Na jižním svahu Mount Everestu byla objevena neznámá populace manulů  
Jak se říká, kdo se nesetkal s manulem, jako kdyby nežil. Kočka s nejnaštvanějším výrazem na světě a s kulatými zorničkami je fascinujícím obyvatelem drsné mrazivé a suché krajiny v kontinentální Asii. Podle objevu trusu na dvou místech v nepálském Národním parku Sagarmatha žijí manulové i ve východním Nepálu, což je nepochybně dobrá zpráva.
Věčně mrzutý manul. Kredit: Winkelbohrer, Wikipedia.
Věčně mrzutý manul. Kredit: Winkelbohrer, Wikimedia.

Manul, čili Otocolobus manul je podivuhodná kočka, přibližně o velikosti kočky domácí, která jako by utekla z Říše divů Lewise Carrolla. V angličtině se používá označení „Pallasova kočka“, které odkazuje na jejího objevitele, pruského biologa Petera Simona Pallase.

 

Národní park Sagarmatha. Kredit: Vyacheslav Argenberg. Wikimedia.
Národní park Sagarmatha. Kredit: Vyacheslav Argenberg. Wikimedia.

Je okouzlující svým vzhledem, kterému dominuje velmi hustá a dlouhá srst, díky které vypadá větší, společně s věčně „naštvaným“ výrazem. Manulové jsou také jediné malé kočky, které mají kulaté zornice. Zřejmě to souvisí s denní aktivitou a životem v otevřené krajině.

 

Manul je svérázným způsobem roztomilý, ale zdání v jeho případě velmi klame. Ve skutečnosti je to zuřivý bojovník, který svou kůži neprodá lacino. Manulové žijí ve velmi chladné a suché krajině kontinentální Asie, často v drsném vysokohorském prostředí, od Kavkazu až po východní Mongolsko. Jsou to zdatní lovci, především hlodavců. Jejich nejčastější kořistí jsou obvykle pišťuchy.

 

Pišťucha ladacká, oblíbená pochoutka manulů. Kredit: Russellcollins. CC BY 3.0
Pišťucha ladacká, oblíbená pochoutka manulů. Kredit: Russellcollins. CC BY 3.0

Tracie Seimonová z mezinárodní organizace Wildlife Conservation Society vedla na jaře 2019 expedici Perpetual Planet Everest Expedition, jejímž cílem bylo zkoumat přírodu v oblasti nejvyšší hory světa Mount Everestu. V rámci expedice badatelé odebírali vzorky na dvou místech v nadmořské výšce kolem 5 200 metrů v oblasti nepálského Národního parku Sagarmatha, na jižních svazích Mount Everestu.

 

Na obou těchto místech, vzdálených od sebe asi 6 kilometrů, narazili na specifický trus, který následné analýzy DNA jednoznačně přiřadily ke dvěma různým jedincům manulů. Jak uvádí Seimonová, objev celé populace manulů na Mount Everestu je fenomenální úspěch. Podle Seimonové to ukazuje na bohatou biodiverzitu zdejšího vysokohorského ekosystému.

 

DNA manulů byla nalezena společně s DNA pišťuch a lasic horských. Oba dva tyto druhy přitom představují kořist manulů. Lasice jsou sice masožravci, ale vzhledem k jejich malé velikosti není pro manula příliš velký problém je ulovit a sežrat. V Národním parku Sagarmatha proběhne systematický výzkum populace manulů, s využitím kamerových pastí a dalších sběrů trusu.

Objev manulů na Mount Everestu rovněž rozšiřuje známý areál tohoto druhu do východního Nepálu. Rovněž jde o nový druh na seznamu druhů savců, kteří obývají Národní park Sagarmatha, což dále zvyšuje jeho hodnotu a motivaci k jeho ochraně. Manul je velmi charizmatický druh pod ochranou úmluvy CITES, který dovede přitáhnout pozornost a sympatie veřejnosti.

 

Video: The Kingdom of the Elusive Pallas's Cat

 

Video: World’s Grumpiest Cat

 

Literatura

Wildlife Conservation Society 26. 1. 2023.

Datum: 13.02.2023
Tisk článku

Související články:

Světélkující GM kočky s odolností proti kočičímu AIDS     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2011)
Masakr zákonem chráněných dravců     Autor: Zdeněk Vermouzek (31.08.2017)
Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2022)



Diskuze:

Grumpy cat

Tomáš Novák,2023-02-14 11:22:37

Nebyl to taky manul? :-)

Odpovědět

trochu jsem se překoukl a četl jsem

Vratislav Zapletal,2023-02-13 10:16:23

Na Everestu se objevila neznámá populace mamutů :-) :-) :-).

Odpovědět


Re: trochu jsem se překoukl a četl jsem

Gábor Vlkolinský,2023-02-13 11:12:45

Ešte treba počkať. Rusi ich plánujú rozšíriť na zlepšenie prostredia permafrostu. Majú to vedecky podložené, ale je ťažké nájsť existujúce dostatočne veľké a odolné bylinožravce.

Odpovědět


Re: trochu jsem se překoukl a četl jsem

Ivo Lyčka,2023-02-13 19:33:56

Jsem na tom stejně

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz