Umělá inteligence PLATO myslí jako lidské nemluvně  
Vývojáři umělých inteligencí v laboratoři DeepMind použili výsledky mnohaletého výzkumu chování a učení nejmenších dětí a stvořili inteligenci PLATO. Pomocí videí se učí chápat základní koncepty vnímání reality. Výzkum je teprve v počátcích, ale jestli to takhle půjde dál, tak za pár let vyrazí do školy.
Lidská inteligence, mladší než 3 měsíce. Kredit: Brianza2008 / Wikimedia Commons  CC0 1.0
Lidská inteligence, mladší než 3 měsíce. Kredit: Brianza2008 / Wikimedia Commons  CC0 1.0

Letní jízda s umělou inteligencí pokračuje. Tentokrát se objevila inteligence PLATO, jejíž tvůrci se inspirovali nejranějším vývojem lidských potomků. Mohlo by se zdát, že inteligence, s nimiž jsme už měli tu čest, dovedou úžasné věci. Porazí nejlepší hráče Go nebo Starcraftu, případně skvěle diagnostikují choroby z rentgenových snímků, předpovídají počasí anebo krotí plazma v tokamaku. Obvykle ale jde o velmi úzce vymezenou dovednost. V řadě dalších schopností umělé inteligence prohrávají s každým děckem. Jak se ale zdá, nebude to navěky.

 

Luis Piloto. Kredit: Princeton University.
Luis Piloto. Kredit: Princeton University.

Neurovědec Luis Piloto ze známé laboratoře pro výzkum inteligencí DeepMind v Londýně, která je součástí impéria Google, a z americké Princeton University, se svými kolegy vytvořil umělou inteligenci PLATO, který vychází z výzkumu učení u nejmenších dětí. PLATO díky tomu může myslet jako nemluvně, alespoň podle svých tvůrců.

 

Inteligenci PLATO, čili „Physics Learning through Auto-encoding and Tracking Objects“, učili pomocí videí, která zprostředkovala vědomosti lidských mláďat v prvních měsících života pomocí scének s kuličkami. Piloto a spol. jsou vděční psychologům, kteří již dlouho detailně zkoumají chování a učení nejmenších dětí. Díky tomu mohli vytvořit výuková videa pro svou inteligenci.

 

Nemluvňata se učí základní koncepty pro vnímání reality, jako je trvanlivost objektů (permanence – objekty obvykle nezmizí, i když je nevidíme), pevnost objektů (solidity – objekty obvykle neprocházejí skrz sebe) nebo kontinuita pohybu (continuity – objekty se obvykle pohybují konzistentním způsobem v času a prostoru). Inteligence PLATO se to naučila z videí s kuličkami, a pak ji testovali.

 

Muselo to být zábavné, přinejmenším pro experty na AI. Když inteligenci PLATO ukázali video, které odporuje zmíněným základním konceptům, byla překvapená. Dokáže poznat, že se dívá na něco divného, co odporuje „fyzice“. Přesně jako nemluvňata. Inteligence to zvládla velmi rychle, v některých případech už po 28 hodinách výuky. Další testy potvrdily, že PLATO chápe naučené principy i s jinými objekty, než jaké byly použité při výuce.

 

Logo. Kredit: DeepMind.
Logo. Kredit: DeepMind.

Je to bezesporu fascinující. Badatelé sice přiznávají, že inteligence PLATO zatím nedosahuje ani úrovně nemluvněte ve věku tří měsíců, ale výzkum je teprve v počátcích. Můžeme se vsadit, že o inteligencích s „duší dítěte“ zase brzy uslyšíme.

 

Literatura

Science Alert 11. 7. 2022.

Nature Human Behaviour online 11. 7. 2022.

Datum: 12.07.2022
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence Deep Mind odezírá ze rtů lépe než profesionálové     Autor: Stanislav Mihulka (29.11.2016)
AlphaStar: StarCraft II má nového šampiona. A není to člověk!     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2019)
Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Umělá inteligence ze stáje DeepMind pomáhá krotit plazma v tokamaku     Autor: Stanislav Mihulka (18.02.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz