Cestování a riziko hyperinfekce  
Jste astmatik, alergik, berete steroidy na covid, nebo jen tak kvůli sportu aby vám narostly svaly? Pak nebude na škodu abyste při svých cestách za exotikou vzal v potaz, že co je pro většinu asymptomatické nebo subklinické, může se Vám stát osudným.

Hádě střevní (Strongyloides stercoralis). Délka 0,8 – 2,2 mm. (Kredit: Hospital for Tropical Diseases, London, UK).
Hádě střevní (Strongyloides stercoralis). Délka 0,8 – 2,2 mm. (Kredit: Hospital for Tropical Diseases, London, UK).

Cesty na jih skýtají celou řadu překvapení. Někdy i nepříjemných, pokud nás zrovna náhoda zavane do míst, kde mají strongyloidózu. Ani zdaleka už nejde  jen o tropy. I v subtropech je takových nezdravých lokalit víc, než je zdrávo. Celosvětový odhad nakažených se pohybuje od desítek miliónů po sto milionů. Lidově se původcům infekce říká červíci. Žijí v půdě, ale když jim dáme tu možnost, zavrtají se do kůže a svědí to. Nomenklaturně správně jde o hlístice, konkrétně hádě střevní, latinsky Strongyloides stercoralis.

 

Pokud nám imunitu něco oslabí (například lék na bázi kortikosteroidu), významně sníží riziko úmrtí pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19. Nechtěným efektem je, že  z vajíček vylíhlé larvy snáz překonávají stěnu střevní a krevní řečiště roznese parazita Strongyloides stercoralis do celého těla. Hyperinfekce končí smrtí z více než 50 %. (Kredit:  Central Pharmacy).
Pokud nám imunitu něco oslabí (například lék na bázi kortikosteroidu), významně sníží riziko úmrtí pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19. Nechtěným efektem je, že z vajíček vylíhlé larvy snáz překonávají stěnu střevní a krevní řečiště roznese parazita Strongyloides stercoralis do celého těla. Hyperinfekce končí smrtí z více než 50 %. (Kredit: Central Pharmacy).

Vývoj parazita je složitý. Střídá parazitické a volně žijící generace. Volně žijící jedinci v půdě hostitele nenapadají, produkují ale parazitické generace larev a ty po svém druhém svlékání, jsou infekční a při kontaktu s člověkem (stačí k tomu procházení v písku po pláži) se provrtají kůží, aby je následně krev zanesla do plic. Pokašlávání by pro nás mělo být jedním z varovných signálů, že je potřeba být na pozoru a nechat si vyšetřit krev na přítomnost specifických protilátek. Nebo na přítomnost DNA parazita (detekce se provádí pomocí polymerázové řetězové reakce - PCR). Po určité době od nakažení stačí pro stanovení diagnózy i vzorek stolice mikroskop a zkušené oko.

 

Světová zdravotnická organizace udává u strongyloidózy celkovou globální prevalenci 8 %. Nejpostiženější oblasti jsou jihovýchodní Asie, západní Pacifik a africké regiony. To se však rychle mění. (Kredit: Puthiyakunnon PloS Neglected Tropical Diseases. 2014). 
Světová zdravotnická organizace udává u strongyloidózy celkovou globální prevalenci 8 %. Nejpostiženější oblasti jsou jihovýchodní Asie, západní Pacifik a africké regiony. To se však rychle mění. (Kredit: Puthiyakunnon PloS Neglected Tropical Diseases. 2014).

Pokud jsme měli smůlu, tak se nám vetřelec postupně z plic přes jícen a žaludek dostal do tenkého střeva. Tam se množí - produkuje vajíčka a další larvy. A právě v tom spočívá jeho záludnost. Hádě může znovu a stále dokola, svého hostitele infikovat, aniž by při tom muselo procházet jedním ze stádií v půdě. Infekce se tak může stát chronickou a přetrvávat po celá desetiletí. Kromě již zmíněného pokašlávání by nás mohlo onemocnění varovat třeba i občasným svěděním rekta, ne nepodobným tomu, jakým nás za mlada rozptyloval roup dětský. Dobrou zprávou je, že pokud víme o co jde, je léčba snadná, například ivermektinem.

 

Jako dobrá zpráva se většinou uvádí, že většina infekcí je subklinických nebo asymptomatických. Pro nás, kteří se léčíme přípravky na bázi kortikosteroidů, a je při tom jedno zda je bereme na astma, alergii nebo chronický zánět kloubů, jsou mírné projevy zprávou špatnou. Kortikosteroidy s infekcí háděte mohou totiž být kombinací doslova vražednou. Příčiny jsou dvě. To, co nám nedělalo nic, nebo jen občasný nějaký břišní diskomfort s kašlem a svěděním, se může přičiněním kortikosteroidů rychle změnit k horšímu.

 

Spolu s migranty z postižených oblastí se ohniska parazitárních infekcí šíří do oblastí, které dosud byly považovány za bezpečné. (Foto: Tábor na slovinskou-rakouské hranici. Kredit: Boštjan Pogorevc, CC BY 3.0)
Spolu s migranty z postižených oblastí se ohniska parazitárních infekcí šíří do oblastí, které dosud byly považovány za bezpečné. (Foto: Tábor na slovinskou-rakouské hranici. Kredit: Boštjan Pogorevc, CC BY 3.0)

Na vině je mocný imunosupresivní účinek kortikosteroidů potlačující schopnost imunitního aparátu bránit se infekcím všeho druhu. Té od háděte nevyjímaje. A jakoby ani nestačilo, že nám kortikosteroidy dělají z imunitního systému invalidu, ony si ještě přisadí. Jejich hormonální aktivita podpoří háďata v choutkách klást vajíčka. To našemu zdraví nepřidá a naše vyhlídky se více překlápí ve prospěch parazita. Množící se kritické případy přiměly Světovou zdravotnickou organizaci vydat v tomto směru varování, Mimo jiné se v něm uvádí, že hyperinfekci přežívá méně než polovina nakažených.

 

Závěr

Nejde jen o strongyloidózu. Dříve okrajový problém parazitárních onemocnění se v poslední době mění ve vážný. Důvody jsou dva. Prvním je skutečnost, že aplikace kortikosteroidů je jednou z mála terapií prokazatelně snižujících úmrtnost COVID-19. S jejich rostoucím využitím se ale rovněž zvyšuje riziko spojené s utlumením obranyschopnosti imunitního systému. A pak je tu ještě ten druhý důvod. A sice, že původně endemické choroby se stávají neendemickými. Respektive komunity migrantů vytváří endemické lokality i tam, kde nám dříve nic nehrozilo. A platí to i pro strongyloidózu, které byl věnován tento článek.

Pramen: WHO, CDC.


 


Poznámka autora k diskusnímu příspěvku

Paní Paculová, po týdnu se diskuse uzavírá a neumožnila mi reagovat na Vaše tři vytýkající příspěvky. Netuším kde se ve Vás vzalo tolik zloby a arogance. Zatímco mi doporučujete nastudovat starší práce o ivermektinu, dovolím si rozšířit Vaše znalosti o novější práce. Například o ani ne tři měsíce staré informace uveřejněné v jednom z nejprestižnějších lékařských časopisů na světě. A zkušeností z Toxikologického centra v USA. Pokud se s nimi seznámíte zjistíte, že ivermektin ani zdaleka není tak neškodný a že třeba z 21 nešťastníků, kteří ho brali se 16 přiotrávilo. I když přistoupím na Vaše doporučení dostudovat si starší práce, tak pokud byste je sama studovala, nutně byste musela narazit na informace, že ivermektin se podepisuje na hodnotách jaterních testů. I v pokusech na pokusných zvířatech je zaznamenán nárůst aminotransferáz, což je známka poškození jater. (Z těch starších prací které jste nejspíš nečetla, je například tato: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury. Bethesda, Maryland: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. 2012).

Stejně nechápu kam směřujete dotazem, kde že to žiju. Pokud Vás to opravdu zajímá, tak žiji na Moravě. Co namítáte proti mému sdělení, že „ léčba infekce háděte střevního je snadná, například ivermektinem“. Můžete upřesnit, co konkrétně proti této formulaci máte? To, že u nás není přípravek povolen (a pokud jste opravdu studentkou veteriny a jen se za Vás někdo nevydává) tak jste se „střelila do nohy“  je to chyba odborníků z univerzit, kteří nedokáží argumentovat úřadu tak, aby pro léčbu parazitů přípravek schválil.

Podobně útočíte, že bude pro mne překvapením, že od roku 2012 řada studií uváděla jeho antivirové účinky proti rozmanité skupině virů spolu s řadou protizánětlivých a imunomodulační účinků. Ne není to pro mne překvapením. A  v jednom ze svých článků zde na Oslovi to zmiňuji. Jestli dovolíte, tak pro Vás budou překvapením novější práce, které ty starší nepotvrzují, nebo je dokonce vyvracejí. Omlouvám se Vám, ale musel jsem uvést Vaše výtky, které dělaly dojem erudovanosti na pravou míru, aby zbytečně nemátly čtenáře. Nevěřím, že jste studentkou veteriny a nejspíš se za Vás někdo vydává. Protože evidentními neznalostmi Vám dělá medvědí službu. Pokud je tomu tak, jak si myslím, prosím ozvěte se redakci a pokusíme se zjednat nápravu. Ať už se mýlím, nebo ne, tak jedna rada i pro Vás. Pokud věříte kolující zprávě, jak úspěšně léčí ivermektinem v Japonsku covid-19, je to hoax.

 

Datum: 12.01.2022
Tisk článku

Související články:

Syfilis se vrací a doprovází ho slepota a neobvyklé záludnosti     Autor: Josef Pazdera (20.02.2019)
Na infekci s antidepresivy     Autor: Václav Diopan (20.06.2019)
Nádejné lieky na rozšírené hnačkové ochorenie detí     Autor: Matej Čiernik (25.11.2019)
Lze léčit přetrvávající potíže po lymeské borelióze?     Autor: Václav Diopan (24.01.2021)
Může být klíště pro naše zdraví něčím užitečné?     Autor: Josef Pazdera (21.02.2021)



Diskuze:

ivermektinem je léčba snadná?

Hana Paculová,2022-01-16 06:14:59

„Dobrou zprávou je, že pokud víme o co jde, je léčba snadná, například ivermektinem.“ Autor asi žije v jiném státě. U nás SÚKL takovou indikaci dosud nepovolil, dokonce u nás lékaři nemohou ivermektinem léčit ani napadení zákožkou svrabovou, tedy stále se rozšiřující svrab, to samé platí i pro veš šatní, která se s bezdomovectvím rozšířila u nás do všech větších měst. Ivermektinu se bojí SÚKL jak čert kříže a jsme tak sto let za opicemi...

Odpovědět

kortikosteroidy + ivermektin

Marek Fucila,2022-01-13 03:12:24

Otázka je, ako rýchlo tá hyperinfekcia vzniká. Povedzme, že pacient s parazitmi dostane covid a v nemocnici mu podajú kortikosterioidy. Či ho stihne háďatko doraziť skôr, ako covid. Respektíve, či pri súčasnom podaní ivermektínu je možné tej hyperinfekcii zabrániť.
A teda, či pri skupine parazitmi nakazených pacientov ivermektín naozaj neznižuje úmrtnosť. Aj keď pri 8% prevalencii, ktovieakej šanci dostať túto hyperinfekciu a možno aj absencie testovania covidových pacientov na parazity (netuším) asi nebude veľa štúdií, čo by to na dostatočnej vzorke vedeli potvrdiť. Alebo sa mýlim?

Odpovědět


Re: kortikosteroidy + ivermektin

Josef Pazdera,2022-01-13 09:53:42

Zmíněný tým o současné léčbě oběma přípravky ani neuvažuje. Ono by to také bylo nelogické. Pokud jeden z přípravků zabíjí parazita, tak v krátké době dojde k zaplavení organismu množstvím rozkladných produktů, nehledě na to, že už sám ivermektin zatěžuje především játra, svými vedlejšími účinky. V případě covidu má pacient už tak dost svých starostí a kombinace by ho spolehlivě zabila. Léčba ivermektinem připadá v úvahu jen u osob zdravých, tedy předem. Samozřejmě, že jen u toho, kdo má diagnózu potvrzenou.

Odpovědět


Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Jan Novák9,2022-01-13 12:42:18

Kočky a psi dostávají pravidelně antiparazitika. Lidé mají omezenou svobodu dělat totéž. Je opravdu takový problém nechat lidi rozhodnout vzít si preventivně antiparazitikum pokud byli na dovolené nebo mají jiný důvod?
Já na svého doktora nijak zvědavý nejsem a myslím že ani on na mě. Pokud to není na smrt tak tam nepůjdu. Ale antiparazitikum bych si po dovolené v tropech určitě preventivně vzal.

Odpovědět


Re: Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Josef Pazdera,2022-01-13 22:35:10

Nemyslím si, že Váš přístup k prevenci je rozumný. Tím nechci říci, že prevenci odsuzuji. Naopak. V rizikových oblastech se chovat rozumně. Ostatně k tomu slouží právě tyto informující články na oslovi - všímat si možných příznaků, být informován a v případě, že to pak uznáte za vhodné (třeba po návratu z dovolené), tak si u praktického lékaře nechat předepsat vyšetření na parazity. Ostatně na tuto službu jste si celoživotně platil a nic Vás to nebude stát. I v případě neochoty obvoďáka máte možnost se objednat na infekčním (také to nic nestojí). Pokud ale budete brát přípravky jen tak, bez vyšetření, nebudou vás za to mít ráda ani Vaše játra, ani ledviny, ani neurony. Jednak proto, že můžete vybrat přípravek, který není zrovna optimálně účinný (antiparazitikum, antihelmintikum, anti… anti…. ) a místo kýženého efektu si jen uškodíte. Osobně bych preferoval výběr přípravku až po vyšetření. Takový výběr, s optimálním dávkováním, délkou léčby,... se odmění tím, že Vám bude jen tak zle, jak je nezbytně nutné a přitom si přivodíte co nejmenší poškození hepatocytů, renálních tubulů,… Pokud Vám někdo bude tvrdit, že přípravek, který si kupujete, je vysoce účinný a přitom neškodný, zbystřete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Jan Novák9,2022-01-14 09:28:02

Píšete "Všímat si možných příznaků"
Asi jsem správně nepochopil výraz "asymptomatických" použitý v článku.

Trvám na svém. Mám rozum a na dovolenou do tropů nejezdím každý rok, nebudu to brát po hrstech. Pokud budu mít vážné příznaky půjdu k lékaři. Nechcete zakázat i acylpyrin?
Obecně slyším stížnosti že k lékaři chodí lidé kterým nic není a zbytečně je zatěžují, a vy říkáte že mám jít k lékaři a vyžadovat vyšetření když mi nic není?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Josef Pazdera,2022-01-14 17:46:33

OK. V pohodě, nepřísluší mi komukoliv něco zakazovat. Á propos k tomu aspirinu. Z více jak desítky rozsáhlých studií vyplynulo, že ti, kteří ho brali, tak v porovnání s těmi, kteří ho nebrali, dopadli hůř. Preventivní léčba aspirinem, která měla chránit proti infarktu, zvyšovala příhody s krvácením do mozku o 37 %. Vyjádřeno strohou řečí čísel: denní preventivní nízká dávka aspirinu přivodí mozkovou mrtvici dvěma lidem z tisíce navíc.  Taková čísla moc optimismu nenabízí. Ještě hůře jsou na tom osoby s asijskými předky. Zatímco našincům aspirin zvyšuje četnost případů krvácení o necelých čtyřicet procent, Číňanům o 84 %. Za zvážení stojí citát Erin Donnelly Michos, ředitelky preventivní kardiologie v Centru pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění Ciccarone na Lékařské fakultě Johns Hopkins univerzity. Určen byl kolegům z řad lékařů, k jejich  přehnané ochotě předepisovat aspirin: „Většina těch, kteří jsou považováni za osoby s nízkým nebo mírným rizikem, se lépe ochrání zdravějšími návyky než braním aspirinu“.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Hana Paculová,2022-01-16 06:06:43

Měl byste varovat Jana Pirka a všechny ty, kdo dají na jeho rady. Tento český kardiochirurg, emeritní přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, preventivní užívání aspirinu propaguje, sám bere půl tablety denně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: kortikosteroidy + ivermektin

Hana Paculová,2022-01-17 08:08:17

Že lidem poškozuje játra ivermectin, roku 1987 prvně registrovaný pro použití v humánní medicíně, distribuovaný více než 2,5 miliardám lidí za posledních 30 let v kampaních hromadného podávání za účelem léčby zanedbaných tropických nemocí jako je onchocerciáza (říční slepota), lymfatická filariáza (více známá jako elefantiáza) a strongyloidóza (napadení hádětem střevním), ale třeba i napadení zákožkou svrabovou (scabies), je pouhý mýtus. To by se pak dnes nehovořilo o využití ivermectinu při léčbě africké trypanosomiázy (spavé nemoci), hlavně však malárie. Tou totiž ročně po světě onemocní téměř 500 milionů lidí, kdy jich pak nákaze podlehnou až 2 miliony. Přičemž se v posledních letech tradiční léčba této nemoci stává málo efektivní, neboť roste rezistence na tradiční antimalaritika u parazitů malárii způsobujících. Navíc jsou moderní antimalaritika pro rozvojové země, kde na malárii umírá nejvíce lidí, příliš drahá.
I když se ivermectin již uplatnil při léčbě parazitárních onemocnění prostřednictvím distribuce téměř 4 miliard dávek v rámci kampaní veřejného zdraví, nevím o randomizovaných studiích, které by prokazovaly, že těmto lidem ivermectin poškozoval játra. Naproti tomu se ukázala absence lékové rezistence u lidí. Zatímco paraziti rezistentní na ivermectin se rychle objevili u léčených zvířat stejně jako u ektoparazitů, jako jsou klanonožci parazitující na lososech na rybích farmách, u parazitů v lidské populaci žádná potvrzená rezistence nevznikla, dokonce ani u těch, kteří užívají ivermectin jako monoterapii déle než 30 let.
Zkuste nastudovat historii ivermectinu a napsat nějaký nezaujatý, objektivní „informující článek na oslovi“, který bude vycházet z poznatků základního výzkumu, publikovaných v odborné literatuře ještě před šířením SARS-CoV-2 v roce 2019 a prvními pokusy ivermectinem eliminovat dopady covid-19. Bude možná pro Vás překvapením, že od roku 2012 řada studií uváděla jeho antivirové účinky proti rozmanité skupině virů spolu s řadou protizánětlivých a imunomodulační účinků.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz