Technologie ORC rekonstruuje realitu z odrazů na lesklých objektech  
Důmyslný systém s umělou inteligencí ORC zpracovává odrazy z okolních lesklých objektů a rekonstruuje scénu, která se na takových objektech odráží. Nová technologie by se mohla uplatnit v systémech varování před kolizí nebo třeba při zdokonalení snímkování země leteckými drony.
Systém ORC vidí díky odrazům. Kredit: MIT
Systém ORC vidí díky odrazům. Kredit: MIT

Dnešní kamery strojového vidění, jaké jsou například ve výbavě autonomních automobilů, dronů a dalších podobných robotů, obvykle nevidí za roh. Právě takovou schopnost by ale časem mohl nabídnout pozoruhodný systém strojového vidění ORC, který k tomu rafinovaně využívá odrazy na lesklých objektech.

 

Kushagra Tiwary. Kredit: K. Tiwary.
Kushagra Tiwary. Kredit: K. Tiwary.

Systém ORC, čili „Objects as Radiance-Field Cameras“ vyvíjejí inženýři amerického institutu MIT a Rice University. Jde o technologii, která analyzuje různě zkreslené odrazy na povrchu lesklých objektů a zjišťuje, co se vlastně odráží a jak je to daleko. V případě autonomních automobilů to mohou být například odrazy na lesklém povrchu jiných automobilů, které se nacházejí poblíž křižovatky a zobrazují provoz mimo přímý výhled běžných kamerových systémů.

 

Logo. Kredit: MIT.
Logo. Kredit: MIT.

ORC pracuje tak, že zpracovává série snímků z povrchu lesklých objektů, které byly získány vždy z mírně odlišného úhlu během toho, jak se kamera ORC přibližuje k lesklému objektu. Umělá inteligence ORC rozloží odrazy na lesklém povrchu do jednotlivých pixelů a určuje, jak se tyto pixely při změně pozice kamery mění vzhledem k ostatním pixelům.

 

Inteligence je z toho schopná odvodit, jaký je tvar odráženého objektu, i jeho barva a textura, čímž kompenzuje zkreslení způsobené odrazem. Systém ORC modeluje odráženou scénu a dokáže určit směr a intenzitu světelných paprsků, které dopadají na každý bod této scény anebo jsou z něj vyzařovány. Z těchto údajů pak lze vyčíst, jak jsou tyto body vzdálené od lesklého povrchu i samy mezi sebou.

 

Jak uvádí vedoucí výzkum Kushagra Tiwary, s kolegy názorně předvedli, že s jejich postupem, který zahrnuje virtuální pixely a virtuální senzory, může být prakticky každý povrch, který odráží záření, přeměněn na senzor. Nová metoda by mohla nalézt široké uplatnění v řadě odvětví, od pokročilých systémů pro vyhýbání se kolizím, k leteckým dronům, které mohou za letu díky odrazům z objektů získat obraz situace na zemi, jaký by pro takový dron jinak nebyl dostupný..

 

Literatura

MIT News 10. 5. 2023.

arXiv:2212.04531.

Datum: 11.05.2023
Tisk článku



Diskuze:

Alyo Sha,2023-05-11 11:04:16

Ale to vies ze ano. VZDY sa niekto najde. A potom to budu musiet urobit aj ostatni, aby vyrovnali rozdiel.

Odpovědět

Zajímavé

Jan Strapina,2023-05-11 06:43:25

To je zajímavé,jen doufám že joko už tolikrát i tento zajímavý objev nebude co navidět zneužit ve vojenském průmyslu!!!!!!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz