Japonská sonda HAKUTO-R nezvládla přistání  
Na Měsíci přibyl nový, žel nefunkční modul se dvěma rovery v útrobách.

Umělecké vyobrazení sondy HAKUTO-R na Měsíci Kredit: ispace
Umělecké vyobrazení sondy HAKUTO-R na Měsíci Kredit: ispace

Hakuto je mýtický bílý králík, který podle japonských legend žije na Měsíci. Není divu, že se stal inspirací pro pojmenování první soukromé měsíční mise. Kosmickou sondu HAKUTO-R japonské společnosti ispace vynesla na dlouhou pouť k luně raketa Falcon 9 Muskovy korporace SpaceX již 11. prosince 2022. Včera, 25. dubna, v půl sedmé odpoledne našeho letního času všichni v plně obsazeném řídícím centru ispace s napětím sledovali, jak přes čtyři měsíce úspěšně probíhající let ve své kritické fázi havaruje. A to doslova.

 

Vyobrazení lunárního vozítka Rashid na Měsíci: výška: 8,5 cm, šířka: 53,85 cm délka: 53,5 cm, váha: 10 kg Kredit: Mohammed bin Rashid Space Centre
Vyobrazení lunárního vozítka Rashid na Měsíci: výška: 70 cm, šířka: 53,85 cm délka: 53,5 cm, váha: 10 kg Kredit: Mohammed bin Rashid Space Centre

Cíl přistání byl v kráteru Atlas na přivrácené straně Měsíce. Sonda HAKUTO-R ve správné kolmé poloze začala klesat, přičemž pořídila několik impresívních snímků (viz video pod textem). Těsně před předpokládaným dosednutím do prašného měsíčního regolitu se však sestupová rychlost začala zvyšovat, takže je pravděpodobné, že se předčasně vypnuly motory. Nevyhnutný náraz byl natolik prudký, že došlo k poškození kosmického modulu a ztrátě komunikace, kterou se již nepodařilo obnovit. Inženýři společnosti ispace nyní analyzují data a snaží se najít příčinu havárie.

 

Transformovatelný lunární rover agentury JAXA. Vlevo ve tvaru koule o průměru 8 cm, vpravo po rozložení  Kredit: JAXA
Transformovatelný lunární rover agentury JAXA. Vlevo ve tvaru koule o průměru 8 cm, vpravo po rozložení Kredit: JAXA

S měsíčním robotickým bílým králíčkem žel „zahynulo“ i lunární vozítko Spojených arabských emirátů nazvané Rashid. Rover, který byl postaven ve Vesmírném středisku Muhammeda bin Rašída, je vyzbrojen kamerou s vysokým rozlišením a další termovizní kamerou pro průzkum lunární půdy v okolí místa přistání. Pokud by první soukromá měsíční mise HAKUTO-R uspěla, Spojené arabské emiráty by byly po Číně, Rusku a USA čtvrtou zemí, jejíž výzkumné vozítko by brouzdalo po naší přirozené oběžnici. Představa, že je nyní možná plně funkční uvězněno v poškozené sondě, musí být pro vývojáře hodně deprimující. S Rashidem zůstal na palubě i malý kulový transformer japonské kosmické agentury JAXA, kterého úkolem bylo po vypuštění se přetvořit v dvoukolového lunárního minirobota s kamerou pro pozorování povrchu a přístroji na sběr dat k návrhu konstrukce přetlakového vozítka pro přepravu astronautů.

 

I když tváře zástupců japonské společnosti ispace v závěru videa pod textem vyjadřují zklamání více než jakákoli slova, zakladatel a generální ředitel Takeshi Hakamada neklesá na duchu: "Naplnili jsme význam této mise, protože jsme získali velké množství dat a poznatků… Důležité je poučit se a využít nabyté znalosti v další Misi 2, abychom z této zkušenosti vytěžili maximum."

 

Zmíněná Mise 2 by se měla realizovat již příští rok a měla by být zaměřena na průzkum povrchu Měsíce. Následná Mise 3 je naplánována na rok 2025.

Duben je nevypočitatelný měsíc i pro kosmické lety. Nejen Japoncům nevyšlo vše podle plánu. Připomeňme, že evropská sonda JUICE startovala – naštěstí úspěšně – k Jupiteru o den později, než měla v itineráři. Před několika dny, 3 minuty po startu se v ohnivou kouli proměnila megaraketa Starship Muskovy společnosti SpaceX. Podle představ nejznámějšího amerického multimiliardáře a vizionáře by se právě Starship měla stát tou nejsilnější znovupoužitelnou raketou určenou pro lidské mise k Měsíci a možná jednou i k Marsu. Nicméně ani rutinní let se neobejde bez problémů. SpaceX dnes v 16. sekundě odpočítavání odložil start rakety Falcon 9. Měla na nízkou oběžnou dráhu Země vynést dalších 46 družic Starlink. Druhý pokus je naplánován na zítra.

Zdroj: Physics World, ispace

 

Video: Přistání na Měsíci se nezdařilo, sonda HAKUTO-R 1 japonské soukromé společnosti ispace ztratila spojení těsně před přistáním, které se pravděpodobně změnilo na tvrdý dopad.   (Krátké video o roveru Rashid zde)

Datum: 26.04.2023
Tisk článku

Související články:

Čína zdokonaluje monitoring kosmického počasí     Autor: Dagmar Gregorová (26.11.2022)
Hledání života na Marsu 1 Úvod série     Autor: Jan Špaček (19.01.2023)
Dostaneme velké sondy ke hvězdám na mikročásticovém paprsku?     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2023)
Odložený start evropské sondy JUICE     Autor: Redakce (13.04.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz