NASA otestuje vrh pozoruhodného katapultu SpinLaunch na suborbitální dráhu  
Americká kosmická agentura NASA uzavřela dohodu Space Act se společností SpinLaunch. Ještě letos hodlají uskutečnit suborbitální test katapultu v prostoru Spaceport America v Novém Mexiku, při němž bude náklad vržen „pomalejší“ rychlostí Mach 1,3 na suborbitální let.
Orbitální katapult. Kredit: SpinLaunch.
Orbitální katapult. Kredit: SpinLaunch.

Není to tak dávno, co jsme na OSLU užasli na orbitálním katapultem společnosti SpinLaunch. Jejich cíl je prostý a zároveň dechberoucí. Vrhat náklad (který to vydrží) do velké výšky. Nepotřebují kompletní nosnou raketu ani klasický kosmodrom. Jen katapult, který vrhne vzhůru „druhý“ stupeň rakety s nákladem. Jako kdyby středověk prorazil do jednadvacátého století.

 

Útroby katapultu. Kredit: SpinLaunch.
Útroby katapultu. Kredit: SpinLaunch.

Katapult s ramenem z uhlíkových vláken je elektrický a dovede vrhnout náklad hypersonickou rychlostí. SpinLaunch už mají za sebou pilotní testy, které podle všeho dopadly úspěšně. Do věci se vložila NASA, která potvrdila, že otestuje středověkou/kosmickou technologii SpinLaunch. Při tomto typu startu na oběžnou dráhu působí na náklad přetížení kolem 10 tisíc G. Vrhnutý náklad přitom opouští katapult rychlostí vyšší než Mach 6 (8 047 kilometrů za hodinu).

 

Podle SpinLaunch je to sice fyzikálně náročné, ale náklad o hmotnosti do 200 kg, jehož součástí budou kompaktní malé satelity, by to měl vydržet. Když má náklad podobu „druhého“ raketového stupně, dojde ve vhodnou chvíli ke spuštění pohonu a raketa, která je mnohem menší než při startu ze zemského povrchu, dopraví náklad na nízkou oběžnou dráhu.

 

Prosadí se katapulty v dopravě nákladů na oběžnou dráhu? Kredit: SpinLaunch.
Prosadí se katapulty v dopravě nákladů na oběžnou dráhu? Kredit: SpinLaunch.

Výhody tohoto přístupu jsou na první pohled patrné. Podle společnosti SpinLaunch vynechání prvního (a největšího) raketového stupně vede k úspoře asi 70 procent paliva a struktur, které jinak vyžaduje srovnatelný let nosné rakety na oběžnou dráhu. SpinLaunch jsou přesvědčeni, že oproti klasickým nosným raketám zvládnou dopravit náklad na orbitu za zhruba desetinu ceny.

 

Technologie orbitálního katapultu zaujala řadu zájemců. Jedním z nich je i zmíněná NASA, která se společností SpinLaunch právě podepsala dohodu Space Act. Jejím cílem je vývoj a testování nákladu NASA pro tento kinetický odpalovací systém. K prvnímu letovému testu by přitom mělo dojít už letos, v prostoru Spaceport America v Novém Mexiku.

 

SpinLaunch v současnosti provádějí „pravidelné“ suborbitální vrhy. Takový by měl být i test pro NASA na Spaceport America. Půjde o „pomalejší“ vrh s počáteční rychlostí při vypuštění nákladu Mach 1,3, čili 1 600 kilometrů za hodinu. Při tomto testu bude vrhnut náklad prošpikovaný senzory, které pořídí celou řadu měření. Získaná data budou analyzovat jak odborníci NASA, tak i společnosti SpinLaunch, pro kterou jde o další milník na cestě k prvnímu vrhu na oběžnou dráhu, k němuž by mělo dojít v roce 2025.

 

Video: SpinLaunch

 

Video: SpinLaunch Suborbital Accelerator - First Launch

 

Literatura

New Atlas 10. 4. 2022.

Datum: 12.04.2022
Tisk článku

Související články:

Američtí studenti vypustili první studentskou raketu, co doletěla do vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2019)
Veliký autonomní dron Ravn X bude vynášet satelity     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2020)
SpinLaunch testují svůj neuvěřitelný vesmírný katapult Suborbital Accelerator     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz