A další medicínské lepidlo  
Zhruba před dvěma měsíci jsme v článku „O biolepidla je zájem“ zmiňovali jednu stařinku v podobě lepidla z oslí kůže a dvě novinky - „kanadské“ lepidlo využívající molekulárního řetězce silikonových tekutin z dílny  University of Western Ontario a hydrogelové lepidlo z dílny Harvard University. S další super-novinkou schopnou lepit mokré povrchy přichází tým profesora Jianyu Li z McGill University. Nynější kanadská novinka stojí na bublinkách.

Bioadhezi zprostředkovávají ultrazvukem indukované mikrobubliny. Kredit: Zhenwei Ma.
Bioadhezi zprostředkovávají ultrazvukem indukované mikrobubliny. Kredit: Zhenwei Ma.

Již první z kanadských lepidel zmiňovaná na stránce OSEL (zde) se honosí lepší adhezi, než všechny stávající hydrogelové preparáty. Údajně má znamenat soumrak chirurgických svorek a stehů. I kdyby se taková představa ukázala být předčasnou, možná by nynější lepivá super-novinka mohla vyřčené přání přece jen posunout realitě o něco blíž.

 

 

Tak jako mnoho jiných kolektivů se i Liova parta snažila vyřešit problém bioadheziv nedržících dobře na mokrých površích. Jejich objev ale tak trochu spadá do skupiny těch náhodných. Jak Zhenwei Ma (první autor studie) říká: "Byli jsme překvapeni, když jsme zjistili, že pouhým hraním si s ultrazvukovou intenzitou můžeme velmi přesně řídit lepivost adhezivních obvazů na mnoha tkáních"...

Kanadským Asiatům se ve spolupráci s evropskými fyziky Outi Supponen a Claire Bourquard z Ústavu dynamiky tekutin na ETH Zurich podařilo pomocí experimentů zjistit, co za efektem ultrazvuku stojí. Jsou to vznikající a vibrující mikrobublinky. Ty pak běžná adheziva vtlačují hlouběji do tkání a navozují jejich mocnou lepivost. Kavitace vtlačuje molekuly primeru do mezer mezi buňkami a dochází k mechanickému spojení kotev a silné adhezi hydrogelu s tkání (bez nutnosti chemické vazby).


Poznatek byl zveřejněn v časopise Science. I když jsou výsledky presentovány na tkácních pokusných potkanů, nikdo nepochybuje, že se jednoduchá a levná technika rychle rozšíří do praxe na klinikách. Nejbližší uplatnění má najít v opravách pošramocených tkání, při terapii rakoviny a jako úprava spolehlivě držících náplastí a obvazů na kůži a umožňujících přesné lokální dávkování léků.

 

Literatura

Zhenwei Ma et al, Controlled tough bioadhesion mediated by ultrasound, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abn8699

Datum: 19.08.2022
Tisk článku

Související články:

Slibná léčba cukrovky lepidlem     Autor: Josef Pazdera (28.09.2018)
O biolepidla je zájem     Autor: Josef Pazdera (27.05.2022)



Diskuze:

na kůži i na maso?

Eva M,2022-08-19 15:24:45

na kůži i na maso? že by? a rovnou jako náhrada svorek?
voni potkani jsou malý zviřátka....

je přítomen chirurg?

Odpovědět


Re: na kůži i na maso?

Vl. Matyasova,2022-08-19 17:50:29

Zkoušeli vylepšení adheze na řadě lepidel, tedy i těch, které se používají i v případě zákroků na vnitřních orgánech (slinivky, jater, myokardu,…). Je tedy předpoklad, že metoda bude vylepšovat přilnavost i v těchto případech. Stejně jako v případě kůže a podkoží.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz