Chicxulubský meteorit na konci křídy vyvolal megatsunami a megazemětřesení  
Geologové detailně prozkoumali vrstvy, které pocházejí z doby dramatického závěru konce křídy, za kterou udělala tečku planetka o velikosti 10 až 15 kilometrů. Objevili tam stopy po nezměrných vlnách tsunami, co smetly pobřeží po celé planetě, a také ohromujícím zemětřesení, které pustošilo Zemi týdny, možná měsíce.
Vrstva s kuličkami impaktového skla na ostrově. Kredit: Hermann Bermúdez.
Vrstva s kuličkami impaktového skla na ostrově. Kredit: Hermann Bermúdez.

Když v oblasti dnešního Chicxulubu na Yucatánu dopadla před 66 miliony asi 10-15kilometrová planetka (nebo roj planetek) a ukončila druhohory, musela to být pořádná rána. Není těžké si představit, že následky byly hrůzné. Nenastalo sice největší masové vymírání v dějinách planety, ale vymíralo se hodně. Dva výzkumné týmy na tom nedávno pořádně zapracovaly a detailně prozkoumaly následky dopadu Chicxulubského meteoritu.

 

První tým, který vedla Molly Range z americké University of Michigan, vytvořil simulaci ohromných vln tsunami, které následovaly po dopadu. Jejich modely byly založeny na analýze geologického záznamu z té doby, které vědci získali na 120 lokalitách po celém světě. Simulace vycházela z předešlých výzkumů, podle nichž v Chicxulubu dopadla planetka o velikosti 14 kilometrů, letící rychlostí 43 200 kilometrů za hodinu, přičemž zasáhla žulové podloží pokryté mocnou vrstvou sedimentů a mělkým tropickým oceánem.

 

Hermann Bermúdez. Kredit: Montclair State University.
Hermann Bermúdez. Kredit: Montclair State University.

Simulace ukázala, že během prvních tří minut po dopadu se vzedmula obrovská vlna nebo spíše zeď z vody a vyvrženého materiálu, která dosáhla výšky 4,5 kilometru a brzy se zřítila zpátky na povrch. Deset minut po nárazu se objevily vlny tsunami ve tvaru prstence kolem místa dopadu, jejichž původní výška byla asi 1,5 kilometru. Tyto vlny rychle vyrazily na cestu přes celou planetu. Za hodinu se dostaly do severního Atlantiku, po čtyřech hodinách byly v Pacifiku. Asi za jeden den se zase setkaly na protilehlé straně planety, v Indickém oceánu. Největší zkázu způsobily v severním Atlantiku a jižním Pacifiku, relativně méně v jižním Atlantiku, severním Pacifiku, Indickém oceánu a oblasti Středozemního moře.

 

Druhý tým, v jehož čele byl Hermann Bermúdez z americké Montclair State University, stát New Jersey, nalezl stopy po ultimátním zemětřesení, které pustošilo planetu týdny nebo možná i měsíce po dopadu planetky v Chicxulubu. Studovali geologické vrstvy z přelomu druhohor a třetihor v dnešní Kolumbii, Mexiku a Spojených státech.

 

Klíčový byl průzkum na ostrově Gorgonilla v Kolumbii, který leží asi 3 tisíce kilometrů jihozápadně od místa dopadu. Badatelé tam objevili stopy po deformacích měkkých sedimentů před 66 miliony let, které odpovídají zemětřesení. Datování potvrzují nálezy kuliček impaktového skla, které tehdy pršelo z oblohy. Dotyčná vrstva se tvořila týdny možná měsíce a nese stopy po mnoha otřesech a zlomech. Planeta se tehdy musela třást, jako by měla zimnici.

Bermúdez s kolegy odhaduje, že dopad planetky v Chicxulubu rozpoutal prakticky globální zemětřesení o energii asi 1023 J, což je zhruba 50 tisíckrát více než třeba u zemětřesení u pobřeží Sumatry z roku 2004 s magnitudem zhruba 9,1, které společně s následnými tsunami zpustošilo Indický oceán a široké okolí. Stručně a jasně, buďme rádi, že jsme tam tenkrát nebyli.

 

Video: Dinosaur-killing asteroid triggered global tsunami

 

Literatura

New Atlas 7. 10. 2022.

AGU Advances 4. 10. 2022.

Geological Society of America 9. 10. 2022.

Datum: 08.10.2022
Tisk článku

Související články:

Život se do kráteru Chicxulub vrátil bleskově rychle     Autor: Vladimír Socha (07.06.2018)
Dávný Izrael před 10 tisíci let zasáhla gigantická tsunami     Autor: Stanislav Mihulka (30.12.2020)
V Louisianě objevili zkamenělé stopy tsunami po nárazu asteroidu Chicxulub     Autor: Stanislav Mihulka (15.07.2021)
Chicxulubský asteroid byl temný kosmický tulák     Autor: Vladimír Socha (22.07.2021)



Diskuze:

Viz také

Tomáš Novák,2022-10-10 08:38:42

https://www.osel.cz/9142-kdyz-se-zritilo-nebe.html a https://www.osel.cz/11511-jak-prezit-prvni-hodinu-po-dopadu.html :-)

Odpovědět

Celková energie dopadu

Florian Stanislav,2022-10-08 19:07:31

Pro uvedených 14 km velikost planetky, rychlost 43 200 km/h (= 12 000 m/s) a hustotu 2500 kg/m3 vychází
=(4/3)*3,14*(7000^3)*2500*(12000^2) =5E23 [J].
Článek píše :" globální zemětřesení o energii asi 10^23 [J]."
Tedy 1E23 J.
Nevím, jestli se někdo pokoušel odhadnout, jaká část dopadové energie se přeměnila na vyvaření vody a její zahřátí, roztavení a rozdrobení hornin, deformace povrchu (vytvoření kráteru), kolik energie se přeneslo do vln tsunami.

Odpovědět


Re: Celková energie dopadu

Ivan Bílý b,2022-10-08 21:03:43

Třeba naráz uvolnil další energii uloženou v Zemi.

V každém případě jde o magnitudo přes 13, až 13,5. Nepředstavitelné. Těžko říct, co všechno se při něm děje.

Odpovědět


Re: Re: Celková energie dopadu

Jiří Splíchal,2022-10-08 23:56:23

Předpokládal bych rozpad horských masivů a jejich zploštění, dále extrémní popraskání zemské kůry, extrémní sopečnou činnosti, zaledování planety, vymření velké části rostlin a života na planetě. Z dnešného pohledu by nezůstal kámen na kameni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Celková energie dopadu

Jiří Brtnický,2022-10-09 13:07:43

Země se při takové události chová jako koule kapaliny. Stačí pro představu napustit nafukovací balon vodou, zavěsit a šťouchnout. Bude se chvíli třepat v různých vlnových vzorcích. Když si to představíme ve velikosti Země, muselo to trvat dost dlouho než se energie nárazu vstřebala v celém tělese. Vulkanismus, co musel nastat po celé planetě musel být extrémní. Také musela být zajímavá situace na protilehlé straně Země vůči dopadu, kde se seismické vlny sbíhají. Docela by mě zajímalo, kde se to místo nachází dnes.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Celková energie dopadu

Florian Stanislav,2022-10-09 17:25:42

Vnitřní jádro je pevné, vnější jádro je kapalné, plášť pevný.
Příklad se zavěšeným míčem s vodou vede nejen k myšlenkám na vlnění v tělese, ale také na změnu rotace, vychýlení osy rotace a změnu dráhy

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Celková energie dopadu

Zdeněk Jurčík,2022-10-13 21:01:08

"Docela by mě zajímalo, kde se to místo nachází dnes." Myslím, že tam někde byla Indie při svém putování na sever a možný důsledek byl vznik nebo alespoň zintenzívnění Dekkánských trapů.

Odpovědět


Re: Re: Celková energie dopadu

Florian Stanislav,2022-10-09 20:47:42

Nerozumím jakou energii uloženou v Zemi by náraz mohl uvolnit. Nejde o proražení zemské kůry.
https://hledani.gnosis.cz/wp-content/uploads/graf-globalni-teplota-za-poslednich-540-milionu-let.png
Graf globálních teplot před 60 miliony let (vyznačeno červeně K-T) nevykazuje žádný extrémní výkyv. Zastínění Slunce prachem je záležitost několika let, částečky se v atmosféře ( stratosféře) neudrží.
Počítal jsem rotační energii Země
J=(2/5)mr^2
E =(1/2)Jω^2
Vyšlo 2,57E+29 [J], což je asi 2 OOO OOO x víc jak energie dopadu asteroidu 5E+23 [J]. Což se dá chápat i tak, že se značná část energie dopadu do malé změny rotace a osy rotace snadno schová.
Takže mi napadá příměr jako střelit vzduchovkou do melounu. Na velké vibrace to tam nevypadá.
Kinetická energie Země při rychlosti 30 km/s je asi 2,7E+33 [J]. Čili o 10 řádů větší, jak energie dopadu asteroidu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz