Chytrý kit Quicksink změní „hloupou“ bombu na ničivou zbraň proti lodím  
Ponorková torpéda nejsou na potápění lodí špatná. Ponorky ale nejsou vždy k mání a výstřel torpéda je velice nákladný. Američtí vojenští vývojáři vytvořili kit Quicksink, s jehož pomocí lze obyčejnou gravitační pumu změnit na sofistikovanou munici, která potopí loď jediným přesným zásahem, za zlomek nákladů na ponorkové torpédo.
Letoun s pumami Quicksink. Kredit: US Air Force photo/1st Lt Lindsey Heflin.
Letoun s pumami Quicksink. Kredit: US Air Force photo/1st Lt Lindsey Heflin.

V dnešní době se velké lodě protivníka potápějí anebo by měly být potápěny především torpédy vypouštěnými z ponorek, nebereme-li v úvahu protilodní rakety. Je to účinné, a také komplikované a velmi nákladné. Existují ale alternativy, jako je klasické bombardování z letadel. Už v roce 1921 s úspěchem testoval americký generál Billy Mitchell bombový útok na německou bitevní loď zabavenou poraženému Německu. Potopit velkou válečnou loď pouze bombami ale není jednoduché. Je nutné přesně zasahovat místa, kde exploze způsobí největší škody, a to obvykle při palbě protiletecké obrany.

 

 

Logo. Kredit: AFRL.
Logo. Kredit: AFRL.

Američtí vojenští vývojáři US Air Force Research Laboratory (AFRL) nedávno vyrobili podivuhodný kit s jednoznačným názvem „Quicksink“, který umožňuje zasahovat lodě leteckými pumami, s účinností ponorkových torpéd a přitom za zlomek finančních nákladů. Letos 28. dubna (2022) tento kit vyzkoušeli v Mexickém zálivu během testu „Quicksink Joint Capability Technology Demonstration (JCTD)“, přičemž potopili loď velikosti velké válečné lodi jedinou pumou GBU-31 Joint Direct Attack Munition (JDAM) s kitem Quicksink o váze 907 kg (2 000 liber).

 

Letoun F-15E s municí Quicksink při testu. . Kredit: US Air Force photo/1st Lt Lindsey Heflin.
Letoun F-15E s municí Quicksink při testu. . Kredit: US Air Force photo/1st Lt Lindsey Heflin.

Ponorková torpéda jsou dnes pro klasické potápění lodí první volbou. Například americké těžké torpédo US Type 46 dopraví výbušnou hlavici o hmotnosti 43,9 kg na přesně zvolené místo. Ideální bod pro explozi je přitom těsně pod kýlem, což bývá zárukou potopení lodi. Problém je ovšem v tom, že provoz ponorek je nákladný. Navíc nemusejí být po ruce. Jeden výstřel torpéda přijde na 1,2 milionů dolarů, takže si posádka ponorky pořádně rozmyslí, jestli torpédo použije.

 

Kit Quicksink změní „hloupou“ gravitační pumu na přesně naváděnou munici. Používá architekturu Weapon Open Systems Architecture (WOSA) a tvoří jej „návlek“ na těle pumy a jednotka na ocasu pumy, která využívá GPS a inerciální naváděcí systém. S pumou vybavenou kitem Quicksink je možné potopit loď, v případě jediného přesného zásahu, za pouhých 300 tisíc dolarů.

 

Další podstatnou výhodou je, že letouny s upravenými pumami „Quicksink“ mohou uskutečnit podstatně více úderů proti hladinovým cílům a na mnohem větší ploše, než by za stejný čas zvládla ponorka. Jak k tomu říká Gerry Tighe, který byl ve vedení zmíněného testu s potopením lodi (JCTD), vývoj technologií, jako je tato, je kriticky významný pro udržení technologické převahy Spojených států. Úspěšný test je podle něj významným milníkem. Očividně jsme svědky trendu, kdy namísto komplikovaného vývoje nových zbraňových systémů Pentagon (i armády jiných zemí) využívá důmyslných upgradů stávající munice a zbraní.

 

Video: Animace testu Quicksink

 

Literatura

New Atlas 6. 5. 2022.

Datum: 08.05.2022
Tisk článku

Související články:

Nový obranný systém Cheetah může zasáhnout proti leteckým bombám     Autor: Stanislav Mihulka (08.04.2019)
Royal Navy vyvíjí 30metrovou robotickou ponorku     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2020)
Britská armáda vyvíjí střely, které si povídají mezi sebou     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz