Súmrak alkoholu v prevencii srdcovocievnych ochorení  
Nechcem nikomu kaziť chuť silvestrovského prípitku, ale asi je vhodná príležitosť uviesť jeden populárny mýtus na pravú mieru.

Pred nejakým tým desaťročím bol už na svete nezanedbateľný počet epidemiologických štúdii, ktoré svedčili o určitom ochrannom účinku pravidelne konzumovaného malého množstva alkoholu proti kardiovaskulárnym chorobám. Na nešťastie a ku sklamaniu konzumentov, v posledných rokoch sa hromadia poznatky, ktoré protektívny účinok alkoholu odkazujú medzi najpopulárnejšie mýty.

 

Epidemiologické štúdie ukazovali závislosť výskytu určitých srdcovocievnych ochorení, ako je infarkt myokardu alebo ischemická cievna mozgová príhoda na dennom príjme alkoholu v tvare krivky J, teda ich výskyt nebol najnižší pri nulovej konzumácii alkoholu, ale pri konzumácii 14 - 28 gramov denne (v anglosaskej literatúre uvádzané ako 1-2 drinky); potom riziko ochorení v závislosti od konzumácie alkoholu jednoznačne stúpalo. Protektívny účinok sa spočiatku pripisoval najmä polyfenolovým antioxidantom v červenom víne, čo podporovala aj konceppcia protektívneho účinku stredomorskej diety, ktorej je súčasťou. Došlo to až tak ďaleko, že niektorí vinári propagovali svoje produkty na základe obsahu antioxidantov. Neskôr sa však podobné prospešné účinky popísali aj u ostatných vín, u destilátov a dokonca aj piva.


Cirhóza pečene nie je jediným následkom nemierneho pitia alkoholu. Kredit: MasondonLtd. https://www.nairaland.com/4489460/healthy-liver-vs-liver-damaged
Cirhóza pečene nie je jediným následkom nemierneho pitia alkoholu. Kredit: MasondonLtd.

Medzi lekármi z dotknutých odborností od začiatku panovala opatrnosť ohľadom odporúčania takejto prevencie. Nemusíte byť práve adiktológom, aby bolo jasné, že skutočná denná dávka alkoholu ľahko prekĺzne za odporúčanú hranicu. A nadšenie pre preventívny konzum alkoholu od začiatku miernil aj vztýčený prst iných špecialistov. Znepokojujúce bolo nielen riziko vzniku závislosti a chronického alkoholizmu. Hepatológovia upozorňovali na skutočnosť, že pre pečeň nejestvuje nijaká úplne neškodná dávka alkoholu, takmer rovnako to vypadá s účinkom na mozog a nakoniec aj kardiológovia dokázali súvislosť medzi vypitím určitého množstva alkoholu a rizikom vzniku poruchy srdcového rytmu - fibrilácie predsiení. Samozrejme, riziká boli tým väčšie, čím bola konzumácia alkoholu vyššia. Ale čím sa dá lepšie odôvodniť popíjanie, ako starostlivosťou o vlastné zdravie? Pole pôsobností pre krčmových odborníkov ako stvorené...

 

Mozog, zničený alkoholom. Šípky ukazujú na miesta určitých špecifických zmien, na prvý pohľad je však jasný prebytok mozgomiešneho moku (tmavý) voči štruktúram mozgu. https://assets.cureus.com/uploads/figure/file/63509/lightbox_1468512053ce11e98ce85f7109b0de76-Figure-4.png
Mozog, zničený alkoholom. Šípky ukazujú na miesta určitých špecifických zmien, na prvý pohľad je však jasný prebytok mozgomiešneho moku (tmavý) voči štruktúram mozgu.

Posledné roky nakoniec priniesli poznatky, ktoré zrejme definitívne pochovali tento populárny mýtus. Analýza starých aj nových štúdii ukázala niektoré pochybenia, ktoré zrejme posunuli určité nejednoznačné dáta tým nesprávnym smerom. Napríklad sa stalo, že abstinujúci ťažkí pijani boli zaradení do jednej skupiny s celoživotnými abstinentmi. Ďalej sa zistilo, že aj minimálna konzumácia alkoholu zvyšuje riziko zhubných nádorov, čo je skutočnosť, ktorá znehodnocuje prípadnú ochranu pred potenciálne smrtiacimi srdcovocievnymi ochoreniami. Alkohol tiež poškodzuje mozog - hoci jestvuje štúdia o jeho ochrannom účinku pred rozvojom demencie, hranica "zdravého" konzumu alkoholu tu leží oveľa nižšie - pod 10 gramami alkoholu denne. To je už menej, ako obsahuje malé pivo alebo deciliter vína - množstvá, pre ktoré sa vari ani neoplatí otvárať fľašku. A ešte sú aj obdobia života, kedy je alkohol pre mozog človeka obzvlášť škodlivý – konkrétne v období pred narodením, v neskorej adolescencii (vek 15-19 rokov) a aj v starobe (nad 65 rokov).

Je nesporné, že až na výnimky je pitie alkoholu súčasťou našej (väčšinovej) kultúry a úplne odradiť ľudí od jeho konzumácie, alebo ho dokonca zakázať prakticky neprichádza do úvahy (dokladá to nakoniec aj na osud rôznych foriem prohibície a "suchých zákonov"). Aj keď na jednej strane, škodlivý účinok občasnej, príležitostnej konzumácie malého množstva alkoholu je zrejme väčšinou zanedbateľný, na druhej strane, rastúci počet "príležitostí" u mnohých nakoniec vedie ak aj nie k závislosti, tak zvyku upiť si každý deň aj bez zvláštnej príležitosti či zámienky. Tým skôr, ak je poruke nejaký "dôvod" - nezáleží, či je ním skúsenosť prastarého otca, ktorý sa dožil požehnaného veku napriek každodennému štamprlíku, mýtus, prezentovaný ako poznatok vedy, alebo len čistá nuda počas lockdownu.

 

Spracované na základe: John Watson: Last Call? Moderate Alcohol's Health Benefits Look Increasingly Doubtful. December 22, 2021, Medscape Medical News, prístup viazaný na registráciu.

Na záver ešte starý aforizmus: viete, prečo múdry krčmár nepije? - lebo vie, čo ho živí...

Datum: 29.12.2021
Tisk článku


Diskuze:

Citát

Jiří Macek,2021-12-30 18:38:51

Jaroslav Hašek: "Abstinent je člověk, který zásadně nepije v místě svého bydliště "

Odpovědět

"...ten, kdo na bradě má mlíko, kdo se rumem neopil..."

Eva M,2021-12-30 16:57:41

... Mno, řidič sanitky a pěvec pan Daněk v pěkné písni o těch Hudsonských šífech pravil, že se má na ně dát najmout "...ten, kdo na bradě má mlíko, kdo se rumem neopil...".....

...........tož ten alkohol asi tak nějak v mladém věku, že.
Kdyř pak musíte "překládat uhlí, šíf když na mělčinu vjel", radši asi příště tak nějak... :) střídměji......

.............:)


PF 2022!

Odpovědět


Re: "...ten, kdo na bradě má mlíko, kdo se rumem neopil..."

Pavel Gašperík,2021-12-31 10:28:10

K Vášmu menu sa mi hodí replika z filmu Bony a klid :
"Evičko, víno je mléko starcú ". / ospr. sa za "ú" bez guličky :)) /

Rovnako PF 2022 !

Odpovědět

Život je

Marek Hrabčák,2021-12-30 09:43:28

smrteľná choroba a medzi Homo s.s. sa šíri pohlavným stykom.
Biele plášte čoskoro po nejakej novej štúdií zaradia aj tento populárny styk

" ...medzi najpopulárnejšie mýty."

Šťastný a Veselý 2022 !

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-12-30 09:10:49

Fracúzska a stredomorská diéta fungujú jednoznačne. A napríklad Francúzi určite nepijú málo.

Odpovědět


Re: oné

Petr Petr,2021-12-30 10:16:44

Francouzský paradox byl prokázán jako nesmysl. Středomořská dieta sice obsahuje střídmé pití vína, ale to neznamená, že to víno celkový výsledek diety nekazí.

Odpovědět


Re: oné

Lea Daňková,2021-12-30 17:14:53

Pane „oné“ Jane Mrkvičko. Nezamyslel jste se někdy nad tím, že tu šíříte bludy? Pročtěte si Vaše starší příspěvky - netýká se to jen biologie. Hlavně fyziky. Co Váš příspěvek, to perla. Zkuste nám je sem házet jen jako šafránu. Díky za ohleduplnost.

Odpovědět


Re: Re: oné

Jan Mrkvicka,2021-12-31 09:21:19

Teší ma, že mám verného čitateľa. Povzbudili ste ma k zvýšenému úsiliu provokovať samozvaných kádrovákov.

Odpovědět

Už nepij....

G Hart,2021-12-29 22:53:33

Víte co mně maximálně irituje?
Všechny nové studie tvrdí, že ty staré studie byly špatné a tahle nová je teď opravdu poslední, ta správná.
A všimli jste si, že civilizace, které neznají alkohol nebo destilaci se nevyvíjely a postupně zanikly?
Já si osobně myslím, že alkohol je základní civilizační nástroj.
Já osobně mám několik patentů a na všechny jsem přišel v mírné intoxikaci....
A asi takhle zanikli neandrtálci....

Odpovědět


Re: Už nepij....

D. Hruška,2021-12-30 16:15:21

Cituji Vás:
"Víte co mně maximálně irituje? Všechny nové studie tvrdí, že ty staré studie byly špatné..."
= neboli Vás irituje přezkoumávání dosavadních poznatků. Jeden ze základních pilířů pokroku.

"...a tahle nová je teď opravdu poslední, ta správná."
Studie, ze které čerpá článek, to tvrdí?

"Já osobně mám několik patentů a na všechny jsem přišel v mírné intoxikaci...."
Generalizujete osobní zkušenost na celé lidstvo? Většina existujících patentů vznikla podle Vás v mírné intoxikaci? Jestli chcete vyvozovat nějaké obecné závěry, měl byste postupovat poctivě a zahrnout do své statistiky i patenty lidí, kteří dokáží trvale žít bez chlastu.

A článek, pod kterým píšete, Vám rozhodně neupírá právo se pravidelně mírně intoxikovat. Jestli jste ho dokonce přečetl, autor se dokonce vyslovuje proti případné prohibici.

Hezký den :-)

Odpovědět


Re: Už nepij....

Radoslav Porizek,2022-01-03 18:12:41

> Já osobně mám několik patentů a na všechny jsem přišel v mírné intoxikaci....

Nuz ale toto moze byt sposobene aj tym, ak by ste boli v stave miernej intoxikacie vacsinu svojho casu...

Odpovědět

Konečně :)

Milan Krajíček,2021-12-29 22:05:00

Velký kompliment autorovi, konečně se někdo nebojí napsat věci tak, jak jsou. Jakákoliv dávka alkoholu je škodlivá. Ovlivněním hepcidinu dojte ke zvýšenému vstřebávání železa, při chronické konzumaci již zoufalé tělo neví, jak se jej zbavit a tak to dělá do kůže – proto alkoholiky poznáte podle červeného zbarvení nosu, obličeje a postupně i na dalších partiích těla. Železo bohužel přes Fentonovu reakci mohutně stimuluje tvorbu radikálů kyslíku, které mají destruktívní účinek na kde co. Ale asi úplně nejhorší je současná konzumace karotenoidů, neboť ty se metabolizují na stejných cytochromech a vznikají velmi toxické sloučeniny. Švédské stoly s barevnou zeleninou a hlavně rajčata a konzumace vína (a obecně alkoholu) by měly být minulostí, ví se to dlouho, ale stejně se v této praxi pokračuje.

Odpovědět


Re: Konečně :)

Mirek Sintak,2021-12-30 09:04:32

Jak tomu mám rozumět: jíst zeleninu (nejhorší rajčata) a zároveň konzumovat alkohol je škodlivé nebo zelenina (hlavně rajčata) je škodlivá asi jako alkohol?

Odpovědět


Re: Re: Konečně :)

Jan Mrkvicka,2021-12-30 09:13:05

To vieš, telo je také blbé, že si nevie doplniť železo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Konečně :)

Mirek Sintak,2021-12-30 10:33:53

Železné zdraví, plechový žaludek, nervy ze ocele....dobré jen pro abstinenty! :-D

Odpovědět


Re: Konečně :)

Mirek Bautsch,2021-12-30 09:24:27

Asi se k vám ještě nedostala informace, že při metabolických procesech ve vašem zažívacím traktu vzniká i alkohol. Hlavně po konzumaci ovoce (glukóza a fruktóza). Takže i zarytý abstinent může mít v krvi 0,2 promile (fyziologická hladina). Policejní přístroje pro indikaci alkoholu v dechu jsou takto kalibrované a ukazují nulu.

Odpovědět


Re: Re: Konečně :)

Petr Petr,2021-12-30 10:36:51

To je vzácné a jmenuje se to auto-brewery syndrome (pak lze mít 0,1 promile). Ostatní takovou hladinu v krvi nemají.
Ty přístroje se tak nekalibrují (a navíc, je to ověřování, takže tomu asi nerozumíte). Na výsledky existuje jen technická tolaranční hladina (zákon je bez toleracne), protože žádný přístroj není absolutně přesný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Konečně :)

Jan Mrkvicka,2021-12-31 09:51:48

Zákon je veľmi povrchný. Z metrologického hľadiska je hodnota bez udania neistoty merania blízka šarlatánstvu.

Odpovědět


Re: Re: Konečně :)

Martin Smatana,2021-12-30 11:31:58

Horšie je, že z pektínu obsiahnutého v ovocí v procese trávenia údajne vzniká jedovatý metanol. Preto to s ovocím netreba preháňať a hlavne by v čase konzumácie malo byť dostatočne zrelé. Na druhej strane pektíny údajne dokážu vychytať a odstrániť z tela ťažké kovy. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz