Mieridduryn bonniae je nová zhmotnělá noční můra z ordoviku  
Na velšské pastvině narazili na fosilie ze středního ordoviku, mezi nimiž se ukrýval podivuhodný mieridduryn. Představte si malou opabinii s ostnitým chobotem. Díky novému objevu je ve hře možnost, že chobot, původně považovaný za bizarní „omyl“ je vlastně původním znakem dávných členovců, z něhož se snad vyvinul dnešní horní pysk členovců.
Strašidelný mieridduryn. Kredit: Franz Anthony.
Strašidelný mieridduryn. Kredit: Franz Anthony.

Na slavných nalezištích z kambria na úsvitu prvohor se nacházejí prapodivná zvířata. K nejdivnějším náležejí opabinie, malá monstra s pěti očima a bizarním chobotem, na jehož konci mají něco jako kusadla. Nejprve to byla úplná záhada. Pak se z nich vylouplo starobylé příbuzenstvo členovců. Nový objev z Walesu ukazuje, že halucinační opabinie měly příbuzné i v ordoviku.

 

Stephen Pates. Kredit: University of Cambridge.
Stephen Pates. Kredit: University of Cambridge.

K pozoruhodnému nálezu došlo na pastvině ovcí poblíž Llandrindod Wells. Jde o vrstvy, které obsahují organismy souhrnně známé jako fauna Castle Bank ze středního ordoviku, jejichž stáří je asi 462 milionů let. Stephen Pates z britské University of Cambridge a jeho spolupracovníci mezi nalezenými organismy vystopovali dva, které připomínají noční můru nebo spíše můrku, podobnou opabiniím, které zahrnují dva obecně přijímané rody, Opabinia a nedávno objevený rod Utaurora.

 

Utaurora comosa. Kredit: Junnn11 / Wikimedia Commons.
Utaurora comosa. Kredit: Junnn11 / Wikimedia Commons.

Objevitelé je pokřtili Mieridduryn bonniae. Rodové jméno zjevně pochází z velštiny a znamená „ostružiník“. Tím decentně poukazuje na fakt, že tyhle potvory měly chobot, který ještě navíc pokrývají ostny. Bonnie je neteř majitelů pastviny. Zmíněné dvě fosilie jsou podstatně menší než opabinie. Větší z nich měří 13 mm, menší pouhé 3 mm. Kdyby mieridduryn (s výslovností v angličtině me-airy-theerin) měřil dva metry, nejspíš byste před ním utekli.

 

Detailní analýza odhalila řadu znaků, které má mieridduryn společné s opabinií a také znaky, které ho spojují se slavným anomalokarisem. Když tohle všechno nasypali do fylogenetické analýzy s celkem 57 žijícími i fosilními členovci v širokém smyslu slova, vyšlo jim, že mieridduryn zřejmě nepatří přímo k opabiniím, ale je bližší moderním členovcům.

Pozoruhodné je, že podle zmíněné analýzy jsou choboty, které jsme považovali za bizarní znak opabinií, zřejmě původním znakem fosilních i moderních členovců. Pokud by to tak bylo, pak se z chobotu mohl stát dnešní horní pysk, čili labrum v ústním ústrojí moderních členovců. Ve hře jsou ale i další možnosti. Jak autoři studie naznačují, s prastarými členovci si ještě nejspíš užijí spoustu zábavy.

 

Video: What the Hell is Opabinia?!

 

Literatura

Phys.org 15. 11. 2022.

Nature Communications 13: 6969.

Datum: 16.11.2022
Tisk článku

Související články:

Psychedelické obludy z ordovického oceánu nejstaršími obřími filtrátory     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2015)
Gigantický členovec Pentecopterus dravcem oceánu středního ordoviku     Autor: Stanislav Mihulka (05.09.2015)
Ordovický trilobit inspiroval neurální kameru s rekordní hloubkou ostrosti     Autor: Stanislav Mihulka (27.04.2022)



Diskuze:

https://www.naturfoto.cz/dlouhozobka-svizelova-fotografie-20446.html

Eva M,2022-11-18 08:39:28

https://www.naturfoto.cz/dlouhozobka-svizelova-fotografie-20446.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz