První kontinenty Země se ponořily do hlubin, aby se pak zase objevily  
Simulace termální a chemické evoluce kratonů, zřejmě původních částí kontinentů, ukazují, že se první kontinentální bloky naší planety po nějakém čase zřejmě opět zanořily do zemského pláště. Tam probíhala jejich postupná přeměna, po které následovalo opětovné vynoření. Tímto způsobem mohly postupně vznikat kontinenty v dnešní podobě.
Kontinenty utvářejí zemský povrch. Kredit: NOAA, NASA / Wikimedia Commons.
Kontinenty utvářejí zemský povrch. Kredit: NOAA, NASA / Wikimedia Commons.

Raná Země, první stovky milionů let po svém vzniku, byla úplně jiným světem, než je dnes. Nepoznali byste ji. Žádný kyslík, žádné kontinenty, Měsíc mnohem blíž, naprosto ohromující přílivy a odlivy. Navíc o těchto dávných časech planetárního mládí Země stále víme jen velmi málo. Přitom mohou být úzce spojeny se vznikem a vývojem života na Zemi, což se nás velmi týká.

 

Fabio Capitanio. Kredit: Monash University.
Fabio Capitanio. Kredit: Monash University.

Geolog Fabio Capitanio z australské Monash University a jeho kolegové se pokusili osvětlit nejstarší fáze vývoje kontinentů. Zaměřili se přitom na kratony, extrémně staré a stabilní části litosféry. Známe jich dnes cca 35 a jsou starší než 3 miliardy let. Geologové se domnívají, že kontinenty vznikaly kolem kratonů, ale samotný vznik ani počáteční vývoj kratonů není moc jasný.

 

Záhadou je mimo jiné i složení kratonů. Oproti novějším částem litosféry je dost divné. Kratony tvoří zvláštní mix materiálů a minerálů, které jsou různého stáří, složení a původu.

 

Kratony. Kredit: Ciaurlec / Wikimedia Commons.
Kratony. Kredit: Ciaurlec / Wikimedia Commons.

Taková diverzita hornin přitom ukazuje na recyklaci a přetváření hornin kratonů. Capitaniův tým provedl spoustu počítačového modelování a simuloval evoluci Země během první miliardy let její existence, přičemž se soustředili na termální a chemickou evoluci kratonů.

 

Výsledky simulací ukazují, že první kontinentální bloky, co se na Zemi objevily, byly nestabilní. Za nějako dobu se zanořily zpátky do rozžhaveného oceánu zemského pláště. Tam se horniny kratonů roztavily a mísily s okolním roztaveným materiálem. Některé kusy prvotních kontinentů mohly zůstat v zemském plášti dlouhou dobu, vrstvily se tam a získávaly vlastnosti typické pro kratony, jako je pevnost a schopnost plavat v zemském plášti. To vysvětluje značnou diverzitu materiálů v kratonech – jde o horniny s různou historií.

Podle badatelů mohou být některé kusy kratonů stále ještě v hlubinách pláště a čekají na „vynoření“. Capitanio s kolegy to nazývají MMR (Massive regional relamination) události. Podle nich se mohly opakovat po desítkách až stovkách milionů let a zřejmě postupně vytvořily většinu kontinentální litosféry.

 

Video: Fabio Capitanio (Monash University) Thermochemical lithosphere differentiation and the origin of cratonic mantle

 

Literatura

Science Alert 20. 9. 2022.

PNAS 119: e2201226119.

Datum: 22.09.2022
Tisk článku

Související články:

Ztracený svět: Nejstarší kontinenty Země zmizely téměř beze stopy     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2019)
Pod jižní Evropou se skrývá ztracený kontinent velikosti Grónska     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2019)
Pozemské kontinenty možná vznikly při dopadech obrovských meteoritů     Autor: Stanislav Mihulka (11.08.2022)
Pohyby tektonických desek spouštějí apokalyptický vulkanismus     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2022)



Diskuze:

No

Karol Kos jr.,2022-09-26 12:00:58

a nebo do rozžhavené malé "kamenné" Země narazila nějaká ledová planetka (něco jako Enceladus) a třeba to naši zemi posunula dál od slunce a třeba i vyrobila měsíc.

Odpovědět

Ještě že tenkrát...

Petr Hájek,2022-09-23 21:39:27

...neměly ekologické aktivisty. :-)

Odpovědět


Re: Ještě že tenkrát...

Karol Kos jr.,2022-09-26 11:53:14

Nazývejte věci správně - tito lidé nejsou ekologové, jsou to ekologisté.

S ekology tito nemají nic společného, protože jejich zájmem není ekologie, ale věří v ekologismus.

Takže tedy správně jsou to ekologističtí aktivisté.

Odpovědět

Stanislav Mlčoch,2022-09-23 10:32:38

Jednou jsem to někde napsal, že pokud tu na zemi byl dříve život tak se Stratil se starými kontinenty,pořád se hýbou i dnes, že.

Odpovědět


Re:

Petr Vojvodik,2022-09-23 19:24:53

Pravděpodobné. Zeelandia by mohla povídat.

Odpovědět

Prvotní kontinenty

Jiří Brtnický,2022-09-23 09:29:08

Před nedávnem zde byl článek o velkých vulkanických provinciích. Vypadá to tak, že umístění kratonů se často kryje s místy velkých vulkanických provincií.

Odpovědět


Re: Prvotní kontinenty

Eva M,2022-09-24 13:15:49

mně zase připadá zajímavé, že po dopadu velkých kosm. těles s následky (opravdu hodně) velkých kráterů jako by se tak nějak vypařil jak jejich materiál, tak i energie, žádný obor s nimi nepočítá... prostě "bum a konec"... ale třeba jen neumím počítat a chybí mi intuitivní představa měřítek

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz