AI-Descartes je inteligence, která jako špičkový vědec objevuje vědecké teorie  
Dnešní generativní inteligence obvykle jen papouškují, co kde četly – a i tak dovedou ohromit. A teď si představte inteligenci, do které nasypete data s relevantními vědeckými souvislostmi, a inteligence sestaví teorii, která to nejlépe vysvětluje. AI-Descartes je umělý vědecký mozek v plenkách, který už má na svém kontě znovuobjevení významných vědeckých teorií. Být nobelistou, poptám se na pracáku.
Descartův náčrtek dualismu. Kredit: 	René Descartes.
Descartův náčrtek dualismu. Kredit: René Descartes.

Ještě během nástupu pandemie by sotvakdo řekl, že umělé inteligence brzy ohrozí zaměstnání spousty lidí. A nejspíš nikoho by ani ve snu nenapadlo, že mezi prvními půjdou po prkně ztráty uplatnění bílé límečky a kreativní profese všeho druhu. Navzdory všem dřívějším představám, „roboti“ a „inteligence“ nenahrazují řidiče nebo techniky, ale právníky, lékaře, grafiky a básníky.

 

Cristina Cornelio. Kredit: C. Cornelio.
Cristina Cornelio. Kredit: C. Cornelio.

Inteligence AI-Descartes, která vznikla díky spolupráci výzkumných center IBM Research, Samsung AI a University of Maryland, Baltimore County (UMBC), jde ještě mnohem dál. Nebere si servítky a dělá práci vědců. Ale ne jen tak nějakých. AI-Descartes funguje jako špičkový učenec, typicky nositel Nobelovy ceny, který se snaží dívat na stávající poznatky a teorie z nového úhlu.

 

Systém AI-Descartes je založený na symbolické regresi, tedy postupu, který hledá mezi rovnicemi takové, které sedí na pozorovaná data. Jak podotýká vedoucí týmu tvůrců této inteligence Cristina Cornelio ze Samsung AI, jejich inteligence má oproti jiným několik předností, přičemž klíčová je schopnost „logicky uvažovat.“ Jde o to, že když systém najde více rovnic, které vysvětlují zkoumaná data, zváží, která z nich lépe odpovídá teoretickým základům dotyčného problému.

 

Irving Langmuir. Kredit: Unknnown / Wikimedia Commons.
Irving Langmuir. Kredit: Unknnown / Wikimedia Commons.

Logicky uvažující AI-Descartes má tedy podstatnou výhodu oproti generativním inteligencím jako je rodina inteligencí ChatGPT od OpenAI. Tito takzvaní „stochastičtí papoušci“ sice šikovně skládají útržky reality, ale mají jen velmi omezené možnosti „logicky uvažovat.“ Často se potýkají i s prostinkou matematikou. Jinými slovy, AI-Descartes je jako vysokoškolák na setkání spolužáků ze základní školy.

 

Další předností inteligence AI-Descartes je, že obzvláště dobře zachází s reálnými daty. Kdo s nimi kdy dělal, tak jistě ví, že jsou oblečení dětí ze školní družiny. Tak trochu chaotická, někdy potrhaná, občas i podezřelá. Tradiční regresní programy se v takových datech bez intervence lidského odborníka ztrácejí, AI-Descartes si s nimi poradí.

 

Jak přiznává Tyler Josephson z UMBC, rozlet jejich inteligence poněkud brzdí, že operátor nejprve musí ve formalizované podobě zadat zmíněné „teoretické základy,“ studovaného problému, čili vědeckou teorii, která se k dané věci vyjadřuje. Nicméně, do budoucna chtějí tuto věc automatizovat a propojit se strojovým učením, takže by inteligence mohla vědecké teorie nejen konfrontovat, ale i vylepšovat či přímo tvořit nové.

 

Co AI-Descartes umí? Když do něj nalili příslušná data a vědecký kontext, dokázal (znovu)objevit klíčovou část výzkumu Irvinga Langmuira v chemii rozhraní mezi materiály (surface chemistry), za kterou získal v roce 1932 Nobelovu cenu. Aby toho nebylo málo, AI-Descartes například objevil i 3. Keplerův zákon a dospěl ke slušné aproximaci Einstenovy dilatace času.

Znovuobjevování vědeckých teorií je sice očividně zábavné, ale tým tvůrců inteligence AI-Descartes doufá, že se jejich „dítko“ dostane mnohem dál. Jak přiznává Cornelio, na jejich práci je asi nejvíc vzrušující představa, že AI-Descartes přijde na něco nového nebo alespoň inspirativního pro pokrok vědy a technologií. Nejspíš je to jenom otázkou času.

 

Video: Cristina Cornelio Samsung AI Center – Cambridge (spustit lze ZDE)

 

Literatura

TechXplore 12. 4. 2023.

Nature Communications 14: 1777.

Datum: 16.04.2023
Tisk článku

Související články:

Konverzační inteligence ChatGPT halucinuje simulace Linuxu a inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2022)
Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)
Nová inteligence Kosmos-1 chápe význam obrázků a řeší vizuální IQ testy     Autor: Stanislav Mihulka (04.03.2023)
AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní     Autor: Josef Pazdera (26.03.2023)
Hrátky s umělou inteligencí: Lidi, nekažte roboty, aby nezkazili nás!     Autor: Zdeněk Kratochvíl (01.04.2023)



Diskuze:

Nerozumím

M. Marvan,2023-04-19 12:04:09

Přiznám se, že nerozumím, v jakém smyslu se umělé inteligenci a autorskému kolektiovu podařilo odvodit třetí Keplerův zákon. "Nejlepší" formule, kterou se podařilo získat (poslední řádek v tabulce 1) není třetí Keplerův zákon -- liší se umístěním závorky. Dále, použitá data, se kterými AI pracovala, zahrnují i hmotnosti; v onom nejúspěšnějším případě hmotnosti složek dvojhvězd. Škoda, že autoři nepovažují za nutné vysvětlit, jak byly získány údaje o hmotnostech, když ne z třetího Keplerova zákona, který se teprve chystají odvodit.

Odpovědět

Super

David Nečas,2023-04-19 11:20:31

Eliminace schopnosti člověka čemukoli porozumět je jedním z hlavních (instrumentálních) cílů AI. A člověk mu jde naproti, jelikož samostatně myslí obecně nerad.

Ve vědě je sice zatím spousta lidí, kteří chtějí pochopit, jak věci fungují, a nestačí jim, že cosi vygeneruje správnou rovnici nebo tak něco. Ale to nevadí. Stojí je to totiž hodně času a úsilí, což je konkurenční nevýhoda. Trend už delší dobu směřuje k převaze lidí, kteří nevědí, co činí – protože to nepotřebují k dosahování výsledků. Tohle příchod světlých zítřků jen dále urychlí.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-04-17 06:08:54

Zhruba takto sa nedávno zhadzovali možnosti kalkulačiek a počítačových programov.

"Tito takzvaní „stochastičtí papoušci“ sice šikovně skládají útržky reality, ale mají jen velmi omezené možnosti „logicky uvažovat.“ Často se potýkají i s prostinkou matematikou. Jinými slovy, AI-Descartes je jako vysokoškolák na setkání spolužáků ze základní školy."

Odpovědět

"data...která z nich lépe odpovídá teoretickým základům dotyčného problému"

Eva M,2023-04-16 18:56:04

No já se v tom samozřejmě nevyznám, akorát mi napadlo, zda není nějaký menší ďáblík skryt v "Jde o to, že když systém najde více rovnic, které vysvětlují zkoumaná data, zváží, která z nich lépe odpovídá teoretickým základům dotyčného problému." a " operátor nejprve musí ve formalizované podobě zadat zmíněné „teoretické základy,“ studovaného problému, čili vědeckou teorii, která se k dané věci vyjadřuje."

Odpovědět


Re: "data...která z nich lépe odpovídá teoretickým základům dotyčného problému"

Michal Zvedavý,2023-04-17 11:31:51

Áno, veľmi nebezpečné, ak zadajú biased data. Lebo mnohý vedci sú arogantní egomaniaci, ktorí zámerne blokujú výskum, ak odporuje ich teórií. Námatkou spomeniem "nemožnosť rozlúštiť majské písmo".

A to tam ešte nie sú ekonomické a politické záujmy. Keď si zoberiete, že celý problém s ozónou vrstvou bol v skutočnosti problém konca platnosti patentov na freóny.

Ale ktovie, možno práve začne takáta inteligencia vypľúvať veci, ktoré odhalia tieto ego a econom-biased "vedecké dogmy".

To bude poprask.

Odpovědět

Super

Daniel Slovák,2023-04-16 18:28:51

Tak možno sa dočkáme teórie strún.

Odpovědět


Re: Super

Vladimír Bzdušek,2023-04-16 19:26:21

Tráva je dobrá pre kone, struny do klavíra. To prvé povedal Lendl.

Odpovědět


Re: Super

Michal Zvedavý,2023-04-17 11:33:06

alebo nám to povie, že existuje éter a dá nám jeho špecifikáciu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz