RAF úspěšně testovala drony JACKAL s raketami Thales LMM  
Britští Flyby Technology se zahraničními partnery vyvíjejí praktické bojové drony JACKAL s kolmým startem a přistáním, které zastanou roli taktické letecké podpory či zbraně proti vrtulníkům a obrněným vozidlům. Jejich potenciál potvrdil i nedávný testy s raketami Thales LMM.
JACKAL odpálil střelu Thames LMM. Kredit: Crown Copyright.
JACKAL odpálil střelu Thames LMM. Kredit: Crown Copyright.

Velká Británie určitě nechce zůstat pozadu, pokud jde technologie pro válčení dronů. Drony se hlásí o stále větší díl vzdušného prostoru a letectva řady zemí světa vyvíjejí a testují nové drony a jejich zbraňové systémy. Platí to i pro RAF, jejíž vývojáři nedávno otestovali pozoruhodné bojové drony JACKAL s raketami Thales Lightweight Multirole Missiles (LMM), v Británii označovanými jako Martlet.

 

Schiebel S-100 Camcopter se střelou Thales LMM. Kredit: MilborneOne / Wikimedia Commons.
Schiebel S-100 Camcopter se střelou Thales LMM. Kredit: MilborneOne / Wikimedia Commons.

Již před časem vyšlo najevo, že původně průzkumné drony je možné vyzbrojit bombami či raketami. Zároveň je ale jasné, že od přišroubování nějaké zbraně či bojové hlavice k dronu k efektivními bojovému stroji obvykle vede ještě dlouhá cesta.

 

Logo. Kredit: Flyby Technology.
Logo. Kredit: Flyby Technology.

Odborníci Rapid Capabilities Office (RCO) RAF testovali drony JACKAL, které vyvíjí britští Flyby Technology s tureckou společností FlyBVLOS Technology a americkými Maxwell Innovations. Tyto drony jsou primárně určeny pro země, které si nemohou dovolit útočné vrtulníky nebo lehké stíhací letouny.

 

Drony JACKAL zvládají kolmý start a přistání, takže nepotřebují k provozu zranitelné letištní plochy. Mohou být nasazovány například jako taktická letecká podpora nebo k útokům proti vrtulníkům či obrněným vozidlům.

Pro účely zmíněného testu byla dvojice dronů JACKAL vybavena střelami Thales LMM. Jde o pokročilé modulární rakety, které lze použít pro údery na moři i v situacích vzduch – země, země – země a země – vzduch. Testy přitom zahrnovaly nejen samotné vypálení dvou střel Thales LMM, ale také stavbu dvou dronů JACKAL, v průběhu 6 předcházejících týdnů. Drony JACKAL mají design typu „plug-and-play,“ který by měl zabránit jejich rychlému zastarání.

 

Video: JACKAL Drone Launches Thales Missile In RAF Trial

 

Literatura

New Atlas 18. 4. 2023.

Datum: 28.04.2023
Tisk článku

Související články:

BAE Systems vyvíjejí pozoruhodný X-wing bojový dron STRIX     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2023)
Anduril Industries předvedli sebevražedný dron ALTIUS-600M v akci     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2023)
Německý Rheinmetall vyvinul pozoruhodnou bombardovací verzi dronu LUNA     Autor: Stanislav Mihulka (20.04.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz