AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní  
K tomu, čemu se lidově říká obcházení povinnosti platit daně, se bohatým nabízí celá řada nástrojů. K oblíbeným patří daňová optimalizace se založením pobočky v daňovém ráji. Na tom by ještě nemuselo být nic nelegálního, kdyby…
AI, respektive její algoritmy, zvládli tipovat subjekty podezřelé z daňových podvodů. Kredit: Pixaby, CC0
AI, respektive její algoritmy, zvládly tipovat subjekty podezřelé z daňových podvodů. Kredit: Pixaby, CC0

Služeb k zařízení dceřiné společnosti v daňovém ráji nabízí celá řada poradců. Zvládnou to, aniž by žadatel k tomu musel zvednout sedínku z pohovky a je to legální. Nejde při tom jen o pobočky v zemích s přívětivou výší daní ze zisku. Daňovým rájem může být i země, do které byste to na první pohled neřekli. I v České republice dnes sídlí výrobní firmy, které sem přišly na základě pobídek, a tudíž prakticky žádné daně neplatí. Offshore destinace mohou mít dokonce zdanění vyšší a přesto jsou klienty žádanými. To když přináší alternativní výhodu, jakou je třeba vyšší ochrana vlastnictví, než skýtá země domovská. Lidově řečeno, s obstavením majetku tam na Vás nemohou.

 

Nejčastěji využívané kouzlo offshore společnosti spočívá ve vyhýbání se placení daní mechanismem nelegálních obchodních praktik. Zjednodušeně řečeno, zřízená pobočka nic nevyrábí, pouze fakturuje náklady a snižuje tím daňový základ rezidenta v jeho domovské zemi. Fígl je v tom, že ze hry čísel uzávěrky to jen tak lehce poznat nelze.

 

Lillian Mills, mezinárodně uznávaná expertka na daně a účetnictví. Je profesorkou na University of Beverly Hills, působí v radě poradců Huston-Tillotson University a je děkankou na McCombs School of Business na University of Texas v Austinu.
Lillian Mills, mezinárodně uznávaná expertka na daně a účetnictví. Je profesorkou na University of Beverly Hills, působí v radě poradců Huston-Tillotson University a je děkankou na McCombs School of Business na University of Texas v Austinu.

Na odhalení podvodu je třeba výroční zprávu přečíst celou a hodně podrobně. Kontrola číselných tabulek k tomu nestačí. Vodítkem bývá až doprovodný text vztahující se k obchodním aktivitám v cizích zemích. Právě na to se zaměřila profesorka Lillian Mills se svým kolegou Kelvinem Lawem z Technologické univerzity v Nanyangu. Na paškál si vzali výroční zprávy amerických společností a podrobně se probrali jejich obchodními aktivitami. Celkem těch zpráv zpracovali více než 183 tisíc! Nezajímaly je podvody jako takové, o čemž svědčí, že se stále těší zdraví, ale to, co mají zprávy podvádějících společností společné. A zda by na machinace mohly upozornit nějaké formulace v textu výročních zpráv.

 

Autoři studie si byli vědomi reality, že není v silách daňových úředníků pročítat vše, natož podrobně s vážením významu jednotlivých slov. Že se tedy kontrola většinou soustředí jen na to, zda matematicky je vše v pořádku. To je přivedlo na myšlenku využít ke kontrole aplikaci NLP. Za zkratkou se skrývá Natural language processing, neboli  počítačové zpracování přirozeného jazyka. Není to nic nového. Všichni to známe ze strojových překladů, či automatických korektur psaného textu. Nově se s vyššími verzemi učících se algoritmů setkáváme u takzvaných AI služeb odpovídacích na dotazy (Question answering) a u chatbotů. Tím novým na využití NLP je odhalování významu kontextu cca 80 slov, jako jsou: „výroba“, „nákup“, „dovoz“, „sklad“, „distributor“,… .

 

To, co autoři studie nazývají umělou inteligencí, dokáže ze slovních komentářů výročních zpráv společností vysledovat, která z nich se  svým zákonným povinnostem a placení daní snaží vyhnout. Ne, že by počítač naučili rozumět psanému textu, ale jejich algoritmy se na téměř dvou tisících zprávách naučily pracovat se syntaktickými strukturami vypovídajícími o peněžních převodech zakrývajících daňovou povinnost. Tedy i u těch subjektů, u nichž číselně tomu nic nenasvědčuje a v tabulkách jim "vše sedí“.

 

Závěr

Podle toho, že zpráva ani autoři se o zájmu ze strany příslušných orgánů nezmiňují, o uvedení utilitky do praxe nejspíš zájem není.

 

Literatura

Kelvin K. F. Law andLillian F. Mills.: Taxes and Haven Activities: Evidence from Linguistic Cues. The Accounting Review (2022) 97 (5): 349–375. https://doi.org/10.2308/TAR-2020-0163

Datum: 26.03.2023
Tisk článku

Související články:

Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)
Lidské tváře generované AI nám přijdou reálnější než ty skutečné     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2023)



Diskuze:

No jo...

Many More,2023-03-27 23:18:29

Ona "to" možná AI aj dokáže "najít". Teda mohla by. Jenže s tím pak bude mít práci - důkazní břemeno a tak dále - erár. A za těchto okolností si lze jen velmi těžko představit, že by si na to erár nějakou AI najal, ánžto by mu akorát přidělávala práci. Takže, dobrej pokus, ale AI promine, děkujeme... :-)

Leda tak, že by si na tyhle věci AI najali nějací vyděrači :-)

Odpovědět

odhaleni pro CZ

Peti Sebesta,2023-03-27 12:09:27

V CZ muze neplacemi dane z prijmun pravnicke osoby zpusobene falesnou fakturaci ze zahranici odhalit pohledem do seznamu prijatych faktur i laik. Hned. Jako do par vterin. A protoze vsechny bezne doklady nad 10tis jsou soucasti mesicniho souhrnneho hlaseni s jmenivite uvedenymi firmami..

Odpovědět


Re: odhaleni pro CZ

Fojt Jiri,2023-03-27 13:04:02

Obavam se, ze jste to nepochopil. Tady se nejedna o to, jak pisete "falesnou fakturu". Ty faktury nejsou falesne!!! A fakturace jsou za "legalni" vykonane sluzby v ramci firmy - mezi matkou a dcerou. Napriklad poradenstvi, propagaci produktu, pravni sluzby a tisice dalsich položek podle zaměření společnosti.

Odpovědět


Re: Re: odhaleni pro CZ

Peti Sebesta,2023-03-27 14:13:23

ale joo pochopil, zakon rika ze mate mit doklad s nalezitostmi, primereny, hlavne vsak naklad v souvislosti s dosazenim nebo udrzenim prijmu. Zadna faktuura z danovehovraje nema ani nalezitosti ani vam nepomuze dosahnout a nebo udrzet prijem v CR. To znamena ze muze byt spravcem dane vyrazena. Pokud neni vyrazena je to chyba na strane konkretni osoby z danove spravy.

Odpovědět


Re: Re: Re: odhaleni pro CZ

Vít Prokop,2023-03-27 18:17:01

Vaše tvrzení, že faktury od dceřinných společností (a je jedno odkud) nemají patřičné náležitosti je nešťastné. Naopak. Právě ony se tváří jako světice. Jen tam je účtováno například to vlastnictví patentových práv na to, či ono. Správci daně hrozí soudní spor, pokud by doklad se všemi náležitosmi "bezdůvodně" vyřadil. To si státní zaměstnanec nerad bere na triko, pokud výsledovka je jakž takž v plusu.

Odpovědět


Re: Re: odhaleni pro CZ

Peti Sebesta,2023-03-27 14:18:43

zakladnim problemem CR nejsou raaje ale transferove ceny kdy matka neproduktivni zombie s uvery /vetsinou z NDR/ vykrada zisk dcery CZ a SK .. jednoduse receno vyroba v CZ aSK posila do NDR za ceny pod ..v NDR se prida management and services and design and licensing fee a jede to zpet k montazi do CZ a SK

Odpovědět

Travmyš Polní,2023-03-26 18:07:04

Jaká je šance, že se toto použije k narovnání korupčního prostředí, jak bychom rádi, místo aby se to stalo nástrojem státního teroru proti občanům? Mizivá?

Odpovědět


Re:

Jan_ Rabas,2023-03-26 18:53:58

To je úplně špatně položená otázka. AI korupci odhaluje. V prostředí, které popisujete, o korupci každý ví, takže ji není potřeba odhalovat. Dokonce ji není potřeba ani dokázat, protože ani to není problém. Ae pokud někdo lže, všichni vědí, že lže, ale zároveň každý pokrčí rameny a lháři to projde, tak s tím ani AI nic neudělá.

Odpovědět


Re: Re:

Jirka Naxera,2023-03-27 22:04:57

Zrovna dneska se na Twitteru, po odhaleni jistych machinaci tocicich se kolem rodiny pani Dluzeny, rozciloval pan ministr reprezentujici jistou ptakostranu.
A muzete si tipnout, co ze mu tak strasne vadilo? No prece to, ze se to vyneslo na verejnost. To, ze se kradlo a krade a nikdo nesedi, natozpak aby vypadl z politiky, je evidentne v poradku. :-)

Takze asi tak.

Odpovědět

Quido Kansky,2023-03-26 17:46:52

Nezdá sa mi, že sa UI nepoužíva na optimalizáciu daní.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz