Na tureckém pobřeží vykopali oběť starověké tsunami po erupci Théry  
Asi před 3 600 lety vybuchl ostrov Théra extrémní erupcí. Celé Středomoří zasypal popel, který je dodnes patrný na mnoha místech. Všechna pobřeží široko daleko zdevastovaly ohromné vlny tsunami, ale jejich stopy jsou mnohem vzácnější a méně zřetelné. Až teprve teď byla objevena první oběť těchto dávných vln, která tehdy uvízla za opěrnou zdí.
Nešťastník zabitý „minojskou“ tsunami. Kredit: Vasıf Şahoğlu.
Nešťastník zabitý „minojskou“ tsunami. Kredit: Vasıf Şahoğlu.

Kolem roku 1600 před naším letopočtem se odehrála katastrofická sopečná erupce na ostrově Théra v Egejském moři. Byla to jedna z nejmohutnějších erupcí planety v lidské historii. Samotná „minojská“ erupce a pak i následná zemětřesení a megatsunami zničily řadu sídel a zabíjely po celém východním Středomoří.

 

Trosky starověké Théry po ultimátní erupci. Kredit: NASA/Wikimedia Commons.
Trosky starověké Théry po ultimátní erupci. Kredit: NASA/Wikimedia Commons.

Dnešní malebný ostrov Santorini, na němž jsou dodnes patrné jizvy po brutální erupci, se nachází asi 120 kilometrů severně od Kréty, mezi Řeckem a Tureckem. Ve východním Středomoří jsme již na řadě míst nalezli popel, který tehdy padal z potemnělého nebe nad vulkánem. Stopy po extrémních tsunami, které tehdy spláchly téměř celé středomořské pobřeží, jsou ale velmi vzácné.

 

Důvodem je, že vlny tsunami mají tendenci stahovat trosky a své oběti směrem do moře. Na pobřeží zůstává méně důkazů, než by asi člověk čekal. S tím souvisí i skutečnost, že doposud nebyla nalezena ani jediná oběť tehdejších tsunami. Opravdu ani jedna jediná. Vlastně by bylo docela snadné označit tsunami po erupci Théry za výmysl vědců, kteří baží po penězích na granty, jak je dnes populární.

 

Výzkum tsunami po starověké „minojské“ erupci. Kredit: Şahoğlu et a. (2021), PNAS.
Výzkum tsunami po starověké „minojské“ erupci. Kredit: Şahoğlu et a. (2021), PNAS.

Už to ale neplatí. Mezinárodní tým odborníků vykopal na lokalitě Çeşme-Bağlararası, na západním pobřeží Turecka, pozůstatky mladého muže, který se podle všeho stal obětí „minojské“ tsunami. Na místě se již několik let nacházely artefakty pozdní doby bronzové a zcela nedávno tam byly objeveny stopy „minojské“ tsunami. Jde o vrstvy popela a trosek, které nebyly spláchnuty do moře, protože se zachytily za opěrnou zdí.

 

Archeologové kromě mrtvého muže nalezli i pozůstatky psa, který tehdy zahynul. Také zjistili, že místní pobřeží nezasáhla jediná, ale hned několik vln tsunami, spojených s erupcí na ostrově Théra. Prozrazují to nálezy poničených zdí, trosek, sedimentu a popela. Na pobřeží byly rovněž objeveny jámy, které zřejmě vyhloubili přeživší krátce po vlnách tsunami, když pohřbívali oběti. Zmíněné pozůstatky mladíka byly nalezeny rovněž za opěrnou zdí, která sehrála klíčovou roli v celém výzkumu. Lidé obeznámení s problematikou potvrdili, že tento nález důvěrně připomíná oběti tsunami v moderní době.

 

Literatura

Phys.org 29. 12. 2021.

PNAS 119: e2114213118.

Datum: 30.12.2021
Tisk článku

Související články:

Dávný sesuv kráteru kapverdské sopky rozpoutal děsivé megatsunami     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2015)
Jestli se Etna zřítí do moře, tak rozpoutá zničující vlny tsunami     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2018)
Dávný Izrael před 10 tisíci let zasáhla gigantická tsunami     Autor: Stanislav Mihulka (30.12.2020)
V Louisianě objevili zkamenělé stopy tsunami po nárazu asteroidu Chicxulub     Autor: Stanislav Mihulka (15.07.2021)
Detekce magnetických polí tsunami daruje vzácný čas pro záchranu     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2021)



Diskuze:

A proč ne

Tomáš Novák,2021-12-31 16:34:06

Jsou známé fosilní oběti tsunami z prvohorní éry, proti tomu je pár tisíciletí ničehož nic :-) Ale zajímavý objev, to každopádně!

Odpovědět

Tak to je Gól!

Zdeněk Kratochvíl,2021-12-30 23:51:10

Něco takového se na krétě a na Kykladách marně hledalo!
Díky, taky za odkazy, zítra jdu do nich.
(Jen pro hnidopyšské upřesnění: Théra alias Sanotirini není od Kréty směrem k Malé Asii, ale na sever, ke Kykladám, je to vlastně nejjižnější kykladský ostrov.)

Odpovědět


Re: Tak to je Gól!

Vojta Klika,2021-12-31 11:45:18

Omlouvám se za poznámku, ale nedalo mi to. Gól je i dnešní myšlenka dne. Váš oslí smysl pro anglický humor je mi hoidně blízký :) Pár vteřin mi to ale trvalo :). Tak Ať vás v tom novém neopustí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz