O zlaté rybce  
...která dokáže řídit elektromobil.

Kredit: Ben-Gurion University
Kredit: Ben-Gurion University

Vědci izraelské Ben-Gurionovy univerzity v Negevu podrobili běžnou akvárijní rybku, karasa zlatého, jehož anglické jméno doslova značí zlatá rybka – goldfish, dosti neobvyklému výzkumu. Nepožadovali od ní splnění tří přání, nýbrž aby pochopila pro rybu poměrně sofistikovaný úkol – orientovat se ve větším suchozemském prostoru v širším okolí pojízdného akvária. I když u karase bychom nepředpokládali komplexnější kognitivní schopnosti, prý každý zkoumaný jedinec, motivován rybí granulou za úspěšné dosažení cíle, se do deseti dnů naučil cíleně navigovat speciální vozítko přes celou místnost k barevně označenému cíli. A nenechat se zmást v případě, když se mu v prostoru, například uprostřed místnosti, ocitne překážka. A řízení? Žádné ploutvičky na minivolantu jako v animovaném filmu pro děti, nýbrž kamerový systém monitorující pohyb rybky ve vodní nádržce. Trajektorie malého elektromobilu s kolečky, jež se mohou pohybovat dopředu, dozadu i do stran, pak odpovídá směru, kterým karas právě plave. Nakonec lépe, než slova napoví video – v jeho druhé části je vidět na levé stěně místnosti vizuálně zřetelný cíl – růžový pruh (desku). Když k němu rybka vozítko dopraví, dostane odměnu.

 

 

Čtyřčlenný tým vedený prof. Ronenem Segevem z Přírodovědecké fakulty Ben Gurionovy univerzity publikoval výsledky behaviorálních pokusů se zlatými rybkami v odborném časopisu Behavioural Brain Research. Experimenty prokazují, že „ryba byla schopna převést své schopnosti reprezentace prostoru a navigace do zcela odlišného – suchozemského prostředí, což podporuje hypotézu, že ty první jmenované jsou univerzální, druhově nezávislé“ (citace z abstraktu).

Těžko se ale ubránit domněnce, že tato interpretace přesahuje schopnosti karase vnímat prostor za sklem pojízdného akvária jako zcela jinou realitu. Jestli jen neplave ke kýžené odměně u barevného cíle, který vidí. A snad není zlomyslnou poznámkou, že technické řešení projektu není novinkou. Na YouTube je téměř 8 let umístěno následující video. Nicméně rybka na něm zjevně neprošla výcvikem, její „vyjížďka“ má trajektorii spíše náhodnou, bez cíle:

 

Zdroj: Ben-Gurion University

Datum: 10.01.2022
Tisk článku

Související články:

Rybí expert na přežití     Autor: Jan Zikmund (25.10.2007)
Ryba je loutkou ve službách parazita     Autor: Jaroslav Petr (02.01.2009)
Rybí berany, berany, duc     Autor: Dagmar Gregorová (10.06.2012)
Rybám kontaminované splašky svědčí, co teď s tím?     Autor: Josef Pazdera (12.08.2014)
Ryby rozeznají lidské tváře     Autor: Josef Pazdera (10.06.2016)
O zlaté rybce     Autor: Josef Pazdera (14.08.2017)
Velryby jsme podcenili, a to hned dvakrát     Autor: Josef Pazdera (17.11.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz