Snake. Kredit: Yaoutube/Sammyuri.

Dnešní počítačové čipy jsou tak nepatrné a složité, že občas zapomínáme na reálné fyzikální procesy, které stojí za jejich fungováním. A tyto procesy je možné zdařile napodobit ve virtuálních světech, například v populárním a nesmírně inspirativním světě Minecraftu. Nedávno tam byl stvořen doposud největší a nejvíce složitý procesor Chungus 2, který je sice virtuální, ale funguje stejně, jako kdyby byl z „masa a kostí“.

 

V Minecraftu je možné narazit na záporáky. Kredit: Mojang / Wikimedia Commons.
V Minecraftu je možné narazit na záporáky. Kredit: Mojang / Wikimedia Commons.

Tvůrcem minecraftového procesoru je hráč známý pod přezdívkou „Sammyuri“. Podle svých slov strávil sedm měsíců tím, že hraním ve světě Minecraftu postavil procesor Chungus 2 (Computation Humongous Unconventional Number and Graphics Unit). Používal k tomu materiály a nástroje důvěrně známé z Minecraftu, takže by to teoreticky mohl udělat kdokoliv, kdo se orientuje v této pozoruhodné hře.

 

Není to poprvé, kdy někdo vytvořil v Minecraftu virtuální procesor. Podobných projektů existuje celá řada. Chungus 2 je ale podle všeho největší a nejvíce komplexní. Simuluje 8-bitový procesor o frekvenci 1 Hz a s pamětí RAM 256 bytů. Stejně jako předešlé, skromnější virtuální procesory v Minecraftu, Chungus 2 využívá fyziku enginu hry k napodobení struktury reálného procesoru v makroskopickém měřítku. Pokud každý „blok“ v Minecraftu odpovídá 1 metru našeho světa, tak je Chungus 2 velký zhruba jako mrakodrap nebo zaoceánská výletní loď.

 

Chungus 2 a Tetris. Kredit: Youtube/Sammyuri.
Chungus 2 a Tetris. Kredit: Youtube/Sammyuri.

Minecraftový Chungus 2 je možné „připojit“ ke stejně virtuálnímu displeji o velikosti 32 krát 32 pixelů, a také k „ovladači“, s nímž manipuluje lidský hráč Minecraftu pomocí skákání po virtuálních „tlačítkách“. Díky tomu lze s procesorem Chungus 2 hrát klasické retro 2D hry jako je Tetris nebo Snake nebo ho provozovat jako grafickou kalkulačku. Tyto programy jsou vytvořené v podobě virtuálních „zásuvných modulů“, které by v našem světě velikostí odpovídaly nákladnímu vlaku. Hráč Minecraftu je může virtuálně „zasunout“ do procesoru Chungus 2 a zahrát si.

 

Tento projekt je úžasnou praktickou aplikací počítačové vědy. Očividně má značnou výukovou a popularizační hodnotu a doslova zhmotňuje základní principy fungování procesoru. Jak říká Michael Crider z PCWorldu, počkáme pár let a třeba se objeví tak výkonný minecraftový procesor, že na něm poběží celý Minecraft. A vesmír v tu chvíli možná imploduje do další nepochopitelné singularity.

 

Video: CHUNGUS 2 - A very powerful 1Hz Minecraft CPU

 

Literatura

PCWorld 15. 12. 2021.

Datum: 21.12.2021
Tisk článku

Související články:

Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)
Pixeloco vyvíjejí venkovní střílečku v rozšířené realitě     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2021)
Zařídí nám digitální nesmrtelnost superinteligentní AI v Dysonově sféře?     Autor: Stanislav Mihulka (15.03.2021)



Diskuze:

Hustokrutopřísný

František Drozen,2021-12-22 19:37:10

Moje maximální dílo v Minecraftu byl integrovaný obvod Tesla MH7400.
Tohle se vymyká všemu.

Odpovědět

Pavel Pelc,2021-12-22 12:11:41

Zrovna si jeden stavim ve Factoriu. Cilem je dotáhnout to až k céčkovýmu překladači :)

Odpovědět

Turingovsky kompletní

Jaroslav Kousal,2021-12-21 17:48:31

V tom videu je zajímavá ta nenápadná pasáž, kde na tom stroji postaveném v Minecraftu běží Conway´s Game of Life...která je sama také "Turingovsky kompletní"! (je to jen otázka měřítka)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz