Čerpali jsme tolik podzemní vody, že to posunulo rotaci planety  
Země je sice relativně ohromná a na první pohled vypadá, že lidé by s ní nepohnuli. Ale zdání klame. Už se nám to povedlo, nejnověji díky čerpání podzemní vody. Obzvláště ve středních zeměpisných šířkách má takové čerpání měřitelný vliv na neposedný rotační pól planety.
Analýza pohybů rotačního pólu (OBS) s modelem, který zahrnuje (EST w/ GW) či nezahrnuje (EST w/o GW) čerpání podzemní vody. Kredit: Seo et al. (2023), Geophysical Research Letters.
Analýza pohybů rotačního pólu (OBS) s modelem, který zahrnuje (EST w/ GW) či nezahrnuje (EST w/o GW) čerpání podzemní vody. Kredit: Seo et al. (2023), Geophysical Research Letters.

Podle modelů z dřívějšího výzkumu lidé odčerpali asi 2 150 gigatun podzemní vody, tedy jen mezi lety 1993 a 2010. Jsou-li tyto odhady správné, odpovídá to více než 6 milimetrům výšky hladiny světového oceánu. Jak něco takového ověřit?

 

Ki-Weon Seo. Kredit: CIRES.
Ki-Weon Seo. Kredit: CIRES.

Jak ukazuje geofyzik Ki-Weon Seo z jihokorejské Seoul National University se svými kolegy, jednou z možností je analýza rotačního pólu Země, tedy bodu, kterým prochází pomyslná osa rotace planety. Poloha tohoto bodu se totiž neustále mírně mění, podle toho, jak Země rotuje. Změny rozložení hmoty, i relativně malé, přitom mohou polohu rotačního pólu ovlivnit.

 

Jak říká Seo, polohu rotačního pólu ve skutečnosti neustále ovlivňuje celá řada faktorů. S kolegy jsou přesvědčeni, že právě změny rozložení podzemní vody patří mezi faktory souvisejícími s klimatem k těm, co mají na rotaci planety největší vliv. Seo je nadšený, že našli významný faktor působící na rotaci planety a zároveň je jako obyvatel zneklidněn mírou zásahů do zásob vody.

 

Logo. Kredit: Seoul National University.
Logo. Kredit: Seoul National University.

Od roku 2016 víme, že voda v horních vrstvách Země může ovlivnit rotaci planety. Role spodní vody ale v tomto směru zatím nebyla prozkoumána. Pokud jde o čísla, příspěvek změn v rozložení spodní vody k pohybům rotačního pólu činí v uvedeném období asi 80 centimetrů za rok, čili něco přes 4 centimetry ročně. Výsledný pohyb rotačního pólu, který zahrnuje vliv všech faktorů, přitom bývá několik metrů ročně.

 

Změny vyvolané čerpáním podzemní vody tedy nejsou nijak závratné a samy o sobě určitě nepovedou ke klimatickým katastrofám. Pro vědce jsou ale velmi zajímavé právě jako ukazatel změn v obsahu spodní vody.

Zároveň se ukazuje, že záleží na tom, kde na planetě se podzemní voda čerpá. Největší vliv na rotaci Země má čerpání v oblasti středních zeměpisných šířek. Shodou okolností se ve zkoumaném časové období odčerpalo nejvíce podzemní vody na západě Severní Ameriky a v severozápadní Indii. Obě tyto oblasti přitom leží ve středních šířkách.

 

Literatura

American Geophysical Union 15. 6. 2023.

Geophysical Research Letters online 15. 6. 2023.

Datum: 16.06.2023
Tisk článku

Související články:

Magnetické póly Země by se mohly překlopit. Co by následovalo?     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2018)
Eppur si muove? Mladý vesmír možná celý rotoval jako obrovská galaxie     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2020)
Vnitřní jádro Země se možná zastavilo a změní rytmus rotace     Autor: Stanislav Mihulka (25.01.2023)



Diskuze:

zřejmě slušný oddíl

David Pešek,2023-06-21 11:55:14

planeta se pohybuje kolem osy - rotace, a sama osa rotace se pohybuje - dokola - precese, s periodou 25722 let a změnou sklonu - nutace 18,6 roku, a ty pohyby nebudou úplně ideální patvar co by to mělo vykreslovat ale budou v tom ještě další sotva patrné pohyby ani nemusí být periodické, a teď přijde banda pošahanců co tvrdí že je schopna měřit posun pólů způsobených čerpáním podzemní vody, jaký mají etalon? neplést s etanolem

Odpovědět

Další salámová metoda

Jiří Kolumberský,2023-06-21 09:53:46

Do pěti let se bude platit vodní daň. A to současně s tou uhlíkovou. Jsem zvědavý, za jak dlouho naši paraziti vymyslí daň z vlhkosti vzduchu. To proto, protože pomocí například virové trubice mohu získávat zdarma vodu ze vzduchu a jak k tomu přijdou naši paraziti, že by z toho nekápla nějaká daň

Odpovědět


Re: Další salámová metoda

Jiří Kolumberský,2023-06-21 09:57:04

A navíc Jen pro doplnění, takzvaní věci mohou zničehonic zjistit, že vlastně veškerou vytěženou vodu z naší planety si odváží marťani na svých létajících talířích bůhvíkam.

Odpovědět

Otazka miery.

Radoslav Pořízek,2023-06-20 20:42:07

Rotaciu Zeme posuniem aj ked si vylozim nohy na stol - otazka je ako velmi.

Odpovědět


Re: Otazka miery.

Vladimír Bzdušek,2023-06-21 11:57:52

Poznámka.
V článku nie je zmienka o tom, ako sa dá tá zmena polohy osi vôbec objektívne určiť.
A s takou presnosťou asi vôbec, spomína sa len nejaký "model". Tak ich poproste, nech do toho modelu tie vaše nohy zaintegrujú.

Odpovědět

To aby sme aj za pohyb magnetickeho poly mohli vinit seba

Michal Zvedavý,2023-06-20 16:13:55

a vzhladom na to, ako sa penalizuje obycajne CO2 by som sa obaval toho, ze raz v buducnosti sa bude platit dan zato, ze cerpanim vody menime os rotacie zeme.

Velmi nebezpecny clanok, pretoze vacsina ludi si precita len titulok (Posuvame rotaciu planety) a nie obsah, ze je to len zlomok. Dalsia degeneracia woke idiotov mozno zakaze ponorne cerpadla do roku 2050, podobne ako nam zakazuju spalovacia motory do 2035.

Odpovědět


Re: To aby sme aj za pohyb magnetickeho poly mohli vinit seba

Eva M,2023-06-20 16:49:26

tak či tak, článek již je na novinkách, což jest server s impaktem....

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-lidstvo-uz-odcerpalo-tolik-podzemni-vody-ze-to-zmenilo-sklon-zeme-tvrdi-vedci-40435284#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět

Pokus o odhad

Vladimír Bzdušek,2023-06-19 10:09:25

Počítajme rádovo

MZeme = 6x 10e24 kg
Mzmena = 3x 10e12 kg
pomer = 2x 10e12

vplyv na posun bude teda rádovo v takom istom pomere

obvod zeme 4x 10e7m
posun teda vychádza 2x 10e-5m

rátajme tam ešte nejaké mocniny vo vzorcoch,
teda vyjde maximálne 1mm posun

Odpovědět


Re: Pokus o odhad

Pavel Hranický,2023-06-19 18:33:05

Samotný poměr hmotností nestačí. Důležité je rozložení hmotnosti vzhledem k ose rotace.

Odpovědět


Re: Re: Pokus o odhad

Vladimír Bzdušek,2023-06-19 22:49:44

Samozrejme.
1. Ten odhad je práve pre prípad maximálnej zmeny v rozložení hmotnosti.
Ale.
2. Takéto výpočty by platili len pre tuhé telesá. Zem je však skôr plastická, takže
výpočty asi nemajú zmysel.

Odpovědět


Re: Pokus o odhad

Florian Stanislav,2023-06-19 21:45:01

Článek píše :
"Pokud jde o čísla, příspěvek změn v rozložení spodní vody k pohybům rotačního pólu činí v uvedeném období asi 80 centimetrů za rok, čili něco přes 4 centimetry ročně. "
Texaské město Dallas má 128 m.n.m, tedy čerpání vody v Texasu z hloubky mnoha desítek metrů, když voda koncově odteče do moře (nebo se na povrchu odpaří z rostlin a kondenzovaná voda skončí většinově v moři) - takže čerpání vody z malých nadmořských výšek moc neovlivní rozložení vody vzhledem k nadmořské výšce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moment_hybnosti
a zachování momentu hybnosti- Rotaci Země lze chápat jako izolovanou soustavu bez vnějších sil, respektive kosmické síly se v nějakém cyklu opakují.
Článek uvádí, že nejpodstatněji působí čerpání vody ze středních šířek. Rouměl bych tomu, kdyby se tato voda ze střední vzdálenost od osy rotace a dostala dál nebo blíž od osy rotace. Což je hodně sporné. Řekněme, že voda odpařená v Mexickém zálivu vyprší a vysněží nad Evropou a částí Asie. A skončí ve vyšších šřkách, než se čerpala na jihu USA.

Odpovědět

Aha,

Pavlína Hnízdová,2023-06-18 16:13:43

takže to znamená, že když se vytěží například ropná ložiska nebo uhelné doly, tak to taky změní rotaci země? To je legrace.

Odpovědět

Souvisí s čerpáním spodní vody i rychlost rotace Země?

Jan Krásenský,2023-06-18 07:47:23

Rotace Země se zrychlila: https://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/rotace-zeme-se-zrychlila.html
Jestliže se takové množství spodní vody dostalo na povrch, neměla by se rotace Země spíše zpomalit?

Odpovědět


Re: Souvisí s čerpáním spodní vody i rychlost rotace Země?

Florian Stanislav,2023-06-18 09:20:43

Na rotaci Země působí mnoho vlivů, také slapové síly Měsíce a Slunce, excentricta dráhy Země klesá a za 30 000 let dosáhne minima, atd.
Pevninské ledovce slábnou a voda teče z kopce, čili velmi podstatné množství proti čerpání podzemní vody. Grónsko přichází až o 500 Gt ledu za rok, průměr asi 250 Gt/rok. Článek řeší čerpání podzemní vody 2150 Gt za 18 let = 120 Gt/rok.
Kromě toho jde o výšku čerpání nebo odtoku z ledovce, z Himálajských ledovců je to až z 4- 8 km. A ročně tam ubyde 7,5 miliardy tun ledu, řekněme ze 100 x vyšší výšky jak čerpání z 50 m hloubky.

Takže článek o změně rotační osy je hezký, ale spíš jde o to, že podzemní voda ubývá tam, kde se čerpá a právě tam je třeba nejvíc. Texas má pokles spodní vody např. 40 m za několik desetiletí.

Odpovědět


Re: Re: Souvisí s čerpáním spodní vody i rychlost rotace Země?

Florian Stanislav,2023-06-18 11:35:56

Grónský ledovec ubývá, Gronská pevnina se zvedá asi 3,5 cm/rok.
Třeboňská pánev je asi největší zásobárnou podzemní vody u nás. Je tu místy až 400 m pískové vrstvy. Vltava až do zvrásnění třetihor tekla proti dnešní Lužnici směrem do Dunaje a vytvořila vrstvy písku, pod nimi je nepropustná vrstva jílů. Takže čerpání podzemní vody si nedovedu představit bez poklesu pískové vrstvy. což má na rotaci vliv asi ve stejném smyslu jako úbytek vody.

Odpovědět

A čo zaľadnenie?

Martin Smatana,2023-06-17 09:56:26

Mohlo čerpanie podzemnej vody ovplyvniť rotáciu Zeme viac ako zmeny v objeme a plošnom rozsahu ľadovcov počas ľadových dôb? Pevninský ľadovec v Škandinávii mal podľa toho, čo som čítal, hrúbku asi 3 km, podľa predpokladu glaciológov. Zasahoval až na severnú Moravu, o čom sú aj tu na Oslovi články (bludné balvany), končil 50 km na sever od hranice Slovenska a Poľska. Jeho topenie bol vo vzťahu v rozloženiu hmoty na Zemi riadny masaker. A pritom Škandinávia bola len malý kúsok z celkového zaľadneného územia.

Odpovědět

.. kde je ta voda?

Eva M,2023-06-17 09:46:31

... no, ono to asi nebude geologicky nic jedinečného -

- tady se hovoří o bilionech tun https://cs.wikipedia.org/wiki/Chicxulubsk%C3%BD_kr%C3%A1ter
kolik mohou vážit Dekkánské trapy nebo Himálaj (kdesi jsem dokonce našla "Himaláje jsou nejvyšším pohořím planety. Do maximální výšky 8 848 metrů je doslova vytlačila srážka Indie s Asií „jen“ před 10 miliony let.") ----------- to netuším....

Nicméně mne napadlo: KDE JE SAKRA TA VODA???

Přece se nevypařila............:) totiž pardon, patrně se vypařila, ale co se s ní stalo pak? Kam zmizela? Kde napršela (Sahara nám prý roste furt...)?

Odpovědět


Re: .. kde je ta voda?

Jan L,2023-06-18 00:02:49

tipnul bych beton (celkove stavarina) zemedelstvi a celkove spotreba lidstva :) ono to zase takovky kolobeh neni :D

Odpovědět


Re: Re: .. kde je ta voda?

Eva M,2023-06-18 09:44:17

myslite jako trvale chemicky vazana ve Vami uvedenem?

":) ono to zase takovky kolobeh neni :D" - :) tady Vam moc nerozumim, predpokladala jsem, ze tendenci k uniku do vesmiru maji vodik a helium?

Odpovědět

A co taková Kachovská přehrada?

Ivan Polák,2023-06-17 07:19:34

Změřili vědci, změřili?

Což takhle zrušit idstvo, to by si planeta oddechla...

Odpovědět


Re: A co taková Kachovská přehrada?

Oldřich Vašíček st.,2023-06-17 11:33:57

To máte pravdu. Planetě je totiž jedno, kde jí prochází rotační osa a jestli prší správně nebo vůbec. :)
Takže až zmizí lidstvo, tak se přestanou měřit a zkoumat nedůležité věci.

Ale je pravda, že zas tak nedůležité nejsou. Je dobré vědět, jak nám funguje planeta a co to pro nás znamená. Jen se nesmí s tím nesmí začít "bojovat" a napravovat do nějakého "ideálního" stavu.

Odpovědět


Re: Re: A co taková Kachovská přehrada?

Pavel Gašperík,2023-06-18 09:20:30

A vplyvy rozsiahlych katastrofických zemetrasení ???

Odpovědět


Re: Re: A co taková Kachovská přehrada?

Josef Hrncirik,2023-06-19 17:38:38

Byl to krůček správným směrem.

Odpovědět


Re: Re: Re: A co taková Kachovská přehrada?

Michal Zvedavý,2023-06-20 16:18:28

Co by bol krucek spravnym smerom? Nebodaj zrusit ludstvo?

Odpovědět

Ano o tom jsem už četl

Jan Strapina,2023-06-17 06:57:31

Ano otom jsem už četl i viděl dokument,ale i když jsou zátím změny rotačního pólu minimální,tak do budoucna si musíme dávat pozor,aby důsledky našeho konání nebyly minimálně závažné,neli přímo katastrofální!

Odpovědět


Re: Ano o tom jsem už četl

Florian Stanislav,2023-06-17 11:42:05

Katastrofální následky má i hodně čtení a koukání na katastostrofální zprávy.
2150 Gt vody = 2,15E+12 m3 vody za 1993-2010, tedy asi za 18 let, za rok asi 9,12 E+12 m3 vody.
Když na severní na polokouli, vezmu jen 10 milionů km2 ( což je asi Kanada + zamrzlý led v jejích zálivech), tak 1 m sněhu odpovídá řekněme 10 cm vody a je to 1E+12 m3 vody za zimu.
Děje se to každý rok a katastrofa s vychýlením osy nikde. Ano, jsou to změny v podstatě vratné. Ale ledu i sněhu ubývá, vlivů na rotaci je spousta včetně zemětřesení.
Během třetihor za zhruba 60 milionů let vznikla vysoká pohoří, vznikl i Atlantský oceán, obrovské posuny materiálu na povrchu. Nehledě na poměrně rychlý posum magnetických pólů spojených se změnou proudění magmatu.

Odpovědět


Re: Ano o tom jsem už četl

Michal Zvedavý,2023-06-20 16:31:25

tak to vyzera tak, ze nejaky idioti uz vymysleli sposob, ako za posun, alebo nebodaj aj preklopenie polov Zeme zase vinit ludstvo. Pozor si treba davat len na tento typ myslenia, boha jeho. Az si raz Slnko poriadne uprdne tak nas preklopi ze budeme len pozerat. Ale urcite sa najdu taki "vetci", ktori budu tvrdit, ze zato moze ludstvo aj s jeho tazbou. Ak teda po tejto udalosti este nejake ludstvo bude a bude kam a o kom pisat.

Haloooooo. Zemsky magneticky pol sa od Carrington Eventu pohybuje napriec severnym ladovym a v poslednych rokoch stale rychlejsie. Lebo zijeme v Slnecnej sustave a ta je sucastou galaxie. A tak ako ma zvlnenu magneticku plochu Slnkou, ma ju aj Galaxia. A Zem nato, cuduj sa svete, reaguje.

Kokos toto je veta teda: "budoucna si musíme dávat pozor,aby důsledky našeho konání nebyly minimálně závažné,neli přímo katastrofální". Katastrofalni je, ze ludstvo za odchýlky vo svojom prostredi vini seba a svoje hriechy. Ako ked pocas malej doby ladovej robil biskup procesiu pred postupujucim ladovcom, ktory drtil dediny so Svajci.

Tipujem ze ked nam Slnko pomocou CME blackoutne niekde nejaku vacsiu rozvodnu siet, tak si spustime nuklearny armageddon, lebo kazda jedna strana si bude mysliet, ze ta druha zautocila. Co je mimochodom asi jedina ludska aktivita, ktora realne moze vyrazne ovplyvnit ludsky habitat na vacsej casti planety.

Howgh.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz