Experiment Wolwerine: Inteligence GPT-4 zrodila samoopravné programy  
Jistý anonymní vývojář vytvořil program Wolwerine, který funguje jako rozhraní při ladění programů v Pythonu pro komunikaci s inteligencí GPT-4. Umělá inteligence hledá chyby v programu a opravuje je. Poměrně primitivní Rosomák tím získal inteligenci a poskytuje programům v Pythonu superschopnost regenerace.
Typický rosomák. Kredit: Hillebrand, Steve / Wikimedia Commons.
Typický rosomák. Kredit: Hillebrand, Steve / Wikimedia Commons.

Ladění vadných programů může být pořádně frustrující. Vývojář známý jako BioBootloader využil ohromujících schopností nedávno vypuštěné multimodální umělé inteligence GPT-4 od OpenAI a vytvořil program Wolwerine čili Rosomák, který poskytuje programům v jazyce Python superschopnost regenerace, hodnou původního marvelovského nositele tohoto jména.

 

BioBootloader. Kredit BioBootloader / Twitter.
BioBootloader. Kredit BioBootloader / Twitter.

BioBootloader svou práci zdokumentoval a předvedl, jak Wolwerine funguje. Když si uživatel spouští program v Pythonu a ten mu spadne, Wolwerin kontaktuje inteligenci GPT-4 která nefunkční program opraví a vysvětlí, co bylo špatně. Jak říká BioBootloader, funguje to, i když je v programu velké množství chyb. Wolwerin ho spouští znovu a znovu, dokud nejsou všechny chyby opraveny.

 

Wolwerine spolupracující s GPT-4 zařídí, že se programy v jazyce Python vlastně mohou automaticky opravovat. Zároveň vystupuje jako lektor, který může uživatele vyškolit v psaní programů.

Logo. Kredit: OpenAI.
Logo. Kredit: OpenAI.

Výsledkem činnosti Wolwerina je původní soubor s programem v jazyku Python, který zahrnuje opravy inteligence GPT-4.

 

Program Wolwerine je volně dostupný na GitHubu. Jeho autor je přesvědčený, že schopnost samoopravování bude možné poskytnout i programům v dalších programovacích jazycích. Používání Wolwerina má ovšem jistý háček. Uživatel musí mít OpenAI API klíč pro užívání inteligencí GPT 3.5 nebo GPT-4. V tuto chvíli je inteligence GPT 3.5 volně dostupná pro všechny uživatele s účtem u OpenAI, zatímco inteligence GPT-4 je stále omezená prostřednictvím waitlistu.

 

Wolwerine je jenom poměrně primitivní program, který spolupracuje s pokročilou inteligencí. Poodhaluje ale ohromující potenciál pro nové generace programů a aplikací, které by měly být schopné opravovat chyby v sobě samotných. Včetně chyb neočekávaných, které se objeví až po dokončení vývoje takového programu, při jeho „provozu.“ Asi není nutné zdůrazňovat, jaké možnosti, obavy a rizika to přinese. Ostatně, kdo ví, co je BioBootloader vlastně zač.

 

Video: BioBootloader via Twitter – ke stažení ZDE

 

 

 

Video: Using The NEW GPT-4 Model To Create Cool Python Apps

 

Literatura

Ars Technica 11. 4. 2023.

Datum: 12.04.2023
Tisk článku

Související články:

Konverzační inteligence ChatGPT halucinuje simulace Linuxu a inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2022)
Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)
Nová inteligence Kosmos-1 chápe význam obrázků a řeší vizuální IQ testy     Autor: Stanislav Mihulka (04.03.2023)



Diskuze:

Ještě tam nejsme

Jaroslav Štreit,2023-04-13 08:00:54

ChatGPT není umělá inteligence. Je to jen vytváření vět na bázi pravděpodobnosti... kdo si tam někdy zkoušel nějaký kód generovat ví, že je to mimo a ladit to pak člověk fakt nechce a raději si to napíše sám...

Odpovědět


Re: Ještě tam nejsme

Jan_ Rabas,2023-04-13 15:45:48

S tím kódem nemáte tak úplně pravdu. Občas jsem dříve potřeboval na webové stránky nějaké věci ohledně MySQL, tedy napsat skripty, prográmek a rozhraní na web. Nevím o tom vůbec nic a zadával jsem to dříve programátorům, kteří si nechávali celkem slušně zaplatit. Dnes už podobné věci nedělám, stačí dát do GPT-4 zadání a kód, který vypadne, je plně funkční, včetně popisků a testů na zranitelnost. Stačí nakopírovat na web a funguje to. Když potřebuji něco změnit nebo přidat funkci, jen mu řeknu, co potřebuji, a on mi vygeneruje nový kód s přesným popisem co kde vložit a upravit. Možná by to profík napsal lépe, ale tohle je funkční a přesně podle představ, takže s tím problém nemám. A když je pak složitost už větší, nechám ho vypsat celý finální kód znovu a je po starostech. Dokonce to i často zpřehlední tak, že to rozepíše nejen do samostatných bloků, ale i doporučí rozdělení kódu do samostatných souborů, které si pak zavolá, změny jsou pak o dost jednodušší, když stačí přepsat jen něco. Šetří to dost peněz a času, za mě je ChatGPT-4 opravdu užitečný a funkční.

Odpovědět


Re: Re: Ještě tam nejsme

Mário Kovačič,2023-04-14 09:05:43

Začínam uvažovať či má aj zmysel učiť sa programovať. Zatiaľ to nahradí začínajúceho programátora. Ale stačí sa pozrieť ako rýchlo sa to posúva a za dva tri roky to nahradí senior programátora. Na začiatku bude problém ak to bude musieť byť v slovenskom jazyku keďže ale to je tiež maximálne na rok a nejaký medziprogam. Ktorý zadanie hodí do angličtiny a potom výsledok znovu do slovenčiny a bude to dávať zmysel. Takže manuálna práca hlavne remeselna sa stane top pozícia. Vlastne už teraz treba schopného elektrikára vyvažovať zlatom. No a ešte povolania ako napríklad doktor. Tam budú vždy ľudia preferovať ľudí. Vážne sa začínam obávať z čoho budem platiť hypotéku za desať rokov. Niekto môže namietať že to podobne vyzeralo aj keď prišla priemyselná revolúcia ale teraz je situácia úplne iná. Stroje už budú schopné vykonávať čoraz náročnejšiu prácu. Na začiatku tam bude operátor ale ten stroj sa bude učiť. A každú chybu ktorú človek opraví sa stroj naučí a po čase tam ten človek už nebude musieť byť. Dúfam že to nebude také zlé ale každopádne vyhliadky nie sú ružové.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ještě tam nejsme

D@1imi1 Hrušk@,2023-04-14 10:47:59

Pokud nechcete pracovat rukama, učte se na úředníka nebo certifikačního pracovníka. Těch bude trvale přibývat, dokud se EU byrokratický moloch nezhroutí vlastní vahou :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Ještě tam nejsme

Eva M,2023-04-15 20:35:13

"Začínam uvažovať či má aj zmysel učiť sa programovať. " -- pardon že se ptám, ale ono to nechodí u programátorů tak, že provozováním programování si nějak utvářejí mozek, stejně jako je tomu u jiných činností?


aby to po té "umělé inteligenci" vůbec byl někdo schopnej zkontrolovat.....

Odpovědět


Re: Ještě tam nejsme

Travmyš Polní,2023-04-14 08:35:49

>> Je to jen vytváření vět na bázi pravděpodobnosti... kdo si tam někdy zkoušel nějaký kód generovat ví, že je to mimo a ladit to pak člověk fakt nechce a raději si to napíše sám...

Taková byla i moje zkušenost.

Ale zároveň se zdá, že hodně záleží na tom, jak moc je použitý/žádaný programovací jazyk populární. Což není v rozporu. Nicméně při požadavku na méně populární jazyky je skoro nemožné z toho dostat správný kód i na úplně trivální zadání.

Odpovědět


Re: Ještě tam nejsme

Vlado Pilot,2023-04-14 18:55:32

1) Vaše slovíčkaření je dobré v čem prosím?
2) Říká rovněž strojové učení.
3) Kód jsem zkoušel generovat poměrně úspěšně. Neříkám, že celý kód, ale části zcela bez problémů
4) Některý texty od GPT byly natolik přesvědčivé, že šly jen těžko odlišit od inteligentního pisatele, jestli vůbec. Proto se k tomu dává to slovo "Umělá"
5) Umělá inteligence snad nemusí nutně znamenat inteligenci živé entity, nebo ano?

Odpovědět


Re: Ještě tam nejsme

Ales Podhorsky,2023-04-15 08:37:25

ChatGPT je umělá inteligence, protože splňuje její definici.

Kód jsem zkoušel generovat, funguje to perfektně, už mi to ušetřilo spoustu času.
Takže žádný z výroků co jste uvedl není pravdivý.

Odpovědět

To bude sranda

Jiri Gutman,2023-04-12 23:12:28

Rodí se nám nové náboženství. Není potřeba vědět JAK, stačí věřit, že to bude fungovat.
Ale hlavně je důležité to publikovat, aby se to další jazykový model naučil. Vzikne kladná zpětná vazba a po několika iteracích už o sobě i AI přestane pochybovat. Ano moji věřící, jsem Bůh.

Odpovědět


Re: To bude sranda

Miroslav Gretschelst,2023-04-13 15:25:23

Ano a je to dvakrát znepokojující. Jednak se nám rodí nový zotročovatel "mlčící většiny" a druhak lze očekávat souboj se stávajícími náboženstvími, který (jako vždy) dopadne na onu "mlčící většinu". Chraň nás přírodo!

Odpovědět


Re: Re: To bude sranda

Vlado Pilot,2023-04-13 19:09:05

Ale jdi ty brepto

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz