Polymerové cihly z průmyslového odpadu na sobě drží bez malty  
Polymer ze síry, řepkového oleje a dicyklopentadienu poslouží k výrobě cihel, které je možné spojit jen díky nastříkání aminového katalyzátoru, který se později odpaří. Cihly pak drží jako přilepené, jsou velmi lehké a odolné. Při jejich výrobě se spotřebuje mnohem méně energie než kvůli betonu.
Technologie polymerových cihel. Kredit: Flinders University.
Technologie polymerových cihel. Kredit: Flinders University.

Možná se to na první pohled nezdá, ale stavebnictví je v současnosti jedním z hlavních zdrojů emisí skleníkových plynů. Proto je naléhavé hledat nové technologie a materiály, které by to mohly změnit. Odborníci australské Flinders University vyvinuli nový typ polymeru, vyrobeného z průmyslového odpadu, z něhož je možné vytvořit cihly, co drží pohromadě bez nutnosti použití malty.

 

Beton je velmi všestranný materiál. Výroba betonu je ale sama o sobě zodpovědná za asi 8 procent celkových emisí oxidu uhličitého lidského původu. To představuje nemalou zátěž pro atmosféru. Vědci experimentují s různými postupy, které by mohly tuto zátěž snížit, včetně využití odpadních materiálů, jiných pojiv nebo celkově jiných stavebních materiálů.

 

Justin Chalker. Kredit: Flinders University.
Justin Chalker. Kredit: Flinders University.

Vedoucí výzkumného týmu Justin Chalker a jeho kolegové použili polymer, který vznikl jako směs síry, řepkového oleje a dicyklopentadienu. Síra s dicyklopentadienem jsou přitom odpadním produktem při rafinaci ropy, které obvykle přicházejí vniveč. Řepkový olej je možné získávat z kuchyňského odpadu. Výsledný polymer se zahřeje, roztaví a vytvaruje do podoby cihel. Celý proces přitom spotřebuje mnohem méně energie než výroba cementu. Tým Flinders pracuje s podobnými polymery již delší dobu. Uplatňují se například při odstraňování znečištění anebo při výrobě hnojiv.

Logo. Kredit: Flinders University.
Logo. Kredit: Flinders University.

 

Asi nejvíce pozoruhodné na polymerových cihlách je, že na sobě perfektně drží. Aniž by bylo nutné použít maltu nebo nějaké jiné pojivo. Je v tom jen takový chemický trik a cihly jsou odolné proti posuvu lépe, než kdyby je drželo nějaké superlepidlo. Jak prozrazuje Chalker, ten trik spočívá v nasprejování aminového katalyzátoru na povrch cihel. Tento katalyzátor změní uspořádání disulfidických vazeb a dojde ke spojení cihel. Katalyzátor je nutný jen na začátku reakce, pak se z cihel odpaří.

Polymerové cihly jsou velmi lehké, odolné vůči vodě, kyselinám a dalším vlivům soudobého počasí. Jsou odolnější než klasické cihly nebo beton. Když badatelé přidali k polymeru uhlíková vlákna, výsledné cihly byly 16krát pevnější. Vývoj polymerových cihel je ještě nutné dotáhnout do konce. Tým Flinders spolupracuje s Clean Earth Technologies, aby tento pozoruhodný stavební materiál dostali na trh.

 

Video: Could waste provide a solution for water pollution?

 

Literatura

New Atlas 1. 8. 2022.

Macromolecular Chemistry and Physics online 5. 7. 2022.

Datum: 02.08.2022
Tisk článku

Související články:

Podivuhodný 2D polymer je lehký jako plast a pevnější než ocel     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2022)
Nový tlumící materiál je pevný jako kov a lehký jako pěna     Autor: Stanislav Mihulka (14.03.2022)
Praktický polymer z průmyslového odpadu ochrání potrubí i beton     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz