Krustovoltaika zařídí obnovu půdy v pustinách  
Krustovoltaika velmi jednoduchým a přitom účinným způsobem spojuje solární farmy s velmi potřebnou obnovou biologických půdních krust v pustinách. Je účinná, je levná a dokonale zapadá do globálně se oteplujícího světa. Experimenty v Sonorské poušti dopadly slibně.
Solární farma v dolní části Sonorské pouště podpořila tvorbu biokrusty, zdvojnásobila její biomasu a ukázala cestu k obnově půd pouštních oblastí. Kredit: Shireen Dooling
Solární farma v dolní části Sonorské pouště podpořila tvorbu biokrusty, zdvojnásobila její biomasu a ukázala cestu k obnově půd pouštních oblastí. Kredit: Shireen Dooling

Život v pouštních oblastech sice není příliš patrný, ale může se ukrývat přímo pod nohama. Na úrovni obnaženého povrchu se tam vyskytují biokrusty, tedy biologické půdní krusty, pozoruhodná společenstva, tvořená pestrou změtí hub, lišejníků, mechů, řas, sinic a dalších mikroorganismů.

 

Ferran Garcia-Pichel. Kredit: Arizona State University.
Ferran Garcia-Pichel. Kredit: Arizona State University.

Pouště jinak bývají dost prázdné, takže biokrusty představují významnou součást zdejší přírody. Hrají zásadní roli ve zdejších ekosystémech. V dnešní době jsou pod značným tlakem kvůli lidskému pronikání do pustin a současně čelí extrémním projevům globálního oteplování.

 

Ferran Garcia-Pichel z Arizona State University a jeho kolegové přišli s provokativním návrhem propojit solární farmy s obnovou biokrust v pustinách. Říkají tomu krustovoltaika (crustivoltaics) a její základní myšlenka je velmi jednoduchá. Solární panely slouží jako slunečníky, pod nimiž bují biokrusty jako divé. Naroste jich tam tolik, že mohou být použity pro obnovu zničených biokrust jinde.

 

Logo. Kredit: Arizona State University.
Logo. Kredit: Arizona State University.

Pilotní experiment, který probíhal po dobu tří let v Sonorské poušti, potvrdil životaschopnost krustovoltaiky. Oproti půdě nestíněné solárními panely tam narostla biomasa biokrust dvojnásobně a povrch biokrust trojnásobně. Vše nasvědčuje tomu, že by do budoucna mohly solární farmy v pouštních oblastech nabídnout levnou a přitom velmi výkonnou metodu obnovy zranitelných biokrust.

 

Výzkum ukázal, že fotovoltaické panely vytvářejí mikroklima podobné prostředí ve skleníku. V současné době sice existují skleníkové „školky“ k produkci biokrust, kde biokrusty narůstají rychle, ale krustovoltaika má celou řadu předností. Zásadní jsou dramaticky nižší náklady krustovoltaiky, díky nimž poráží soudobé metody obnovy biokrust.

 

Proč se tolik starat o biokrusty? Na první pohled možná nejsou příliš vábné, ale zajistí spoustu přínosných věcí. Například obnova biokrust v Sonorské poušti má velký potenciál snížit množství prachu, který dýchají lidé v širokém okolí. Podle Garcíi-Pichela by krustovoltaika mohla být zásadním průlomem v obnově půd pouštních oblastí. Ve střední Evropě nám to až tak nepřijde, ale biokrusty jsou aktuální pro podstatnou část souše této planety.

 

Video: Ferran Garcia-Pichel desert soil research

 

Literatura

Arizona State University 20. 4. 2023.

Nature Sustainability online 20. 4. 2023.

Datum: 26.04.2023
Tisk článku

Související články:

V zemědělských půdách se často vyskytují koktejly reziduí pesticidů     Autor: Jakub Hofman (09.01.2018)
Legendární irská léčivá půda funguje proti rezistentním superbakteriím     Autor: Stanislav Mihulka (29.12.2018)
Jak dekontaminovat Mars?     Autor: Václav Diopan (08.10.2021)
Lunární botanika: V půdě z Měsíce vyrostly první rostliny     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz