Austrálie vyvíjí laserovou zbraň proti tankům  
Ve světě už běží vývoj vysokoenergetických laserových zbraňových systémů, které lze použít proti dronům, raketám, minometným střelám nebo třeba letounům. Australské ministerstvo obrany ale míří na vyšší level a zadalo vývoj protitankového laseru. Zvládnou QinetiQ Australia a Defence Science and Technology Group (DSTG) takový úkol?
Laserový systém v akci. Kredit: Northrop Grumman.
Laserový systém v akci. Kredit: Northrop Grumman.

Ve vývoji zbraňových systémů nové generace se stále častěji prosazují vysokoenergetické laserové zbraně rozmanitého určení. Do tohoto trendu nově naskočila Austrálie, respektive společnost QinetiQ Australia, která získala podporu vy výši 8,74 milionů dolarů na vývoj prototypu laserového systému, který bude určený proti hlavním bojovým tankům protivníka.

 

Vysokoenergetické laserové zbraně mají potenciál ke změně vojenských technologií, který je podle mnohých srovnatelný s příchodem střelného prachu. Jde o systémy, které mohou zasahovat cíle rychlostí světla při ceně kolem 1 dolaru za výstřel. V současnosti již probíhá vývoj zbraní tohoto typu, které jsou určené proti dronům, raketám nebo třeba hypersonickým střelám.

 

300 kW laserový systém nebude na tanky stačit. Kredit: Lockheed Martin.
300 kW laserový systém nebude na tanky stačit. Kredit: Lockheed Martin.

Australské ministerstvo obrany v tomto směru postoupilo na další level, když vsadilo na vývoj laserové systému proti tankům. I v tomto případě platí, že laserové zbraně používají jako „munici“ elektřinu, což podstatně snižuje nároky na logistiku. Výjimečné je, že Australané počítají s použitím laserových zbraní proti obrněným vozidlům, včetně hlavních bojových tanků, které obvykle disponují mohutným pancéřováním.

 

Na první pohled jde o velmi ambiciózní zadání. Sejmout 70tunový kolos není jen tak. Nejvýkonnější laserový systém, který vyvíjejí Lockheed Martin, vytváří paprsek o výkonu 300 kW. Takovou zbraní je možné zneškodnit řadu různých hrozeb, včetně dronů, raket, minometných střel nebo letounů. Cíle tohoto typu ale nebývají příliš opancéřované.

 

Logo. Kredit: QinetiQ.
Logo. Kredit: QinetiQ.

Naproti tomu hlavní bojové tanky bývají chráněné mocným pancířem, u moderních strojů navíc dost sofistikovaným. Detaily nebývají volně dostupné, ale mluví se o kombinacích slitin, kompozitů a keramiky, přičemž v poslední době se objevují zprávy o zabudovávání vrstev s ochuzeným uranem.

 

Takové pancíře jsou velice masivní a hlavně velice odolné. Výkonný laser se sice takovou obranou teoreticky může propálit, ale v reálných podmínkách na bojišti to se soudobými technologiemi bude přinejlepším zdlouhavý a nelehký proces, což je pro laserový systém nepraktické a riskantní. Pancíř tanku dokáže absorbovat a neutralizovat značné množství energie. To znamená, že protitankový laser, nejspíše pevnolátkový, musí mít daleko větší výkon, než mají dnešní nejvýkonnější bojové lasery.

 

Extrémně výkonný laserový systém zároveň bude nepochybně vyžadovat vylepšení celého takového systému, včetně zdroje energie, mechanismu generování laserového paprsku, optiky, zaměřovacího systému a řady dalších komponent. QinetiQ Australia a jejich partner Defence Science and Technology Group (DSTG) se s tím budou muset pořádně poprat .

 

Video: US Army Tests Deadliest New 300-kilowatt Laser Weapon

 

Literatura

New Atlas 11. 5. 2023.

Datum: 12.05.2023
Tisk článku

Související články:

US Army vyvíjí nejvýkonnější laserovou zbraň: Bojový femtosekundový laser     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2021)
Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)



Diskuze:

Jakub Matouš,2023-05-14 18:10:03

Celkem efektivní variantou, by byl jako sekundární zbraň na ničení reaktivního pancíře.

Odpovědět

No..

Jan Strapina,2023-05-13 01:12:31

No tak tohohle se jen tak nedočkáme!Američáne sice vivinuli nějáká pulzní laserové děla proti raketám,ale ty existují je vněkolika protypech!Navíc tyto zbraně jsou neskutečně energeticky náročné a kde chcete na bojišti mimo svou zemi tomu poskytnout dostatečný přikon?!

Odpovědět


Re: No..

Jirka Naxera,2023-05-14 21:49:21

To takhle můžete vzít libovolný "slabý" zdroj, třeba diesel nebo turbínu z tanku, a pomalu tím roztáčíte alternátor s velkým těžkým setrvačníkem. No a když chcete střílet, tak to z něj pustíte skoro do zkratu do toho laseru.

Odpovědět

Možná někdy?

František Podškubka,2023-05-12 19:07:06

To vypadá spíš jako nějaká kachna.
Jednodušší by bylo vymyslet rezonanční vlnění na likvicaci posádky, nač ničit tank?
Nebo rozkmitat mateérii tanku a udělat ze sofistikovaného stroje neužitečnou hračku.
Co tak použít puzní dělo? To už je ve vývoji mnohem dále .-)

Odpovědět


Re: Možná někdy?

Florian Stanislav,2023-05-13 10:28:32

Čím chcete "rozkmitat materii tanku" byť je 36 tun vážícího T-55? Když jede plnou rychlostí po betonové panelové cestě, tak se chová spíš jako plovoucí člun. A v dírách bláta tankodromu mlátí nahoře věží tak, že je o hlavu a zuby. Tank, který nevydrží vibrace, je nepoužitelný.

Odpovědět


Re: Re: Možná někdy?

Jirka Naxera,2023-05-14 21:52:29

Ten ultrazvuk by asi šel, až na to, že by to chtělo ten UZ reprák přilepit přímo na pancíř aby to bylo účinné. Což pokud je už ta možnost, tak mina poslouží líp.
(a navíc by to fungovalo tak na T34, u kompozitního pancíře by to nejspíš něco rychle utlumilo po cestě)

Odpovědět


Re: Re: Re: Možná někdy?

Florian Stanislav,2023-05-15 11:42:06

Už někdo psal. tank je krabice, která bez senzorů a periskopů se neudrží ani na silnici, takže útok leser ma tytu čidla.
Píšete
"Ten ultrazvuk by asi šel, až na to, že by to chtělo ten UZ reprák přilepit přímo na pancíř aby to bylo účinné".
Komentáře se raději zdržím. Ultrazvukem rozbijete tak leda skleničku.
Kmity vlastní, kmity vynucené a rezonace viz
https://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/Fyzikaprobakalare/PDF/1_7_3_vynucene.pdf
str.4 je příklad na rozkmitání vagonu.
Doba kmitu je úměrná odmocnině m/k.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Možná někdy?

Jirka Naxera,2023-05-16 16:38:18

Ultrazvukem ale docela obstojne muzete vyradit z cinnosti posadku. (teda nemuzete, dovnitr se potrebny tlak nedostane, navic ty tankanske cepice taky odhadem daj 30dB utlum)

ad rezonance. No tak jsme si poresili dif. rovnici d^2x / dt^2 + ax = f(t), a ted k ni zkusime pridat jeste clen b*dx/dt, neboli tlumeni, pak uz to takova slava s tou rezonanci nebejva :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Možná někdy?

Florian Stanislav,2023-05-17 14:28:47

Ultrazvuk má pořád ještě charakter zvuku, tedy zředění a zhuštění vzduchu.
https://www.wikiskripta.eu/w/%C3%9A%C4%8Dinky_ultrazvuku
Nemyslím, že jde o tlak ( změny tlaku vzduchu?). Ostrá rána ze 100 mm kanonu je venku hrozná rána, až se třasou vnitřnosti, ale uvnitř je rána slabá.
Účinky ultrazvuku na člověka jsou vpodstatě tepelné řádově W/m2 a vibrační vedoucí ke kavitaci a pseudokavitaci s uvolňováním bublinek vedoucí k destrukci.
Mám zkušenosti s rozdrcením ledvinového kameme, lékař řekl : nebude Vás to bolet, kdyby to bolelo, tak zvedněte ruku.
A nebolelo to.
Tankista je uvnitř tanku a že by ultrazvuk zahřál nebo rozkmital pancíř je nesmysl.

Odpovědět

Laser

Tomáš Černák,2023-05-12 17:57:18

určitě nebude ničit tank samotný, na to by byly potřeba řádově desítky MW a tedy až stovky MWe příkonu.

Ale dnešní moderní tank je v podstatě zcela závislý na čidlech a senzorech, které nelze z principu funkce chránit stejně dobře jako trup. Takže nějaký laser se širokým paprskem o výkonu desítek, či spíše stovek kW namířený na tank může na ideální vzdálenost snadno zničit veškeré kamery, infračidla a radarové antény (jedná se o AESA, takže jsou náchylné k EM záření, i tomu neionizujícímu, jako všechny polovodiče). Dtto oslepení posádky skrze periskopy a průhledy. Na bližší vzdálenost pak může dokonce i aktivovat reaktivní pancíř, což vyjma toho že s tankem dost otřese, udělá jej zranitelným vůči protitankovým střelám, které by přes ERA normálně nepřešly.

Takové vyřazení tanku je na moderním válčišti naprosto dostatečné. I kdyby ho byl nepřítel schopen stáhnout a dát do opravy, jsou senzory na tancích prakticky to nejdražší (například v případě T-14 tvoří elektronické a senzorické vybavení dle UVZ 65% ceny tanku). Výstřel z laserové zbraně přitom stojí zanedbatelný zlomek té částky.

Odpovědět


Re: Laser

Martin Chalupa,2023-05-12 19:44:38

Také mi přijde, že se zadavatelé až moc dívali na Star Trek. Stačí si představit tu neefektivitu při propalování pancíře, kdy se naprostá většina paprsku odrazí od odpařeného materiálu. A kvůli tomu bude tank až po věž naplněn nějakou aparaturou. Z čeho také musí být samotný laser, aby takový výkon vydržel?

Odpovědět


Re: Re: Laser

Jirka Naxera,2023-05-14 21:53:56

Ono úplně stačí, jak už tu někdo zmínil, propálit pár dírek do ERA.

Odpovědět

František Zahálka,2023-05-12 16:20:12

Nemusí propalovat pancíř. Stačí když tanku propálí díru do hlavně.

Odpovědět


Re:

Jiri Tesitel,2023-05-12 16:59:33

Taky by stacilo ohrat cely tank na cca 60`C

Odpovědět


Re: Re:

Jiri Tesitel,2023-05-12 17:02:53

Coz je u 70tun s 300kW cca 7h ohrivani, to by museli pridat vykon...

Odpovědět


Re:

Tomáš Černák,2023-05-12 17:46:12

To si myslíš, že hlaveň je z papíru? Jedna z nejhůře zničitelných věcí na tanku. Její slitina je obvykle odolnější nežli hlavní pancíř. Dáno potřebou vydržet mimořádně velké tlaky a teploty.

Odpovědět


Re: Re:

Florian Stanislav,2023-05-13 10:18:40

Hlaveň tanku zničí nabrání trochu hlíny při průjezdu terénními vlnami, kterých jsou plné tankodromy. Pokud se z hlavně, která není čistá vystřelí, tak se na konci roztrhne na průměr kýblu a tvaru tulipánu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Tomáš Černák,2023-05-13 22:46:40

Ne. To hlina opravdu nezvladne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Florian Stanislav,2023-05-13 23:36:06

Stalo se na cvičné mobilizaci a v našem tankovém praporu, takže to možné určitě je a dokonce je příkaz před výstřelem pohledem zkontrolovat, jestli je hlaveň volná. Což se moc nedá, ale sleduje se, aby hlaveň nenabrala hlínu, když tank projíždí muldou (díra s bahnem a vodou, jejíž hloubka se těžko odhaduje).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Pavol Hudák,2023-05-15 11:53:39

blato(voda) je holt nestráviteľné

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz