Izraelský Rafael vyvinul systém Sky Sonic proti hypersonickým střelám  
Hypersonické hrozby jsou stále hmatatelnější. Významní geopolitičtí hráči vyvíjejí hypersonické zbraňové systémy a zároveň proti nim vznikají systémy antihypersonické obrany. Izrael už má takový systém k dispozici. Inovativní Sky Sonic by si měl poradit se nízkoletícími a manévrujícími střelami, které se řítí rychlostí až Mach 10.
Střela systému Sky Sonic. Kredit: Rafael.
Střela systému Sky Sonic. Kredit: Rafael.

V dnešní době jsou žhavým tématem hypersonické zbraňové systémy. Střely létající rychlostmi přes Mach 5 jsou vychvalované a jedním dechem obávané. I když se ukazuje, že některá očekávání byla poněkud přehnaná, hypersonické zbraně se nepochybně stávají významným prostředkem, s nimiž bude nutné počítat. Zároveň je jasné, že obrana proti hypersonickým útokům je teď přinejmenším obtížná.

 

Test systému David's Sling v prosinci 2015. Kredit: US Missile Defense Agency, Wikimedia Commos.
Test systému David's Sling v prosinci 2015. Kredit: US Missile Defense Agency, Wikimedia Commos.

Nedávno se objevily zprávy o tom, že funkční hypersonickou střelu postavil Írán. I když podobná tvrzení nebývá snadné ověřit, je to zjevně závažná hrozba pro Izrael. V této souvislosti nepřekvapí, že Izrael už nějakou dobu pracuje na účinné ochraně proti hypersonickým střelám, které by jej mohly ohrozit.

 

Střela Sky Sonic před odpálením. Kredit: Rafael.
Střela Sky Sonic před odpálením. Kredit: Rafael.

Izraelská společnost Rafael Advanced Defense Systems v těchto dnech představí na Pařížském aerosalonu svůj zbrusu nový pokročilý a inovativní systém protivzdušné obrany Sky Sonic, který je určený právě proti hypersonickým hrozbám. Tento systém představuje novou vrstvu izraelské protiraketové obrany, která již zahrnuje raketové systémy jako Iron Dome, David's Sling či vyvíjený laserový Iron Beam.

 

Před samotným představení je o systému Sky Sonic známo jen málo. Podle představitelů Rafaelu je to každopádně plnohodnotný systém, který neutralizuje střely letící rychlostí až Mach 10. Podle všeho je schopný čelit nejen vysoké rychlosti takové hrozby, ale také jejímu manévrování, díky pokročilé soustavě senzorů, které mohou detekovat a zničit cíl pohybující se po nepředpověditelné trajektorii v nízké výšce.

 

Zatím není jasné, jak rychle se může střela systému Sky Sonic pohybovat. Na dostupných ilustracích je patrné, že je nejprve vypálena s pomocným raketovým stupněm a vlastní pohon má i druhý stupeň s bojovou hlavicí. Stejný dvojstupňový koncept přitom využívají i další aktéři, kteří vyvíjejí obranu proti hypersonickým systémům. Pokud je Sky Sonic založený na již existujících protiraketových systémech společnosti Rafael, měl by být vybaven kinetickou bojovou hlavicí, která spoléhá na přímý náraz, nikoliv explozivní hlavicí.

 

Video: RAFAEL IS UNVEILING A HYPERSONIC MISSILE INTERCEPTOR

 

Literatura

New Atlas 15. 6. 2023.

Datum: 18.06.2023
Tisk článku

Související články:

Glide Breaker: Jak zastavit útok hypersonickými zbraněmi?     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2020)
Proti hypersonickým útokům by mohla fungovat hypersonická obrana     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2021)
Zastaví hypersonické hrozby moderní „flak“ s částicovou municí?     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2022)
Napočtvrté úspěch: US Air Force konečně uspěli v testu hypersonické střely     Autor: Stanislav Mihulka (18.05.2022)



Diskuze:

Martin Zeithaml,2023-06-19 11:46:54

Nevím, jestli při výpočtu dráhy nenarazí na limity rychlosti výpočetní techniky. Algoritmy pro výpočet stíhací křivky nejsou zrovna jednoduché, když počítají s chybou po zaokrouhlení.

Odpovědět

To je sice pěkné

Jan Strapina,2023-06-19 01:20:20

To je sice pěkné,ale je otázkou jak dlouho účinost tohoto systému vydrží,zvláště v dnešní době,kdy na každý váš tah,velmi rycle váš protivník vymyslí protitah!!!!

Odpovědět


Re: To je sice pěkné

Oldřich Vašíček st.,2023-06-19 07:30:01

Toto je právě ten protitah. První byly ty hypersonické zbraně. Mám dojem, že žádná ještě neoperuje s rychlostí vyšší než 6M. Takže, pokud umí zneškodnit střelu do rychlosti 10M, tak má ještě rezervu.
Ale je jasné, že je to nekonečný koloběh. Větší kladivo vs větší pancíř. :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz