Transportní Airbus Atlas poprvé za letu vypustil tryskový dron  
Evropa intenzivně pracuje na programu Future Combat Air System (FCAS), který zahrnuje týmy pilotovaných letounů a (polo)autonomních dronů Remote Carrier se vzdálenými operátory. Transportní letoun Airbus A400M Atlas poprvé vypustil za letu dron, tentokrát demonstrátor v podobě upraveného tryskového cvičného terče.
Vypuštění dronu. Kredit: Airbus.
Vypuštění dronu. Kredit: Airbus.

Letecké operace budoucnosti budou v režii strojů, z nichž jen část budou pilotovat lidé. Pokročilé letouny s lidskou posádkou budou provázeny poloautonomními bojovými drony, jejichž úkolem bude zvýšit palebnou sílu jednotky a zároveň krýt pilotované stroje před nepřátelskou palbou.

 

Na vývoji potřebných technologií se intenzivně pracuje i v Evropě. Nedávno se odehrál významný test, kdy společnost Airbus s dalšími partnery poprvé za letu vypustila tryskový bojový dron, tedy přesněji řečeno demonstrátor takového dronu, z paluby transportního letounu Airbus A400M Atlas. Test je součástí evropského programu Future Combat Air System (FCAS), jehož cílem je vytvořit týmy pilotovaných bojových letounů 6. generace s roji s vysoce automatizovaných a stealth bojových dronů, které budou pod dohledem vzdálených operátorů. Drony přitom mohou být vybaveny rozmanitými systémy podle potřeb mise, od zbraní vzduch-vzduch nebo vzduch-země až po průzkum a elektronický boj.

Tryskový cvičný terč Airbus (EADS) Do-DT25. Kredit: Stahlkocher.
Tryskový cvičný terč Airbus (EADS) Do-DT25. Kredit: Stahlkocher.

 

V tomto konceptu jde o drony, označované jako Remote Carrier, které jsou podstatně menší a levnější než pilotované bojové letouny. Jsou považovány za stroje na jedno nebo jen pár použití a nemají mít takové operační možnosti, jako například bojový dron Boeingu a Royal Australian Air Force (RAAF) Ghost Bat (dříve Loyal Wingman).

 

Airbus A400M Atlas španělského letectva. Kredit: arpingstone.
Airbus A400M Atlas španělského letectva. Kredit: arpingstone.

Klíčovým prvkem konceptu Future Combat Air Systém přitom je, že drony přivezou do oblasti bojiště velké transportní letouny, jako je zmíněný Airbus A400M Atlas. Jeden Atlas by měl uvézt cca 50 „small“ dronů Remote Carrier anebo 12 Remote Carrierů v „heavy“ variantě.

 

 

Průlomového testu se nezúčastnil dron Remote Carrier v definitivní podobě, ale zatím jen jeho demonstrátor. Šlo o upravený tryskový cvičný terč Airbus (EADS) Do-DT25. Start dronu by ale měl být v podstatě stejný, jako u budoucích Remote Carrierů. Dron byl vypuštěn z nákladního prostoru Atlasu, přičemž ho ovládal operátor na palubě Atlasu. Po vypuštění dron úspěšně spustil tryskový pohon a zahájil let. V tu chvíli předali kontrolu nad dronem z paluby Atlasu pozemnímu týmu, který jej řídil až do přistání na ranveji.

 

Americké letectvo zase nedávno poprvé v Evropě a za polárním kruhem otestovalo systém Rapid Dragon, který představuje technologii k vypouštění střel s plochou dráhou letu a dalších typů zbraní – rovněž za letu a z velkého transportního letounu. Jak se zdá, transportní letouny budou mít v dohledné době pro armády ještě mnohem větší význam. Jestlipak na to myslí i naše letectvo?

 

Video: Remote Carrier demonstrator released and operated from flying A400M for the first time

 

Video: Rapid Dragon

 

Literatura

New Atlas 13. 12. 2022.

Datum: 15.12.2022
Tisk článku

Související články:

Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
Pozoruhodný americký vojenský dron X-61A Gremlin absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (25.01.2020)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)
Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2021)



Diskuze:

Gábor Vlkolinský,2022-12-15 08:49:47

Dron vyzerá zďaleka ako L 39.

Odpovědět


Re:

Ludvík Urban,2022-12-15 09:23:06

Už od léta se cvrliká, že by ve Vodochodech mohli celkem snadno dělat epesní tryskové drony.
Laciné a s dalekým doletem.
Obávám se, že vedení té firmy bude poslední, koho by ta myšlenka napadla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz